Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

YERSEKE - Op de oesterputten in Yerseke heeft Manuela Kriekaard maandag de tiende editie van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken op haar naam geschreven. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke winnares. 

Het NK is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt. ‘Dit jaar deed een recordaantal stekers mee’, laat de organisatie van het NK weten. Van de veertien aangemelde deelnemers won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. ‘Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere erkennen in haar.’

Bakker

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). ‘De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel ‘beste oestersteker van Nederland’.

Het was Kriekaards 4e NK. “Steeds stond ik in de finale, maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptiegereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 platte oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats zijn behaald door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Persreis

Voorafgaand aan het NK oestersteken namen Belgische en Nederlandse journalisten deel aan een persreis door de gemeente Reimerswaal. Zo werden het biodynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, Kwekerij Sinke en Lamb Weston / Meijer, alle drie in Kruiningen, bezocht. In Yerseke is een bezoek gebracht aan de firma Adri & Zoon.

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

2 dagen geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

3 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

6 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

1 week geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

1 week geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden