Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marc de Looze: 'Buren en tegels, echt de rode draad in mijn geschiedenis'

Marc de Looze: 'Buren en tegels, echt de rode draad in mijn geschiedenis'

KRUININGEN - Marc de Looze (50), eigenaar van Buitenplaats|Camping Den Inkel in Kruiningen kan er nog altijd om lachen: zijn eerste werkgever - hij zou er 16 jaar in dienst blijven - handelde niet alleen in tegels maar ook in spreuken. ‘Als je tegels kan verkopen kun je alles verkopen wat er bovenop staat’. Hij kreeg gelijk.

Hoe komt een Rotterdammer in Kruiningen terecht?
“Ik stond op een camping in Arnemuiden en daar leerde ik mijn toenmalige vriendin kennen. Zij woonde in Kruiningen. Mijn moeder is vroegtijdig komen te overlijden (ze was 49) en ik zei tegen mijn vader dat ik deze kant op zou gaan. Hij kwam mee naar Kruiningen. Mijn werk in de tegelhandel was leuk en ook mijn vader werkte nog in Rotterdam. Samen hebben we nog jaren gependeld tussen Kruiningen en Rotterdam. Helaas kwam ik in een moeilijke periode. Eerst dacht ik terug te gaan naar Rotterdam, maar mijn nieuwe liefde bepaalde voor de tweede keer dat ik in Kruiningen bleef. Anna is intussen al 20 jaar mijn vrouw. Samen met haar dochters had ik ineens een gezinsleven. Zonder een gezin heeft niemand er last van als je pas om 20.00 uur s’ avonds thuis komt, maar nu was dat veranderd. Ik vond iets dichterbij - Capelle a/d IJssel - ander werk. Mijn buurman vroeg of ik het naar mijn zin had op mijn werk. “Eigenlijk niet zo” antwoordde ik naar waarheid. “Ga eens met een relatie van mij praten Marc, hij is eigenaar van een groot vakantieconcern.” Het werd het begin van een nieuwe fase. In 2007 richtten ze een bedrijfje op dat de inkoop deed voor het concern, met name de tegeltjes, sanitair etc. Daar kreeg ik een aandeel in. Na een aantal jaar werd het vakantieconcern verkocht en ons bedrijf werd mee verkocht. Met plezier denk ik terug aan een mooie tijd. Ik heb er superveel geleerd, met name van de eigenaresse. Hoe het moet, hoe het niet moet en hoe je moet inkopen. Ik heb er echt enorme bewondering voor, hoe zij het concern hebben gebracht tot het niveau waar het nu is.”

De tijd was rijp voor een eigen droom?
“Zeker. Anna en ik hadden al zo vaak ergens in het buitenland op een terras zitten filosoferen om iets over te nemen of te beginnen. En nu ik ervan had geproefd smaakte het ondernemerschap naar meer. Samen met mijn schoonzoon begon ik een bedrijf in kleinschalige projectinrichting. Ik was adviseur, mijn schoonzoon deed het bedrijf en ik hielp hem. Ik vond het leuk, maar mijn hart lag er niet. En schoonzoon vond de samenwerking leuk, maar hij kwam uit de horeca en was veel alleen op kantoor. Hij miste de reuring. Na twee jaar is hij eruit gestapt.”

Hoe ben je aan die camping gekomen?
Ik deed een project aan De Grevelingen en daar kwam ik mijn toenmalige compagnon tegen. We deden daar ook wat dingen samen. Toen kwam corona. Omdat we beiden uit de recreatiemarkt kwamen ontstond het idee om in die branche mogelijke opties te verkennen. Toch kwam die camping op mijn pad op een niet bepaald doorsnee manier. Opnieuw speelt een buurman een cruciale rol in de speling van dit lot. Mijn overbuurman op het bedrijventerrein is makelaar - ik had zijn vakantiewoning in Cadzand gedaan - en kwam langs met de vraag ‘Heb je een toiletbril voor me?’ Met dat hij naar buiten liep zei hij ‘Ik heb nog een camping te koop. Als je iemand weet…’ Dus ik bel mijn compagnon en zeg ‘Zullen we eens gaan kijken’. Zo gezegd zo gedaan. We liepen een rondje over het terrein, keken elkaar aan en wisten genoeg.”

Toch ben je nu alleen eigenaar, wat is er gebeurd?
“Vorig jaar februari zijn we gestart. We gingen het avontuur aan met een heel ander idee dan het nu is uitgepakt. Het was groot, 270 eenheden. Eerst zouden we er een vakantiepark van maken, dat lag door onze achtergrond voor de hand. Maar al snel zagen we dat we eerst eens een seizoen moesten draaien. Dan weet je waar je het over hebt, je krijgt nieuwe inzichten. Daarop stelden we ons eerste plan bij. Toch werd na het zomerseizoen al duidelijk dat we verschilden van visie. Voor mijn compagnon was de camping ‘niet zijn leven’ maar dat moet het nou juist wel zijn. Alle dagen van het jaar. Anna en ik hebben inmiddels onze draai gevonden. In deze nieuwe fase zijn zowel mijn vader als Anna voor mij echt een baken gebleken. We genieten er enorm van om mensen een onbezorgd, heerlijk verblijf en mooie herinneringen te geven. Hun fijne ervaring straalt ook af op onszelf.”

Anna, jouw eigen bedrijf is nu onderdeel van het concept?
“Ik werkte al heel lang voor een zorgverzekeraar en had het enorm naar mijn zin maar rond mijn 45ste begon het te veranderen, ik wilde graag iets voor mezelf beginnen. Die massages kwamen per toeval op mijn pad. Een aantal jaren geleden ben ik geopereerd aan mijn voet en dat is helemaal mis gegaan. Ik wandel heel graag met mijn honden maar die voet belemmerde me continu. Een oud collega van Marc verwees mij voor een massage naar Heinkenszand. De vrouw die mij behandelde vertelde dat ze ook lessen gaf. Ik wilde ontdekken of ik dat wel zou kunnen, vreemde mensen aanraken, een massage geven. Al bij de basiscursus viel alles op zijn plek, daarna heb ik alle cursussen achter elkaar afgerond. Op het terrein werk ik samen met een zelfstandig medisch pedicure en een schoonheidsspecialiste.” “En je doet alle HR werkzaamheden, de planning, helpt met de bestellingen voor de brasserie”, vult Marc aan.

De slotvraag: Wie inspireert je, met wie zou je nog weleens aan de keukentafel willen zitten?
Marc: Mijn eerste mentor is Jan Groen, de man van de tegeltjes. Die is helaas overleden. Ik keek enorm naar hem op, hoe hij werkte. Met een kingsize sigaar, een gat van het roken in zijn spencer, een gerafelde broek en attaché koffer die uit elkaar viel. Hij vond het zonde om daar geld aan uit te geven. ‘En let op de kleintjes’. Dat bracht hij me bij. En ik ben mijn oude werkgevers van het vakantieconcern eeuwig dankbaar, ik beschouw ze als mijn leermeesters. Anna: “Ik kan een mozaïek maken van mensen die mij allemaal in iets inspireren. Maar de bron is dat Marc en ik elkaar vooral enorm inspireren en aanmoedigen. We hebben in dit bedrijf allebei de plek gevonden waar we doen wat we écht leuk vinden.”

PASPOORTEN

Naam: Anna de Looze (51)
Woonplaats: Kruiningen
Burgerlijke staat: Getrouwd met Marc, moeder van Farron (32), Eline (28) en Lent (18), oma van Fedde (8 maanden)
Hobby: de honden Bob & Marley
Eigenaar van: Salon Fit en Relax, onderdeel van Buitenplaats | Camping Den Inkel, Kruiningen

Naam: Marc de Looze (50)
Woonplaats: Kruiningen
Burgerlijke staat: Getrouwd met Anna, vader van Lent (18) en bonuspappa van Farron (32) en Eline (28), opa van Fedde (8 maanden)
Hobby: Koken en “mag ik ook Werken antwoorden?”
Eigenaar van: Buitenplaats | Camping Den Inkel, Kruiningen

Meer uit Reimerswaal

Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

18 uur geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

1 dag geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

1 dag geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 dag geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

2 dagen geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

3 dagen geleden