Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen

Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen

DOMBURG - Het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen. Volgens de planning start het museum dit jaar met de renovatie van het huidige gebouw en de bouw van een tweede tentoonstellingszaal en een onderzoekscentrum. DeVriendenLoterij draagt met 600.000 euro aanzienlijk bij in de kosten.

Arnold van Houtum, voorzitter: “Sinds zijn ontstaan brengt het museum prachtige en goedlopende wisseltentoonstellingen. Om de collecties te kunnen laten zien, toekomstbestendig te blijven en ons publieksbereik te vergroten was een grootschalige uitbreiding al lange tijd de ambitie. De bijdrage van de VriendenLoterij is voor ons een vliegwiel om die uitbreiding eindelijk te verwezenlijken.” Sinds 1994 worden kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen georganiseerd in het kleine museumgebouw in Domburg, een replica van de tentoonstellingszaal van JanToorop en zijn vrienden. Het accent ligt op de klassiek moderne schilderkunst en dan vooral op de kunst die ruim honderd jaar geleden in Domburg ontstond met als speerpunt het verschijnsel kunstenaarskolonie – zowel klassiek als hedendaags. Ruim 25 jaar later barst het museum uit zijn voegen met de steeds groeiende collecties die alleen zo nu en dan kunnen worden getoond.

Uitbreiding en vernieuwing
Met een uitbreiding op eigen terrein ontstaat ruimte om het museumprofiel te versterken, een groter en diverser publiek te bereiken en zo de continuïteit van het museum te waarborgen. Het plan omvat een vaste opstelling van de eigen en een particuliere collectie, wisseltentoonstellingen en een boeiende presentatie van de cultuurgeschiedenis van Domburg. Daarbij zal de nadruk liggen op de ontwikkeling vanDomburg als badplaats en kunstenaarskolonie. Samen met een geïntegreerd toeristisch informatiepunt, een museumwinkel en -café en een beeldentuin wordt dat een totaalbeleving die het uitzonderlijke verhaal van de badplaats eer aandoet.

Onderzoekscentrum
Onderdeel van de uitbreiding is de huisvesting van een internationaal onderzoekscentrum voor kunstenaarskolonies (ICEAC) met een bibliotheek en in beheer een omvangrijke particuliere collectie, een verzameling kunstwerken uit alle Europese kunstenaarskolonies. Binnen- en buitenlandse onderwijsgroepen, kunst- en cultuurhistorici, studenten, kunstenaars en in kunst geïnteresseerden krijgen daar straks demogelijkheid tot onderzoek, kennisuitwisseling en samenwerking. Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “Museum Domburg met de prachtige museumtuin is een oase van schoonheid in het centrum van Domburg. Met onze financiële steun voor een uitbreiding realiseren we meer ruimte voor de gestaag groeiende collecties en wisseltentoonstellingen. We zijn blij om bij te kunnen dragen aan een totaalbeleving die het verhaal van de badplaats als voormalige kunstenaarskolonie eer aandoet.”

De geweldige schenking van 600.000 euro van de VriendenLoterij is een heel belangrijke stap in de verwezenlijking van de plannen. Naast de VriendenLoterij voorziet de Gemeente Veere in een aanzienlijk deel van het benodigde bedrag. Daarnaast wordt een beroep gedaan op landelijke en regionale fondsen, sponsoring en particuliere steun. Het museum hoopt in 2024 of 2025 te openen met een volledig vernieuwd museum.

Meer uit Middelburg

Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

15 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

22 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

2 dagen geleden