
Marcel Verhoeff uit Wolphaartsdijk ziet 'zijn' kozakken als vrienden
WOLPHAARTSDIJK - Dirigent Marcel Verhoeff was vorige week nog aan het repeteren in Moskou, een paar weken daarvoor in Wenen en Salzburg, maar inmiddels terug in Wolphaartsdijk. Niet voor lang, want in november en december toert hij met het Don KosakenChor Russland door Nederland, België en Duitsland. Volgende week vrijdag (6 december) staan Verhoeff en zijn Kozakken in de Nicolauskerk in zijn woonplaats.
Het is niet de eerste keer dat hij de kerk aandoet. “Het is voor ons een intieme plek met een uitstekende akoestiek”, zegt Marcel Verhoeff. De dirigent, die elf jaar geleden verhuisde naar Wolphaartsdijk, ziet tijdens zulk soort optredens niet alleen maar bekenden in de zaal zitten. “De bezoekers komen van heinde en verre, ook naar Wolphaartsdijk.”
Wereldwijd
Het zegt iets over de populariteit van het Don KosakenChor Russland dat in 1992 is opgericht. Het is wereldwijd één van de bekendste koren en treedt overal op. Zo heeft Verhoeff onder meer in grote theaters in Amsterdam, Stuttgart, Hamburg, Antalya en natuurlijk thuisbasis Moskou voor de groep van twintig Russische zangers gestaan. “We kunnen overal spelen, of het nu de Nicolauskerk is of het Concertgebouw. Ik vind het mooi om te zien als mensen met een glimlach de zaal verlaten."
Negatief
Verhoeff is dirigent sinds 1993. In de loop der jaren is hij de zangers als familie gaan zien. “Ik ben één met de jongens en voel me sowieso erg thuis in Rusland. Vaak wordt er een negatief beeld geschetst van de Russen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtvolk is. Het zijn warme mensen, die een sterke band hebben met hun familie. Als je met ze omgaat leer je de Russische ziel beetje bij beetje kennen. Toen ik in Zeeland kwam wonen, zeiden mensen dat Zeeuwen erg stug zouden zijn. Ik vind eerder het tegenovergestelde. Zeeuwen zijn recht door zee en erg betrokken bij hun familie. In dat opzicht lijken ze op Russen. Ook hier voelen mijn vrouw en ik ons thuis.”
Kalinka
De komende weken is Verhoeff niet vaak thuis te vinden. Hij trekt met de kozakken en muzikanten van het Instrumental Soloists Ensemble 'Philarmonia' langs theaters en concertzalen in Nederland, België en Duitsland met de voorstelling 'The soul of Russia’.
Het koor zingt orthodoxe gezangen, ballades, werken van bijvoorbeeld Tsjaikovski en Rachmaninov en Russische volksliederen. “Er is ontzettend veel Russische muziek die mensen nog niet kennen. Natuurlijk spelen we ‘Kalinka’, maar er is veel meer. Dat willen we laten horen. Er is een lach en een traan. De muziek is ontzettend puur. Je hoort de ziel van de Rus terug in dit programma.” Verhoeff stelt het programma samen in overleg met de zangers. “De Russische muziek is een onuitputtelijke bron. Ook ik leer nog nieuwe dingen kennen, bijvoorbeeld als een zanger met een liedje komt dat bij zijn grootmoeder in de la lag. Daardoor blijft het leuk. Ik prijs me gelukkig.”
Kaarten
Het optreden in Wolphaartsdijk begint volgende week vrijdag om 20.00 uur. De kerk gaat om 19.30 uur open. Kaarten zijn te koop via www.donkosak.com/nl.concerten en bij de MCD-supermarkt in het dorp.
Meer uit Beveland
Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er van de verschillende denominaties jeugdgroepen. De katholieken hadden Don Bosco, de hervormden hadden hun eigen jeugdorganisatie, politieke partijen en vakbonden hadden een jeugdorganisatie. Wilza Mijnsbergen uit Goes was lid van Jonge Strijd, de jeugdorganisatie van het NVV, de vakcentrale die later is opgegaan in de FNV.
56 minuten geledenGOES - Goes heeft een nieuwe kinderburgemeester! Ilse Flipse is verkozen tot kinderburgemeester voor het schooljaar 2025-2026. De uitslag werd op vrijdag 20 juni om uur feestelijk bekendgemaakt door wethouder André van der Reest tijdens Festival de Veste bij de Stenen Brug in Goes. De officiële installatie van het nieuwe kindercollege vindt plaats op zaterdag 16 augustus tijdens het evenement Goes Kinderstad, georganiseerd door Stichting Goes Marketing.
3 uur geledenBORSELE - Netbeheerder TenneT heeft de nieuwe bovengrondse 380.000 volt (380 kV) hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland in Zeeland in gebruik genomen. De 48 kilometer lange hoogspanningsverbinding is noodzakelijk om de toenemende hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit in de regio, zoals wind- en zonnestroom, te transporteren naar de rest van Nederland en buurlanden. Met het project is de transportcapaciteit van de bestaande verbinding tussen Borssele en Rilland meer dan verdubbeld. Het is één van de grootste projecten die TenneT de afgelopen jaren heeft gerealiseerd in Nederland. In totaal heeft TenneT 107 wintrackmasten en twee vakwerkmasten geplaatst.
17 uur geledenKLOETINGE - Een vrouw is vrijdagochtend 20 juni met haar driewielfiets in een sloot terechtgekomen aan de Stelleweg in Kloetinge. Het slachtoffer is meegenomen naar het ziekenhuis.
19 uur geledenGOES - De groene vestingwallen van Goes veranderen voor drie dagen in een heel fijn festivalterrein tijdens Festival De Veste. Op Vrijdag 20, 20, zaterdag 21 en zondag 22 juni zijn weer de nodige foodtrucks aanwezig met heerlijk eten en drinken.
22 uur geledenGOES - Op vrijdag 20 juni organiseert Humanitas Zeeland een gezellige barbecue voor alle deelnemers van de Maatjes-activiteit in het clubhuis van de atletiekvereniging AV 56 te Goes . De jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor de vrijwilligers én hun maatjes: mensen met een licht verstandelijke beperking die regelmatig samen leuke dingen ondernemen.
1 dag geledenWOLPHAARTSDIJK - Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Gemeenschap Wolphaartsdijk (VGW) heeft Jan Driedijk woensdagavond de Frans Naerebout-penning ontvangen. Burgemeester Cees van den Bos reikte de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding uit als blijk van waardering voor Driedijks jarenlange inzet voor de dorpsgemeenschap.
1 dag geleden