Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

YERSEKE - Op de oesterputten in Yerseke heeft Manuela Kriekaard maandag de tiende editie van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken op haar naam geschreven. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke winnares. 

Het NK is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt. ‘Dit jaar deed een recordaantal stekers mee’, laat de organisatie van het NK weten. Van de veertien aangemelde deelnemers won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. ‘Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere erkennen in haar.’

Bakker

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). ‘De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel ‘beste oestersteker van Nederland’.

Het was Kriekaards 4e NK. “Steeds stond ik in de finale, maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptiegereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 platte oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats zijn behaald door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Persreis

Voorafgaand aan het NK oestersteken namen Belgische en Nederlandse journalisten deel aan een persreis door de gemeente Reimerswaal. Zo werden het biodynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, Kwekerij Sinke en Lamb Weston / Meijer, alle drie in Kruiningen, bezocht. In Yerseke is een bezoek gebracht aan de firma Adri & Zoon.

Meer uit Reimerswaal

Lezersfoto van de week: Donkere wolken boven de moer

YERSEKE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode toont deze keer een foto van Marian Willeboer-Goeree. 'Donkere wolken boven de Yerseke Moer', schrijft ze erbij.

1 uur geleden
Skeelerronde door Krabbendijke

KRABBENDIJKE - IJs- en skeelervereniging Krabbendijke houdt op woensdag 19 juni de 27e skeelerronde door Krabbendijke.

1 dag geleden
Bijeenkomst over nieuwbouw school en gymzaal Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag (17 juni) houdt de gemeente Kapelle een informatiebijeenkomst over de bouwplannen voor het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwe gymzaal in Wemeldinge. 

2 dagen geleden
Darter Kay Schuurbiers Nederland Kampioen bij aspiranten

KRABBENDIJKE - Kay Schuurbiers (14 jaar) uit Krabbendijke is zondag na een spannende strijd Nederlands Kampioen geworden bij de dart-aspiranten.

3 dagen geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

KRUININGEN/KAPELLE - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn. Ben je geslaagd of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

4 dagen geleden
Onderzoek naar energieoplossing Olzendepolder, eerste resultaten eind dit jaar

KRUININGEN - Hoe kunnen bedrijven in de Olzendepolder in Yerseke slimmer energie gebruiken en elkaar helpen als de één een stroomoverschot heeft en de ander een tekort? Dat moet onderzoek, dat de gemeente Reimerswaal betaalt, uitwijzen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

4 dagen geleden
'Groene' tegel tegen zwerfafval onthuld in Wemeldinge

WEMELDINGE - De Kapelse wethouder Jon Herselman, kinderburgemeester Claire en voorzitter Vrouwen van Nu Joke Folmer onthulden vorige week een tegel op het Dorpsplein in Wemeldinge als actie voor een schoner milieu.

5 dagen geleden