Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

APELDOORN (ANP) - Naar schatting een paar duizend demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

De actiegroep Police for Freedom zegt voor "de menselijke verbinding" te staan en onder anderen politie, marechaussee, artsen, zorgpersoneel, docenten en journalisten te vertegenwoordigen. Initiatiefnemer Dennis Spaanstra zei verrast te zijn door de opkomst. "Het zijn er zeker duizenden." In juli wil de groep een nieuwe demonstratie houden. De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, waarin onder meer een mondkapjesplicht is opgenomen, noemde hij 'een tikje totalitair'.

De mars van 6 kilometer begon rond 12.00 uur bij sportpark Orderbos en eindigde daar tegen 14.30 uur. Sommige actievoerders droegen een verplegersuniform of militaire kleding. Tijdens het lopen werd er voortdurend "liefde, vrijheid, democratie" geroepen, mensen omhelsden elkaar en er werd gedanst en gezongen. Op spandoeken stonden teksten als "Blijf van de kinderen af" en "Coronavaccin is gif". Tientallen agenten hielden de stoet in de gaten, in enkele zijstraten stonden arrestantenbusjes opgesteld.

Burgemeester Ton Heerts verleende onder strikte voorwaarden toestemming voor de mars. De organisatie was verantwoordelijk voor de veiligheid, de orde en het naleven van de coronamaatregelen. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming kreeg om te demonstreren. Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en zelden mondkapjes dragen. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. Ook in Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.

Meer uit Binnenland

Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.

16 minuten geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

35 minuten geleden
CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig", zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

6 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

6 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

10 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

13 uur geleden
Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

13 uur geleden