Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mares de Regt houdt van oplossen van problemen

Mares de Regt houdt van oplossen van problemen

WISSENKERKE – De negenjarige Mares de Regt uit Colijnsplaat is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noord-Beveland. Met zes andere kinderen nam ze deel aan de verkiezing, die woensdag in het gemeentehuis van Wissenkerke plaatsvond.

Aan het einde van een spannende middag koos de jury voor de enthousiaste leerling van basisschool De Vliete uit Wissenkerke. Naast Mares namen haar zus Isa, Kate Habraken, Anne Dijkhuizen, Kelsey Joris, Kenji Spaans en Dani Sallet deel aan de verkiezing. Er waren maar liefst 35 mensen in de raadszaal aanwezig: ouders, broertjes, zusjes en opa's en oma's van de deelnemers. Een driekoppige jury beoordeelde de kandidaten.

Zenuwachtig

De verkiezing bestond uit twee onderdelen. In de eerste ronde presenteerden de kinderen hun plannen om de gemeente Noord-Beveland mooier te maken. Sommigen waren voorafgaand aan hun uitleg wat zenuwachtig, maar daar was tijdens de presentaties niets van te merken. Na een korte pauze lieten de kandidaten vervolgens een toespraak over een zelfgekozen onderwerpen horen. Een van de taken van een kinderburgemeester is namelijk dat je officiële gebeurtenissen en evenementen moet openen.

Juryleden

De kandidaten en de jury brachten na de presentatieronde hun stem uit. De leerlingen mochten niet op zichzelf stemmen. De juryleden mochten twee kandidaten kiezen.

Nadat de stemmen waren geteld nam burgemeester Letty Demmers-van der Geest het woord. ''Het was ongelooflijk spannend, want iedereen heeft het super gedaan. Er kan echter maar één winnaar zijn. Vanwege haar enthousiasme hebben wij besloten dat Mares de eerste kinderburgemeester is van Noord-Beveland.”

Het meisje uit Colijnsplaat was ontzettend blij met haar overwinning. ''Ik vind het heel erg leuk. Het is bijzonder, want ik ben de eerste kinderburgemeester van Noord-Beveland”, zei ze.

Ideeën

De leerling uit groep zeven van De Vliete vertelde dat ze heel graag de wedstrijd wilde winnen. ''Toen ik een paar weken geleden de verkiezingsposter in onze klas zag, dacht ik: ‘Dat is iets voor mij’. Ik houd ervan om over belangrijke dingen mee te praten en problemen op te lossen. Met mijn ideeën hoop ik de gemeente Noord-Beveland te helpen.”

Restaurants

Wat wil Mares als kinderburgemeester bereiken? “Ik vind het heel belangrijk dat Noord-Beveland schoon blijft. Daarom zijn mijn plannen gericht op het milieu”, legde ze uit. “Ik ga bij winkels en restaurants langs om eigenaren te overtuigen dat ze duurzame verpakkingen moeten gebruiken. Verder ga ik een campagne en verschillende opruimacties organiseren. Op die manier hoop ik mensen bewust te maken dat een schoon milieu voor iedereen beter is.”

Mares hoeft niet alles alleen te doen. Zus Isa helpt haar tijdens haar ambtstermijn. “We hadden van tevoren afgesproken dat we elkaar gingen helpen als één van ons zou winnen.”

Meer uit Beveland

Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

3 uur geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

4 uur geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

10 uur geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

1 dag geleden
Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

2 dagen geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

3 dagen geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

3 dagen geleden