Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

DEN HAAG (ANP) - De Socialistische Partij wil deelnemen aan een volgend kabinet, maar doet dat alleen als "de nieuwe regering de ongelijkheid flink gaat verkleinen". SP-leider Lilian Marijnissen zei zaterdag op een digitaal partijcongres dat "de SP geen aanschuifpartij is. Regeren is voor ons geen doel maar een middel. Een volgende regering zal een sociaal antwoord moeten hebben op de coronacrisis."

Marijnissen wees erop dat de sociale ongelijkheid tijdens de coronacrisis alleen maar erger is geworden. Het is aan een volgend kabinet om "de boel niet nog verder kapot te bezuinigen, maar te investeren in dat wat van ons allemaal is", zei Marijnissen. Ze doelde onder meer op de zorg, de huizenmarkt, het onderwijs en arbeidsmarkt. De SP wil onder meer dat in de zorgsector samenwerking in de plaats komt van concurrentie. Ook de economie moet "eerlijker en democratischer" en daarin moet de mens centraal staan. "Geen wegwerpeconomie meer die onze wereld kapot maakt."

"Marktdenken heeft ons uit elkaar gedreven. Het neoliberalisme heeft mensen tegen elkaar opgezet. Daar moeten we nu mee stoppen. Tien jaar Rutte heeft gezorgd voor een tweedeling, in plaats van een samenleving. Dat gaan wij anders doen." Al eerder liet Marijnissen doorschemeren dat de SP, die zich vaak als tegenpartij laat gelden, wel degelijk bereid is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.

Afgelopen week nog toonde de SP al een samenwerkende grondhouding door een akkoord te sluiten met landbouwminister Carola Schouten over de stikstofaanpak. Met de aanpassingen - samen met de SGP en 50PLUS - verzekerde het kabinet zich van voldoende steun in de Eerste Kamer. Het was de eerste keer dat de SP zich op zo'n belangrijk terrein inliet met een compromis. Andere linkse partijen waren ontstemd, omdat de verbeteringen niet voldoende zouden zijn. De SP vindt de nieuwe wet wel beduidend beter geworden.

Meer uit Politiek

Nieuw box 3-stelsel lastig uitvoerbaar voor fiscus én burger

DEN HAAG (ANP) - Hervorming van de vermogensrendementsheffing is nog ingewikkelder dan gedacht, en daardoor maar moeilijk uitvoerbaar, blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Marnix van Rij. De fiscus moet honderden extra mensen aannemen, en het nieuwe voorstel legt een dusdanig groot beslag op de systemen dat het in het geplande invoeringsjaar 2027 niet volledig geïmplementeerd kan worden. Voor een deel van de burgers die belasting moeten betalen uit inkomen op vermogen, is het nieuwe stelsel "naar verwachting (te) complex".

17 uur geleden
Wilders vroeg schorsing in 'stevig' asielgesprek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft tijdens een "stevig" gesprek aan de formatietafel een schorsing gevraagd. Dat had vooral met de onderhandelingen over asiel en migratie te maken, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Berichten dat de PVV-voorman boos is weggelopen, spreken zij tegen. "Hij heeft een schorsing aangevraagd en heeft het pand op ordentelijke wijze verlaten."

20 uur geleden
Kabinet geeft 11 miljoen euro extra uit aan bibliotheken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor een subsidieregeling voor bibliotheken, meldt staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur). Gemeentes hebben al twee rondes de kans gehad om een aanvraag in te dienen. Toch zijn 63 aanvragen van 44 gemeentes afgewezen. Zij mogen het in een derde ronde nog een keer proberen.

21 uur geleden
Nederland trekt 10 miljoen extra uit voor voedselhulp in Soedan

DEN HAAG (ANP) - Nederland stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire noodhulp aan Soedan. Dat meldt demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een conferentie in Parijs.

21 uur geleden
Bijna 100 miljoen om twee dieselspoorlijnen te elektrificeren

ZWOLLE (ANP) - Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.

22 uur geleden
Ollongren: nog meer geld voor defensie nodig in onveilige wereld

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren juicht toe dat haar ministerie in de voorjaarsnota miljarden toebedeeld heeft gekregen, maar zegt dat "veel meer" geld nodig is voor defensie. "Dat is aan een volgend kabinet om vrij te maken", vindt de demissionaire bewindsvrouw. Ze denkt aan investeringen in medische capaciteit, transport en tanks.

1 dag geleden
Minister: extra uitgaven aan asielopvang zijn onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - De extra uitgaven in de voorjaarsnota aan de asielopvang, vallen in de categorie "onvermijdelijkheden", zegt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). "Daar heb je gewoon op te handelen, of je het nou leuk vindt of niet." De noodopvang van asielzoekers kost dit jaar en volgend jaar bij elkaar ruim 1 miljard euro meer dan begroot. Daar is geen ontkomen aan, zegt Van Weyenberg. "Die mensen zijn hier gewoon".

1 dag geleden