Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

DEN HAAG (ANP) - De Socialistische Partij wil deelnemen aan een volgend kabinet, maar doet dat alleen als "de nieuwe regering de ongelijkheid flink gaat verkleinen". SP-leider Lilian Marijnissen zei zaterdag op een digitaal partijcongres dat "de SP geen aanschuifpartij is. Regeren is voor ons geen doel maar een middel. Een volgende regering zal een sociaal antwoord moeten hebben op de coronacrisis."

Marijnissen wees erop dat de sociale ongelijkheid tijdens de coronacrisis alleen maar erger is geworden. Het is aan een volgend kabinet om "de boel niet nog verder kapot te bezuinigen, maar te investeren in dat wat van ons allemaal is", zei Marijnissen. Ze doelde onder meer op de zorg, de huizenmarkt, het onderwijs en arbeidsmarkt. De SP wil onder meer dat in de zorgsector samenwerking in de plaats komt van concurrentie. Ook de economie moet "eerlijker en democratischer" en daarin moet de mens centraal staan. "Geen wegwerpeconomie meer die onze wereld kapot maakt."

"Marktdenken heeft ons uit elkaar gedreven. Het neoliberalisme heeft mensen tegen elkaar opgezet. Daar moeten we nu mee stoppen. Tien jaar Rutte heeft gezorgd voor een tweedeling, in plaats van een samenleving. Dat gaan wij anders doen." Al eerder liet Marijnissen doorschemeren dat de SP, die zich vaak als tegenpartij laat gelden, wel degelijk bereid is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.

Afgelopen week nog toonde de SP al een samenwerkende grondhouding door een akkoord te sluiten met landbouwminister Carola Schouten over de stikstofaanpak. Met de aanpassingen - samen met de SGP en 50PLUS - verzekerde het kabinet zich van voldoende steun in de Eerste Kamer. Het was de eerste keer dat de SP zich op zo'n belangrijk terrein inliet met een compromis. Andere linkse partijen waren ontstemd, omdat de verbeteringen niet voldoende zouden zijn. De SP vindt de nieuwe wet wel beduidend beter geworden.

Meer uit Politiek

CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

2 uur geleden
CDA-partijvoorzitter vindt dat Hoekstra kan aanblijven als leider

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, vindt de landelijke partijvoorzitter Hans Huibers. De christendemocraten verloren vorige week bij de provinciale verkiezingen flink. Daarna werd de vraag gesteld of Hoekstra de juiste man is om het CDA uit het slop te trekken. Hoekstra zelf denkt dat de beroerde verkiezingsuitslag voor zijn partij niet om zijn vertrek vraagt.

9 uur geleden
BBB met acht zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland

DEN HAAG (ANP) - Na het tellen van alle stemmen in Noord-Holland heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in die provincie een stevig fundament gelegd voor de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas werd met 13,6 procent van de stemmen de grootste in de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kan rekenen op 8 zetels, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

12 uur geleden
GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen in de voorlopige uitslag de grootste partij in Amsterdam, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

13 uur geleden
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

DEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. De BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland maakte maandagavond bekend dat voor die provincie Pieter van Maaren en Herman Sietsma zijn gevraagd als verkenner. Van Maaren (CDA) is burgemeester van Zaltbommel. Bestuurskundige Sietsma is voor de ChristenUnie lid van de Eerste Kamer geweest.

14 uur geleden
Kamerleden roepen op tot actie na alarmerend klimaatrapport

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

14 uur geleden
Vijlbrief grijpt in om bezwaarmakers Groningen tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) grijpt in bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te voorkomen dat ongeveer tweehonderd bezwaarmakers in het aardbevingsgebied langer moeten wachten op een beslissing. "Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten", schrijft de bewindsman aan de Kamer.

15 uur geleden