Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen

Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen

DOMBURG - Het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg gaat uitbreiden en vernieuwen. Volgens de planning start het museum dit jaar met de renovatie van het huidige gebouw en de bouw van een tweede tentoonstellingszaal en een onderzoekscentrum. DeVriendenLoterij draagt met 600.000 euro aanzienlijk bij in de kosten.

Arnold van Houtum, voorzitter: “Sinds zijn ontstaan brengt het museum prachtige en goedlopende wisseltentoonstellingen. Om de collecties te kunnen laten zien, toekomstbestendig te blijven en ons publieksbereik te vergroten was een grootschalige uitbreiding al lange tijd de ambitie. De bijdrage van de VriendenLoterij is voor ons een vliegwiel om die uitbreiding eindelijk te verwezenlijken.” Sinds 1994 worden kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen georganiseerd in het kleine museumgebouw in Domburg, een replica van de tentoonstellingszaal van JanToorop en zijn vrienden. Het accent ligt op de klassiek moderne schilderkunst en dan vooral op de kunst die ruim honderd jaar geleden in Domburg ontstond met als speerpunt het verschijnsel kunstenaarskolonie – zowel klassiek als hedendaags. Ruim 25 jaar later barst het museum uit zijn voegen met de steeds groeiende collecties die alleen zo nu en dan kunnen worden getoond.

Uitbreiding en vernieuwing
Met een uitbreiding op eigen terrein ontstaat ruimte om het museumprofiel te versterken, een groter en diverser publiek te bereiken en zo de continuïteit van het museum te waarborgen. Het plan omvat een vaste opstelling van de eigen en een particuliere collectie, wisseltentoonstellingen en een boeiende presentatie van de cultuurgeschiedenis van Domburg. Daarbij zal de nadruk liggen op de ontwikkeling vanDomburg als badplaats en kunstenaarskolonie. Samen met een geïntegreerd toeristisch informatiepunt, een museumwinkel en -café en een beeldentuin wordt dat een totaalbeleving die het uitzonderlijke verhaal van de badplaats eer aandoet.

Onderzoekscentrum
Onderdeel van de uitbreiding is de huisvesting van een internationaal onderzoekscentrum voor kunstenaarskolonies (ICEAC) met een bibliotheek en in beheer een omvangrijke particuliere collectie, een verzameling kunstwerken uit alle Europese kunstenaarskolonies. Binnen- en buitenlandse onderwijsgroepen, kunst- en cultuurhistorici, studenten, kunstenaars en in kunst geïnteresseerden krijgen daar straks demogelijkheid tot onderzoek, kennisuitwisseling en samenwerking. Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “Museum Domburg met de prachtige museumtuin is een oase van schoonheid in het centrum van Domburg. Met onze financiële steun voor een uitbreiding realiseren we meer ruimte voor de gestaag groeiende collecties en wisseltentoonstellingen. We zijn blij om bij te kunnen dragen aan een totaalbeleving die het verhaal van de badplaats als voormalige kunstenaarskolonie eer aandoet.”

De geweldige schenking van 600.000 euro van de VriendenLoterij is een heel belangrijke stap in de verwezenlijking van de plannen. Naast de VriendenLoterij voorziet de Gemeente Veere in een aanzienlijk deel van het benodigde bedrag. Daarnaast wordt een beroep gedaan op landelijke en regionale fondsen, sponsoring en particuliere steun. Het museum hoopt in 2024 of 2025 te openen met een volledig vernieuwd museum.

Meer uit Middelburg

80 jaar bevrijding: herdenking Sloedam en 14e Mallardmars

MIDDELUBRG - Op zaterdag 26 oktober viert Zeeland 80 jaar bevrijding met een reeks activiteiten, waaronder de jaarlijkse Mallardmars en de herdenking bij de Sloedam.

5 uur geleden
Criminaliteit op bedrijventerreinen in Middelburg aangepakt

MIDDELBURG - 'Geef criminaliteit geen ruimte.' Deze oproep doen de gemeente Middelburg en MeldMisdaad Anoniem (M.) in een nieuwe campagne tegen misstanden op bedrijventerreinen. Leegstaande panden of verlies draaiende bedrijven worden regelmatig door criminelen misbruikt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers. De gemeente doet daarom mee met de campagne om getuigen een veilig handelingsperspectief te bieden.

11 uur geleden
Middelburg doet zaterdag het licht uit

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag vindt een van de grootste evenementen van Middelburg weer plaats: de Nacht van de Nacht. In gesprek met Henk Daalhuizen, voorzitter van het bestuur van Nacht van de Nacht Middelburg. 'Ik ben er trots op dat ik dit samen met de andere vrijwilligers mag organiseren.'

1 dag geleden
Man gewond bij ongeluk op parkeerplaats Middelburg

MIDDELBURG - Bij winkelcentrum Veerse Poort in Middelburg is dinsdag aan het einde van de middag een oudere man gewond geraakt bij een verkeersongeluk.

1 dag geleden
Column wethouder Rutger Schonis: 'Waar is dat feestje in Middelburg?'

De Hollandse hit 'Waar is dat feestje?' is al weer ruim twaalf jaar oud. Het aanstekelijke liedje wordt nog regelmatig gedraaid op feesten en partijen. Toch is de titel van dit liedje voor Middelburg erg actueel. De gemeente heeft zichzelf namelijk al lang niet meer de vraag gesteld waar in Middelburg een feestje georganiseerd kan worden. 

2 dagen geleden
Overhandiging van de Leskist Kansrijk in Middelburg

MIDDELBURG - Donderdag 17 oktober was het 'wereld armoededag'. Deze dag wordt ook wel de 'Internationale dag voor de bestrijding van armoede' genoemd. In het kader van deze dag overhandigde wethouder Louws basisschool Talent als eerste basisschool de leskist Kansrijk. Hij deed dit samen met Rochelle Heerema. Zij is van stichting Positive Minds en ontwikkelde de leskist.

3 dagen geleden
Fietsster gewond bij ongeluk Middelburg

MIDDELBURG - Een fietsster is maandag aan het einde van de ochtend gewond geraakt toen ze in Middelburg in botsing kwam met een auto.De aanrijding vond rond 11.40 uur plaats bij de kruising van de Griffioenstraat en de Seisweg. Twee politie-eenheden en een ambulanceteam kwamen ter plekke om hulp te verlenen.Na onderzoek werd besloten de fietsster over te brengen naar het ziekenhuis. De betrokken automobilist heeft tegenover de politie een verklaring afgelegd.

3 dagen geleden