Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

APELDOORN (ANP) - Naar schatting een paar duizend demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

De actiegroep Police for Freedom zegt voor "de menselijke verbinding" te staan en onder anderen politie, marechaussee, artsen, zorgpersoneel, docenten en journalisten te vertegenwoordigen. Initiatiefnemer Dennis Spaanstra zei verrast te zijn door de opkomst. "Het zijn er zeker duizenden." In juli wil de groep een nieuwe demonstratie houden. De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, waarin onder meer een mondkapjesplicht is opgenomen, noemde hij 'een tikje totalitair'.

De mars van 6 kilometer begon rond 12.00 uur bij sportpark Orderbos en eindigde daar tegen 14.30 uur. Sommige actievoerders droegen een verplegersuniform of militaire kleding. Tijdens het lopen werd er voortdurend "liefde, vrijheid, democratie" geroepen, mensen omhelsden elkaar en er werd gedanst en gezongen. Op spandoeken stonden teksten als "Blijf van de kinderen af" en "Coronavaccin is gif". Tientallen agenten hielden de stoet in de gaten, in enkele zijstraten stonden arrestantenbusjes opgesteld.

Burgemeester Ton Heerts verleende onder strikte voorwaarden toestemming voor de mars. De organisatie was verantwoordelijk voor de veiligheid, de orde en het naleven van de coronamaatregelen. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming kreeg om te demonstreren. Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en zelden mondkapjes dragen. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. Ook in Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

waggel1 1 maand geleden
Zou wel een mop zijn hoor. Een demonstratie tegen corona maatregelen waarbij de demonstranten zich keurig aan de corona maatregelen houden.

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

1 uur geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

8 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

13 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

13 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

16 uur geleden
Man die Nederlander aanviel in Italiƫ zou boos op VS zijn geweest

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zeggen dat een Irakees die deze week een Nederlandse toerist neerstak in Florence geen religieus motief had. De Koerd heeft in de stad meerdere mensen aangevallen en zou daarbij zijn gedreven door een afkeer jegens Amerikanen.

18 uur geleden
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie

HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.

19 uur geleden