Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Oestersteken

YERSEKE - Op de oesterputten in Yerseke heeft Manuela Kriekaard maandag de tiende editie van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken op haar naam geschreven. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke winnares. 

Het NK is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt. ‘Dit jaar deed een recordaantal stekers mee’, laat de organisatie van het NK weten. Van de veertien aangemelde deelnemers won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. ‘Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere erkennen in haar.’

Bakker

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). ‘De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel ‘beste oestersteker van Nederland’.

Het was Kriekaards 4e NK. “Steeds stond ik in de finale, maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptiegereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 platte oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats zijn behaald door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Persreis

Voorafgaand aan het NK oestersteken namen Belgische en Nederlandse journalisten deel aan een persreis door de gemeente Reimerswaal. Zo werden het biodynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, Kwekerij Sinke en Lamb Weston / Meijer, alle drie in Kruiningen, bezocht. In Yerseke is een bezoek gebracht aan de firma Adri & Zoon.

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

14 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

17 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden