Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marius Terol: “Je moet tegen een stuk onvoorspelbaarheid kunnen”

Marius Terol: “Je moet tegen een stuk onvoorspelbaarheid kunnen”

Marius Terol en Suleika Terol - Schoumacher zijn de gezichten achter Uitvaartverzorging Marius Terol. Sinds 2007 werken zij samen in het bedrijf. Marius kwam in 1992 in deze wereld terecht en heeft dit sindsdien niet meer losgelaten. Hij voert dit beroep dagelijks met veel dankbaarheid uit.

Wat vind je een goede eigenschap van jezelf?

Wat ik heel belangrijk vind is om overal mezelf te kunnen zijn. Voor mijn persoonlijkheid geldt: ‘What you see is what you get’. Ik kom met ontzettend veel verschillende mensen in aanraking. Met al die personen kan ik een fijn contact leggen, door een juiste combinatie van mezelf te zijn én me op een bepaald niveau aan te passen aan de nabestaanden.

Hoe was je als kind?

Heel zelfstandig, ik leerde al snel voor mezelf zorgen. Mijn vader werkte op een vissersboot en mijn moeder was cheffin bij de Zeeman. Ik kookte ook regelmatig het eten, afwisselend met mijn moeder. Als hobby voetbalde ik graag.

Wat doe je tegenwoordig graag in je vrije tijd?

Ik ben heel sportief aangelegd en deed vroeger veel aan sport. Door mijn rugklachten kan ik helaas niet alles meer. Ik ging op zoek naar nieuwe hobby’s en momenteel is golfen echt mijn lust en mijn leven. Geweldig om te doen en echt een manier om mijn hoofd leeg te krijgen.

Hoe kwam je erbij om in de uitvaartbranche te gaan werken?

Dat ging eigenlijk ‘per ongeluk’. Begin jaren 90 kwam ik uit dienst en zocht ik werk. Ik kwam terecht bij een taxibedrijf in Bergen op Zoom.

‘Er zijn wel wat kleine innovaties, zoals in de kisten, maar die zijn niet wereldschokkend.’

Dit taxibedrijf reed ook regelmatig voor uitvaarten en toen ik een tijdje actief was als taxichauffeur ging ik ook steeds vaker in een volgauto of rouwauto rijden. Op die manier ben ik er een beetje ingerold. Ook deed ik de nodige ervaring op als uitvaartbegeleider. Heel mooi werk om te doen!

En na een tijdje wilde je zelfstandig worden?

Nee, ik wist eigenlijk niet beter dan de ervaring om in loondienst te zijn. Maar toch: als je bij een baas werkt, gelden er altijd bepaalde regels. Ik wilde op den duur wel meer die vrijheid en zelfstandigheid ervaren. Daarnaast had ook mijn vrouw de drive om als zelfstandige werkzaam te zijn. Zij was nog zoekende naar een richting en ik heb haar weer enthousiast gemaakt voor de uitvaartbranche. We hebben de krachten gebundeld en vullen elkaar mooi aan. Zij is administratief zeer sterk, heeft ook de vakopleiding tot uitvaartverzorger gedaan en is met name veel bezig met zaken regelen op de achtergrond. Ik ben meer actief met het uitvoerende werk rondom de uitvaart.

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig bij dit beroep?

Het menselijke aspect is ontzettend belangrijk. Het vermogen om je in te kunnen leven en écht betrokken te zijn is essentieel. Daarnaast moet je tegen een stuk onvoorspelbaarheid kunnen. Dit beroep is moeilijk te plannen. Je moet overal en altijd bereikbaar zijn en kan zo ergens worden opgeroepen als er iemand overlijdt. Zelf hou ik van afwisseling en variatie en dat ervaar ik dagelijks bij dit beroep.

Is het niet lastig om niet té betrokken te zijn?

Het is altijd de juiste balans zien te vinden tussen werk en privé. Het is niet de bedoeling om alles mee naar huis te nemen en er wakker van te liggen. Voor nabestaanden is het heel fijn dat ik het ‘baken’ kan zijn waarop ze terug kunnen vallen. Zij hebben al genoeg aan hun eigen emoties en behoefte aan een stabiele factor.

Als uitvaartondernemer commercieel denken: voelt dat niet tegenstrijdig?

Dat is ook een uitdaging. In de loop der jaren heb ik wel een beeld gekregen en weet ik gevoelsmatig wat wel en niet ‘kan’. Vaak val ik terug op de vraag: Hoe zou ik zelf benaderd willen worden? Waar sommige uitvaartverzorgers kiezen om de prijs heel erg naar voren te laten komen, doen wij dat bewust niet.

Wij willen juist onze menselijke en persoonlijke benadering benadrukken en op die manier treden we ook naar buiten. Uitvaarten passen wij in samenspraak met de nabestaanden aan op hun wensen en natuurlijk wordt daarbij ook rekening gehouden met het budget.

Zijn er nog ontwikkelingen en vernieuwingen in de uitvaartbranche?

Een goede ontwikkeling is dat mensen tegenwoordig meer ‘voorbereid’ zijn. Ze weten beter waar ze bij een uitvaart mee te maken krijgen en hebben onderzoek gedaan. Ook zien we een verschuiving bij de consumpties tijdens de uitvaart. In plaats van het geijkte kopje koffie met een plakje cake wordt het ook meer ‘normaal’ om een drankje met alcohol en bitterballen te serveren. Binnen de branche zelf blijven veel dingen hetzelfde.

Er zijn wel wat kleine innovaties, zoals in de kisten, maar die zijn niet wereldschokkend. Daarnaast verschilt de vraag van nabestaanden ook per regio, hier in omgeving Bergen op Zoom zijn velen nog traditioneel. Het grootste verschil met een paar jaar geleden is dat de digitale wereld steeds meer zijn intrede heeft gedaan in de uitvaartwereld. Uitvaarten worden vaker online bijgewoond en er zijn ook online gedachtenispagina’s.

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

Niet zozeer met een specifiek persoon. Ik ben wel altijd geïnteresseerd in verschillende mensen en vind het interessant om met andere ondernemers te sparren. Regelmatig neem ik ook een kijkje bij andere bedrijven. Daar leer ik ontzettend veel van en bepaalde zaken kan ik ook ‘vertalen’ naar mijn eigen branche.

Meer uit Tholen

Politie registreert 20 procent meer discriminatie-incidenten

THOLEN - De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft vorig jaar 20 procent meer discriminatie-incidenten geregistreerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie Zeeland-West-Brabant. 

2 uur geleden
Twee dagen lang feest voor 75-jarig jubileum PJZ

THOLEN - De Plattelands Jongeren Zeeland (PJZ) vierden afgelopen weekend het 75-jarig bestaan met twee feestavonden in de schuur van de familie Geluk.

22 uur geleden
Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: 'ICT was altijd mijn hoofdkey'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

2 dagen geleden
Vrijmibotho steunt dit jaar niet één, maar twee goede doelen

THOLEN - Ook dit jaar vindt er op Tholen in juni weer een Vrijmibotho plaats. En dit jaar steunt het evenement niet één, maar twee lokale goede doelen.

2 dagen geleden
Weerbericht Tholen: 'Hoge zonkracht tijdens lang pinksterweekend'

THOLEN - De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. Dat meldt Weeronline.Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

4 dagen geleden
Sarah maakte de afgelopen vijf jaar 150 duiken: 'Tholen heeft iets wat België niet heeft'

In vijf jaar tijd maakte Sarah zo’n 150 duiken. Afgelopen weekend was zij ook aanwezig bij het duikkamp op Tholen. Haar twee kinderen (13 en 16 jaar) duiken ook. Zij zijn ooit uit verveling op vakantie begonnen met duiken. 

5 dagen geleden
Bruno heeft al 45 jaar duikervaring: 'Op plaatsen zoals Tholen doen wij 40 duiken per jaar'

Met zijn 45 jaar duikervaring noemt Bruno Goyvaerts zichzelf ‘een ouwe rakker’. Hij geeft aan zo’n beetje de hele wereld al verkend te hebben. Maar op plaatsen als de Oosterschelde komt hij toch nog wel het meest. “Op dit soort plaatsen doen wij zo’n 30 tot 40 duiken per jaar.”

6 dagen geleden