Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marlinde maakt kaarten, maar dan anders

Marlinde maakt kaarten, maar dan anders

THOLEN- Marlinde Wilbrink is graag creatief bezig. “Al sinds mijn kindertijd ben ik aan het knutselen. Als klein meisje van 5 jaar maakte ik met mijn moeder al 3D-kaarten. Ik kreeg toen een doos met knutselspullen en vanaf dat moment ben ik bezig met het maken van kaarten en er nooit meer mee gestopt. Toen ik op een gegeven moment een hele stapel kaarten had, ging ik ermee langs de deuren. Met een klein portemonneetje op zak verkocht ik zo heel wat kaarten. Toen woonde ik nog in Sint-Maartensdijk en kende ik heel veel mensen, waardoor het veilig en vertrouwd was voor mij.”

Inmiddels woont Marlinde al sinds 2014 in Tholen. “Ik woon bij Sjaloom Zorg en heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ik heb autisme en woon daarom met begeleiding. Het fijne hier is dat ik zo zelfstandig mogelijk kan wonen in mijn eigen appartementje. Ik vind het een fijn gevoel dat de begeleiding altijd beschikbaar is als ik ze nodig heb.”

Schaar van 50 jaar

“Tijdens de eerste lockdown stopte alles, de dagbesteding, de bezoekjes. Ik zat enkel op mijn appartement. De eerste twee weken voelde dit nog een beetje als vakantie, maar daarna ging ik me toch wel eenzaam voelen. Gelukkig woon ik op de begane grond, zodat ik vóór mijn appartement nog buiten kon zitten. Ook kon ik nog gaan fietsen met mijn moeder. Maar verder waren de dagen erg leeg. Ik heb me toen veel bezig gehouden met mijn kaarten. Ik heb mijn eigen Facebook-pagina waarop ik mijn kaarten laat zien, mensen kunnen zo ook een bestelling plaatsen. Tijdens de lockdown deden mensen dat regelmatig, zodat ik wat te doen had. Dat was erg fijn Ik ben toen zelfs al in augustus begonnen met de kerstkaarten, ik heb er zo’n 200 gemaakt! Met het maken van mijn kaarten kan ik dágen bezig zijn. Ik noem dat altijd een voordeel van mijn autisme; ik heb een groot oog voor detail. Ik maak mijn kaarten perfect of ik maak ze niet. Voor het uitknippen van mijn 3D kaarten gebruik ik een schaar die al 50jaar oud is; mijn moeder gebruikte deze nog als klein meisje. En nog altijd knipt hij perfect. Hoe klein ook, het is een zeer dierbaar bezit van mij.”

Handlettering

Sinds een paar maanden maakt Marlinde ook Hand-lettering kaarten. “Voor de inspiratie van deze kaarten kijk ik veel op Pinterest. Ik maak mijn eigen ontwerp. Het maken van deze kaarten is veel moeilijker; het zelf ontwerpen, stempelen, inkleuren vraagt meer tijd. Ook is het wat duurder, je hebt veel meer materiaal nodig. Daarom vraag ik graag knutselspullen om kaarten te maken voor mijn verjaardag. Zo verzamel ik langzaam alles bij elkaar.”

Geen tv-kijker

“Ik maak zo’n 10 tot 20 kaarten per week. Soms vergeet ik de tijd wel een beetje,” lacht Marlinde. “Maar ik ben dan ook geen tv-kijker. Soms kijk ik wel wat documentaires, maar ik kan prima mijn avonden doorbrengen met knutselen. Lekker fröbelen. Vooral als ik een drukke dag gehad heb. Ik kan er heerlijk mee ont stressen, focus mijn gedachten dan enkel op mijn kaarten. Ik neem zelfs een doos met knutselspullen mee naar mijn werk! Als ik dan even mijn handen vrij heb, kan ik zo mijn ontspanning vinden.” 

Meer uit Tholen

Lente 2023 was de op twee na natste sinds 1906

THOLEN - De lente van 2023 was kletsnat. Er viel gemiddeld over het land 226 mm tegen 154 normaal, meldt Rico Schröder van Weeronline. Alleen in 1993 en 1979 was de lente nog natter. Wat betreft temperatuur en zonneschijn was de lente gemiddeld redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt 9,7 graden tegen 9,9 normaal en de zon scheen 560 uur tegen 565 gebruikelijk.

1 uur geleden
Thoolse ateliers openen de deuren tijdens negende editie OPEN Atelierroute

THOLEN/SINT PHILIPSLAND - De negende editie van de OPEN Atelierroute gaat aanstaande zaterdag van start. Tijdens de route stellen kunstenaars uit de regio hun ateliers en expositieruimten open voor het publiek. 

1 dag geleden
Aantal honingbijen dat afgelopen winter stierf in Zeeland flink toegenomen

ZEELAND - Het aantal honingbijen dat afgelopen jaar stierf in de winter, is flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. In Zeeland stierven er afgelopen winter 27,8 procent meer honingbijen dan normaal. 

1 dag geleden
Overheid verstuurt volgende week maandag een NL-Alert testbericht

THOLEN - De overheid zendt op maandag 5 juni rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaren Nederlanders hoe het is om een NL-Alert te ontvangen bij een noodsituatie, zoals een grote brand of overstroming.

1 dag geleden
Risico op natuurbranden in Zeeland verhoogd naar 'extra alert'

ZEELAND - Het risico op natuurbranden in Zeeland is zojuist verhoogd naar de fase ‘extra alert’. Dat laat de Veiligheidsregio Zeeland weten. “Dat betekent dat we mensen vragen extra alert te zijn op het ontstaan van brand in de natuur.”

2 dagen geleden
'Groei van werkgelegenheid in Zeeland komt in 2024 tot stilstand'

ZEELAND - De groei van werkgelegenheid in Zeeland komt in 2024 tot stilstand door lagere economische groei en krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een prognose van het UWV. In de meeste sectoren neemt het groeitempo af. Voor de industrie, financiële diensten en de bouw wordt volgend jaar een lichte banenkrimp verwacht.

2 dagen geleden
De Thoolse natuur groeit en bloeit: boswachter Marijke vertelt er alles over

THOLEN - De temperaturen lopen op, bloemen komen weer in bloei en vogels leggen eieren. De lente is in volle gang! Ook op het eiland vinden er weer allerlei veranderingen plaats in de natuur. Iemand die hier alles over kan vertellen is boswachter, Marijke Lieman.

3 dagen geleden