Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Martien R. vertrouwt rechtbank niet meer en zal niet meer komen

Martien R. vertrouwt rechtbank niet meer en zal niet meer komen

DEN BOSCH (ANP) - Martien R. vertrouwt de rechtbank niet meer. Hijzelf en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers hebben vrijdag bij aanvang van de derde dag in het proces de rechtbank laten weten dat het vertrouwen weg is en dat ze niet meer bij het proces aanwezig zullen zijn.

Martien R.: "Ik weiger om aan dit circus deel te nemen. Ik doe hier niet aan mee." R. wordt ervan verdacht dat hij aan het hoofd stond van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. Hijzelf en veertien andere verdachten, onder wie een groot aantal familieleden, staan terecht in een omvangrijk proces dat nog twee maanden zou duren.

R. ageerde vooral tegen het feit dat "vijftien maanden lang al onze verzoeken zijn afgewezen".

Wraking

Nadat R. en zijn raadsman hun aankondiging hadden gedaan, verlieten ze beiden de rechtszaal. Kuijpers had met een wrakingsverzoek nog om andere rechters kunnen vragen, maar dat wilde hij niet. "De Hoge Raad stelt hoge eisen voor wraking. Onwelgevallige beslissingen zijn onvoldoende. Maar mijn cliënt krijgt een verre van eerlijk proces, precies waarvoor hij bang was."

Het besluit van de verdachte kwam nadat de rechtbank donderdag had besloten om alle verzoeken af te wijzen die de verdediging eerder deze week in het proces had gedaan. Dat ging onder meer over het horen van politiemensen. Die zouden nogmaals moeten verklaren over het afluisteren van R. en zijn medeverdachten in het kantoor op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. De rechtbank vond echter dat die al "voldoende" waren gehoord.

"Ik ben teleurgesteld en boos", zei R. tegen de voorzitter van de rechtbank. "U heeft steeds de dames van justitie geloofd. Zij manipuleren en u gaat met alles akkoord wat zij zeggen. U zit op de verkeerde stoel; u zit op de stoel van uw vorige baan. U was officier van justitie en daar was u goed in. Uw collega’s bakken er niks van."

Meer uit Binnenland

Matthijs van Nieuwkerk gaat programma's maken voor RTL en Videoland

HILVERSUM (ANP) - Matthijs van Nieuwkerk gaat programma's maken voor RTL en Videoland. De presentator is vanaf het voorjaar van 2024 te zien met een wekelijks, actueel programma vol muziek op de zondagavond bij RTL 4. Daarnaast wordt gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma's voor RTL en Videoland.

19 minuten geleden
Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

4 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

4 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

4 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

4 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

4 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

5 uur geleden