Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mares de Regt houdt van oplossen van problemen

Mares de Regt houdt van oplossen van problemen

WISSENKERKE – De negenjarige Mares de Regt uit Colijnsplaat is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noord-Beveland. Met zes andere kinderen nam ze deel aan de verkiezing, die woensdag in het gemeentehuis van Wissenkerke plaatsvond.

Aan het einde van een spannende middag koos de jury voor de enthousiaste leerling van basisschool De Vliete uit Wissenkerke. Naast Mares namen haar zus Isa, Kate Habraken, Anne Dijkhuizen, Kelsey Joris, Kenji Spaans en Dani Sallet deel aan de verkiezing. Er waren maar liefst 35 mensen in de raadszaal aanwezig: ouders, broertjes, zusjes en opa's en oma's van de deelnemers. Een driekoppige jury beoordeelde de kandidaten.

Zenuwachtig

De verkiezing bestond uit twee onderdelen. In de eerste ronde presenteerden de kinderen hun plannen om de gemeente Noord-Beveland mooier te maken. Sommigen waren voorafgaand aan hun uitleg wat zenuwachtig, maar daar was tijdens de presentaties niets van te merken. Na een korte pauze lieten de kandidaten vervolgens een toespraak over een zelfgekozen onderwerpen horen. Een van de taken van een kinderburgemeester is namelijk dat je officiële gebeurtenissen en evenementen moet openen.

Juryleden

De kandidaten en de jury brachten na de presentatieronde hun stem uit. De leerlingen mochten niet op zichzelf stemmen. De juryleden mochten twee kandidaten kiezen.

Nadat de stemmen waren geteld nam burgemeester Letty Demmers-van der Geest het woord. ''Het was ongelooflijk spannend, want iedereen heeft het super gedaan. Er kan echter maar één winnaar zijn. Vanwege haar enthousiasme hebben wij besloten dat Mares de eerste kinderburgemeester is van Noord-Beveland.”

Het meisje uit Colijnsplaat was ontzettend blij met haar overwinning. ''Ik vind het heel erg leuk. Het is bijzonder, want ik ben de eerste kinderburgemeester van Noord-Beveland”, zei ze.

Ideeën

De leerling uit groep zeven van De Vliete vertelde dat ze heel graag de wedstrijd wilde winnen. ''Toen ik een paar weken geleden de verkiezingsposter in onze klas zag, dacht ik: ‘Dat is iets voor mij’. Ik houd ervan om over belangrijke dingen mee te praten en problemen op te lossen. Met mijn ideeën hoop ik de gemeente Noord-Beveland te helpen.”

Restaurants

Wat wil Mares als kinderburgemeester bereiken? “Ik vind het heel belangrijk dat Noord-Beveland schoon blijft. Daarom zijn mijn plannen gericht op het milieu”, legde ze uit. “Ik ga bij winkels en restaurants langs om eigenaren te overtuigen dat ze duurzame verpakkingen moeten gebruiken. Verder ga ik een campagne en verschillende opruimacties organiseren. Op die manier hoop ik mensen bewust te maken dat een schoon milieu voor iedereen beter is.”

Mares hoeft niet alles alleen te doen. Zus Isa helpt haar tijdens haar ambtstermijn. “We hadden van tevoren afgesproken dat we elkaar gingen helpen als één van ons zou winnen.”

Meer uit Beveland

Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

7 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

11 uur geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

1 dag geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

3 dagen geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden