Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mark Rutte: ‘Terrassen langer open en binnen sporten toegestaan’

Mark Rutte: ‘Terrassen langer open en binnen sporten toegestaan’

Demissionair premier Rutte heeft vanavond tijdens de persconferentie met Hugo de Jonge verschillende versoepelingen aangekondigd. Deze versoepelingen gelden vanaf 19 mei, mits de coronacijfers dit toelaten. Zo worden onder andere de openingstijden voor de horeca verruimd en mogen de zogeheten ‘doorstroomlocaties’ weer onder voorwaarden open. Ook mogen sportscholen weer leden ontvangen. 

Afgelopen week besloot het kabinet nog om niet per 13 mei te gaan versoepelen, zoals eerder wel het plan was. Maar vandaag had de demissionaire premier een iets positievere boodschap. Wanneer de coronacijfers het toelaten, wordt er namelijk vanaf 19 mei verder versoepeld. “We willen niets liever dan ruimte geven aan samenleving, maar willen ook zeker geen fouten maken”, zei Rutte. “Wanneer de instroom in de ziekenhuizen twintig procent minder is dan in de piek van de derde golf, dan kunnen we versoepelen. Dat klinkt fors, maar we verwachten dat getal ergens in de loop van deze week al te behalen.”

Of de versoepelingen écht doorgaan besluit het kabinet dus pas volgende week maandag. Volgende week dinsdag wordt er opnieuw een persconferentie gehouden. 

Voortgezet onderwijs

Er heerst nog onduidelijkheid over de heropening van het voortgezet onderwijs. “Juist voor jongeren is het contact met leeftijdsgenoten een eerste levensbehoefte”, verklaarde Mark Rutte. “Maar het OMT heeft ons geadviseerd om op te passen. Daardoor zitten we in een dilemma. We hebben nog geen oplossing, maar gaan er heel goed naar kijken.” Uiterlijk dinsdag 25 mei hakt het kabinet de knoop door. 

Contactberoepen

Inmiddels zijn diverse contactberoepen al weer weken aan de gang, maar dat geldt nog niet voor iedere sector. Vanaf 19 mei mogen alle contactberoepen weer aan de slag. Zo ook de sekswerkers.

Sporten

Het heeft een tijd geduurd, maar 19 mei mogen dan eindelijk de sportscholen en sporthallen hun deuren weer openen. Ook buiten sporten in teamverband wordt weer mogelijk voor iedereen. De maximale groepsgrootte voor buiten sporten gaat naar dertig, maar er is dan nog geen publiek toegestaan. In de sportscholen en -hallen zijn er maximaal dertig personen per ruimte toegestaan. Ook is een reservering en checkgesprek verplicht. 

Terrassen 

Onlangs mochten de horecazaken hun terrassen, na meer dan een half jaar gesloten te zijn, weer openen. Vanaf 19 mei komen er waarschijnlijk nog meer versoepelingen voor de horeca. De terrassen mogen dan vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open, in plaats van van 12.00 uur tot 18.00 uur. Dat geldt dan ook voor terrassen van sportkantines. Voorwaarde is wel dat er maximaal vijftig mensen op het terras mogen zitten. En ook hier is een reservering en checkgesprek verplicht. “We hopen dat de horeca binnen ook weer zo snel mogelijk open kan, maar dat komt bij de volgende stap.”

‘Doorstroomlocaties’

Zogenoemde doorstroomlocaties zoals (pret-)parken en dierentuinen, openluchtmusea, -monumenten en -theaters gaan open. De toiletvoorzieningen binnen mogen ook open, maar de binnenattracties moeten voorlopig gesloten blijven. “Ga je dus naar bijvoorbeeld de Efteling, dan mag je wel in Joris en de Draak, maar niet in de Droomvlucht.” Ook voor deze doorstroomlocaties is een reservering verplicht. 

Zomervakantie

Hugo de Jonge blikte tijdens de persconferentie ook vooruit op de zomervakantie. “Het kan zomaar een mooie zomer worden”, zei hij. “De vaccinatiecampagne is inmiddels goed op stoom, deze week wordt de zevenmiljoenste prik gezet. In juli kan iedere Nederlander die dat wil minstens één vaccinatie hebben gehad.” Tot nu toe was het advies om alleen naar het buitenland te reizen als dit strikt noodzakelijk was. Maar daar komt vanaf zaterdag verandering in. “We kijken dan per land of gebied wat de situatie is, net zoals vorige zomer.” Naar een ‘geel land’ kun je in principe ‘gewoon’ afreizen. Staat een land op oranje, dan wordt aangeraden hier alleen heen te gaan wanneer dit noodzakelijk is. “Ga je toch, dan moet je bij terugkeer een negatieve test laten zien en daarna alsnog in quarantaine.” Ook kan het zo zijn dat bepaalde landen Nederlanders niet toelaten, omdat de situatie hier nog steeds niet goed is. “Boeken is op eigen risico.”

Meer uit Tholen

Weerbericht Tholen: 'Wisselvallig weekend, maar daarna flink meer zon [WEERBERICHT]

THOLEN - Dit weekend verloopt wisselvallig met dagelijks kans op een bui. De temperatuur schommelt op zaterdag tussen de 13 en 18 graden. Na zaterdag zit er een weersverbetering aan te komen, want de temperatuur zet een stijgende lijn in en de zon krijgt meer ruimte. Dat voorspellen de meteorologen van Weeronline.

21 minuten geleden
Woning in Oud-Vossemeer drie maanden gesloten na vondst hennepkwekerij

OUD-VOSSEMEER - Een woning aan de Molenstraat in Oud-Vossemeer wordt voor drie maanden gesloten vanwege de vondst van een hennepkwekerij. Dat heeft burgemeester Marleen Sijbers besloten. De kwekerij werd afgelopen mei ontdekt na een tip.

21 uur geleden
Leer fotograferen van dieren in natuurgebied Slikken van de Heen

SINT PHILIPSLAND - Slikken van de Heen is een natuurgebied dat bekend staat om zijn gevarieerde landschappen met flora en fauna. Dit maakt het een geschikte locatie voor een fotoworkshop van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Deelnemers krijgen de kans om het natuurlijke gedrag van konikpaarden, rode geuzen en wisenten vast te leggen. 

21 uur geleden
VrijMiBoTho maakt Thoolse verenigingen blij met ieder duizend euro

THOLEN - De Vrijdagmiddagborrel Tholen op vrijdag 14 juni was een groot succes, met bijna 2000 enthousiaste bezoekers die de werkweek kwamen afsluiten en het weekend kwamen inluiden. Bij de oprichting van de organiserende organisatie, stichting Tholen Unighted, is besloten jaarlijks de opbrengsten te schenken aan andere Thoolse stichtingen met een maatschappelijk belang. Woensdag 10 juli was de overhandiging van de cheques.

1 dag geleden
Flink omrijden: Alles wat je moet weten over de werkzaamheden op de A4

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Rijkswaterstaat voert grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan de A4 in West-Brabant. Hierdoor is de A4 tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Sabina in de richting van Rotterdam afgesloten van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur. Deze werkzaamheden zijn gelijk met de meerdaagse zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel (A29). Weggebruikers dienen door filevorming en omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

2 dagen geleden
Koninklijke Marine oefent in augustus en september op Tholen

THOLEN - De Koninklijke Marine houdt in augustus en september drie weken lang militaire oefeningen binnen de gemeente Tholen. Het is niet bekend wat de zeemacht precies gaat doen. Het doorgaand verkeer zal geen hinder ondervinden van de oefeningen.

2 dagen geleden
Athletes in Action is terug: Gratis sporten voor Thoolse jeugd

THOLEN - Athletes in Action (AIA) keert deze zomer terug naar Tholen. Van 15 tot en met 19 juli organiseert de christelijke sportorganisatie activiteiten op de oesterputten. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen dagelijks van 14.00 tot 16.00 uur deelnemen aan sport en spel. Voor tieners en jongeren ouder dan 12 jaar zijn er 's avonds van 19.00 tot 21.00 uur programma's.

2 dagen geleden