Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marathonconcert ter ere van 250 jaar Beethoven

Marathonconcert ter ere van 250 jaar Beethoven

UTRECHT (ANP) - Met een marathonconcert wordt zondag in Utrecht gememoreerd dat Ludwig van Beethoven (16 december 1770 - 26 maart 1827) 250 jaar geleden werd geboren. In TivoliVredenburg spelen vanaf 11.00 uur drie duo's al zijn vioolsonates achter elkaar.

Michael Foyle (viool) en Maksim Štšura (piano) nemen sonates 1, 2, 3 en 7 voor hun rekening. Liza Ferschtman (viool) en Enrico Pace (piano) spelen de sonates 4, 6, 9 en Frederike Saeijs (viool) en Thomas Beijer (piano) voeren de sonates 5, 8, 10 uit. Tegen half zes moet het evenement erop zitten. De werken worden in chronologische volgorde gespeeld, zodat de ontwikkeling goed te horen is.

"In zijn vioolsonates onderzoekt Beethoven de mogelijkheden voor het samenspelen van twee instrumenten die totaal verschillend klinken", aldus een woordvoerster van de organisatie. De piano was ook lang ondergeschikt aan de viool. "De viool en de piano zijn bij Beethoven voor het eerst gelijkwaardige partners."

Doof

Beethoven was volgens de zegsvrouw "de aangewezen persoon"voor deze nieuwe aanpak. "Hij was een virtuoos concertpianist, maar ook een zeer goed violist. Gedurende zijn leven maakte de viool een ontwikkeling door: de hals werd iets langer, de brug werd iets hoger, waardoor het instrument virtuozer klonk en ook luider werd. De technische mogelijkheden verruimden. En daarvan maakte Beethoven natuurlijk gebruik."

Beethoven schreef zijn eerste sonates in 1797-1798. In 1812 waren ze allemaal af. Inmiddels was hij stokdoof geworden. "Hij had zijn carrière als pianist vaarwel moeten zeggen en als gevolg van zijn toenemende doofheid een grote crisis doorgemaakt. Die ontwikkeling hoor je in de sonates, vooral als je ze achter elkaar beluistert."

Levensverhaal

In februari speelt het Van Baerle Trio alle pianotrio's in TivoliVredenburg. Er zijn dit jaar in de hele wereld tal van Beethoven-evenementen. In Amsterdam bijvoorbeeld begint tv-presentator, programmeur en muziekdeskundige Floris Kortie maandag met pianiste Vera Kooper aan een theaterspecial over Ludwig van Beethoven: Het jaar 250 na Beethoven. De voorstelling zal bestaan uit muziek van de componist, zijn levensverhaal en bijzonder archiefmateriaal.

Kortie, de sidekick van presentator Paul Witteman in het tv-muziekprogramma Podium Witteman, vertelt en speelt het levensverhaal van Beethoven, die kampte met een onmogelijke liefde, doofheid, onhandigheid en andere tegenslagen. Gijs de Lange, onder meer de regisseur van Alex Klaassens theaterhits Showponies, doet de regie.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden