
Marktplaats voor medicijnen neemt vlucht
DEN HAAG (ANP) - Een derde van de Nederlandse apotheken doet inmiddels mee aan een experiment, PharmaSwap, om overgebleven medicijnen onderling uit te wisselen om zo verspilling ervan tegen te gaan. Het gaat om 677 van de circa 2000 apotheken, aldus PharmaSwap zelf althans. Hoewel uitwisselen volgens de Geneesmiddelenwet eigenlijk niet mag, kon er enkele jaren terug toch met een proef worden begonnen met het platform. Dat wil behalve verspilling ook vervuiling door afgedankte medicijnen van het milieu beperken.
PharmaSwap is een gesloten digitale markt waarop apothekers vraag en aanbod naar en van overgebleven medicatie kunnen delen. Het gaat om geneesmiddelen die door apothekers zelf werden besteld en daar onder gecontroleerde omstandigheden zijn bewaard. Ze lijken echter niet meer nodig in de apotheek waar ze liggen, bijvoorbeeld door een veranderde therapie of door het overlijden van een patiënt, en naderen de vervaldatum.
De Amsterdamse apothekers Jelmer Faber en Piter Oosterhof zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers. Via PharmaSwap werd in 2021 voor meer dan 2500 verpakkingen met een waarde van bijna 127.000 euro toch een bestemming gevonden via een andere apotheek dan die de medicamenten oorspronkelijk had ingekocht. Anders waren ze vernietigd.
Het project kreeg afgelopen zomer de Samen Voorop Award in de categorie duurzaamheid van de Coöperatie VGZ, die sindsdien apotheken structureel op Pharmaswap wijst, en enkele weken geleden ook de European Healthcare Procurement Award 2022 tijdens een internationaal congres van inkopers uit de medische wereld in Brussel. In 2020 ontving het initiatief al de Zorginnovatieprijs van de apothekersorganisatie KNMP. "De KNMP stond en staat positief tegenover dit initiatief", aldus een woordvoerder nu.
Bij de eigen apotheek ophalen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemde initiatieven voor hergebruik van overgebleven geneesmiddelen eerder "sympathiek", maar ze moeten wel binnen de wet passen. Inmiddels worden de patiënt en haar of zijn recept volgens PharmaSwap op papier door de vragende apotheek overgedragen aan de aanbieder, waardoor er officieel geen uitwisseling van medicijnen meer plaatsheeft. De patiënt kan ze wel bij de eigen apotheek ophalen.
Geneesmiddelen die eerder aan patiënten zijn meegegeven mogen niet opnieuw worden verstrekt omdat de kwaliteit dan niet meer gegarandeerd is. De beste manier om verspilling van geneesmiddelen te voorkomen, is volgens de IGJ echter minder voorschrijven, zeker als een patiënt de middelen voor het eerst gaat proberen.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden