Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maria Magdalenakerk viert 600-jarig bestaan met voorstelling

Maria Magdalenakerk viert 600-jarig bestaan met voorstelling

GOES – Omdat de torens van de Grote of Maria Magdalenakerk al meer dan zeshonderd jaar hoog boven de binnenstad van Goes uit prijken, wil de stichting van de kerk dit vieren met de voorstelling ‘600 jaar kerk(ont)wijding’. De muzikale leiding is in handen van Rutger Valentijn Mauritz, die ook de initiatiefnemer is van de voorstelling.

In de voorstelling passeren anonieme en bekende Goesenaren en Zeeuwen, die hun voetsporen in de kerk achterlieten, de revue. Het geheel wordt met elkaar verbonden door middel van muziek van de stadscomponist van Goes, Anne-Maartje Lemereis. Volgens Rutger is dit heel bijzonder. “Naast sacrale muziek wordt er een knipoog gegeven naar moderne genres; van klassiek tot house, alles komt voorbij. Op die manier komen de parallelle werelden van alle gebruikers die de kerk de afgelopen zes eeuwen gehad heeft samen in één verhaal”.

Fenomeen

Wat ook bijzonder is, is dat de bezoekers zich in de kerk verplaatsen met de scènes mee van de ene naar de andere ruimte. Hierdoor worden zij zelf onderdeel van de voorstelling. Rutger wil met de voorstelling de dialoog over het hedendaags gebruik van het kerkgebouw vergemakkelijken. “Ik wilde het fenomeen van herbestemming onder de aandacht brengen en ik merk dat sommige mensen het ongemakkelijk vinden dat de kerk nu ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld dance-events. Maar in de afgelopen eeuwen is deze kerk voor heel verschillende doeleinden gebruikt. Zo deed de kerk in de negentiende eeuw dienst als vrouwengevangenis wat totaal niet strookt met de boodschap van christelijke barmhartigheid”.

Graven

Het doel van de voorstelling is volgens Rutger niet om mensen van een bepaald standpunt te overtuigen. “Mensen kunnen zelf uitmaken waar voor hen de grens ligt; ‘raven’ en psalmen zingen, kan dat onder één dak? De voorstelling is er om mensen een spiegel voor te houden. Nu wordt er gedanst op de graven wat mensen op een normale begraafplaats respectloos zouden vinden, maar in de afgelopen eeuwen hebben in deze kerk veel meer controversiële gebeurtenissen plaatsgevonden. Door het hedendaags gebruik van de kerk in een historische context te plaatsen, wil ik het taboe dat er op rust relativeren. Daarnaast is het gewoon een hele leuke voorstelling, die iedereen moet zien!”

Kaarten

De voorstellingen vinden plaats van dinsdag 4 juli tot en met vrijdag 7 juli, om 19.00 en 21.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.grotekerkgoes.nl.

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

7 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

11 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

16 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

18 uur geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden