Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

Marijnissen: alleen in kabinet dat ongelijkheid flink verkleint

DEN HAAG (ANP) - De Socialistische Partij wil deelnemen aan een volgend kabinet, maar doet dat alleen als "de nieuwe regering de ongelijkheid flink gaat verkleinen". SP-leider Lilian Marijnissen zei zaterdag op een digitaal partijcongres dat "de SP geen aanschuifpartij is. Regeren is voor ons geen doel maar een middel. Een volgende regering zal een sociaal antwoord moeten hebben op de coronacrisis."

Marijnissen wees erop dat de sociale ongelijkheid tijdens de coronacrisis alleen maar erger is geworden. Het is aan een volgend kabinet om "de boel niet nog verder kapot te bezuinigen, maar te investeren in dat wat van ons allemaal is", zei Marijnissen. Ze doelde onder meer op de zorg, de huizenmarkt, het onderwijs en arbeidsmarkt. De SP wil onder meer dat in de zorgsector samenwerking in de plaats komt van concurrentie. Ook de economie moet "eerlijker en democratischer" en daarin moet de mens centraal staan. "Geen wegwerpeconomie meer die onze wereld kapot maakt."

"Marktdenken heeft ons uit elkaar gedreven. Het neoliberalisme heeft mensen tegen elkaar opgezet. Daar moeten we nu mee stoppen. Tien jaar Rutte heeft gezorgd voor een tweedeling, in plaats van een samenleving. Dat gaan wij anders doen." Al eerder liet Marijnissen doorschemeren dat de SP, die zich vaak als tegenpartij laat gelden, wel degelijk bereid is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.

Afgelopen week nog toonde de SP al een samenwerkende grondhouding door een akkoord te sluiten met landbouwminister Carola Schouten over de stikstofaanpak. Met de aanpassingen - samen met de SGP en 50PLUS - verzekerde het kabinet zich van voldoende steun in de Eerste Kamer. Het was de eerste keer dat de SP zich op zo'n belangrijk terrein inliet met een compromis. Andere linkse partijen waren ontstemd, omdat de verbeteringen niet voldoende zouden zijn. De SP vindt de nieuwe wet wel beduidend beter geworden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

6 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

12 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden