Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

YERSEKE - Op de oesterputten in Yerseke heeft Manuela Kriekaard maandag de tiende editie van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken op haar naam geschreven. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke winnares. 

Het NK is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt. ‘Dit jaar deed een recordaantal stekers mee’, laat de organisatie van het NK weten. Van de veertien aangemelde deelnemers won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. ‘Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere erkennen in haar.’

Bakker

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). ‘De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel ‘beste oestersteker van Nederland’.

Het was Kriekaards 4e NK. “Steeds stond ik in de finale, maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptiegereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 platte oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats zijn behaald door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Persreis

Voorafgaand aan het NK oestersteken namen Belgische en Nederlandse journalisten deel aan een persreis door de gemeente Reimerswaal. Zo werden het biodynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, Kwekerij Sinke en Lamb Weston / Meijer, alle drie in Kruiningen, bezocht. In Yerseke is een bezoek gebracht aan de firma Adri & Zoon.

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

8 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

14 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden