Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Man uit Baarn opgepakt voor diefstal werken Van Gogh en Hals

Man uit Baarn opgepakt voor diefstal werken Van Gogh en Hals

LAREN (ANP) - Een 58-jarige inwoner van Baarn is dinsdagmorgen in zijn woning gearresteerd op verdenking van de diefstal van twee schilderijen uit musea. Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh, dat vorig jaar uit het Singer Museum in Laren werd gestolen en om Twee lachende jongens van Frans Hals, dat verdween uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De geroofde kunstwerken zijn volgens de politie nog niet teruggevonden.

Het werk van Van Gogh werd eind maart 2020 gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van 29 op 30 maart werd een glazen deur van het museum vernield. De politie reageerde direct op het inbraakalarm, maar toen agenten arriveerden was de dief al weg met het kunstwerk van Van Gogh. Het Groninger Museum opende net twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij.

Het schilderij van Frans Hals verdween vorig jaar in de nacht van 26 augustus uit het Leerdamse museum nadat een achterdeur was opengebroken. Volgens de politie gingen de kunstrovers ervandoor op een scooter. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

Belangrijke stap

Aan beide kunstroven is vorig jaar onder meer op televisie veel aandacht besteed. Dat leverde heel veel tips op. Of een tip tot de arrestatie van de man uit Baarn heeft geleid is nog niet bekend. De politie noemt de arrestatie "een belangrijke stap", maar zegt dat het onderzoek onverminderd doorgaat omdat de doeken nog niet zijn teruggevonden.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, roemt de politie voor de aanhouding. "Dit is fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol."

Brand zegt te weten waar de gestolen Van Gogh zich momenteel bevindt. Het doek is volgens hem vermoedelijk twee keer doorverkocht en zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. "Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering." Volgens Brand is er een paar ton voor betaald. Hij zegt de betrokkenen al te hebben gewaarschuwd: "Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook." De detective vermoedt dat de Frans Hals ook nog in Nederland is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Podcast Deventer Mediazaak meer dan 100.000 keer beluisterd

DEVENTER (ANP) - De podcast De Deventer Mediazaak, een zesdelige reeks van Argos, is twee weken na de lancering van de laatste aflevering al meer dan 100.000 keer beluisterd. Dat heeft producent BIND vrijdag gemeld. Ondertussen zijn meer dan 250.000 mensen aan de serie begonnen, maar ze hebben nog niet alle delen beluisterd.

1 minuut geleden
Raad voor Cultuur: bijna 500 miljoen extra nodig voor de sector

'DEN HAAG (ANP) - Een investering in de culturele sector levert een belangrijke bijdrage aan het economische en maatschappelijk herstel na de huidige coronacrisis. Om deze aanjaagfunctie van de culturele sector goed te benutten is jaarlijks 477 miljoen euro extra nodig. Dat concludeert de Raad voor Cultuur in een brief aan informateur Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Miss Montreal voegt zich bij The Streamers

DEN HAAG (ANP) - Supergroep The Streamers breidt uit. Het collectief van Nederlandse artiesten verwelkomde woensdag Miss Montreal in de band.

1 dag geleden
Omroepen en zenders slaan handen ineen op zoek naar divers talent

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste platforms uit de Nederlandse audiovisuele sector hebben de handen ineengeslagen voor een uniek talentontwikkelingstraject: Generation Inclusion. Op de website van dit project, die vanaf woensdagmiddag online staat, kan iedere jonge maker met een goed idee voor een film of een serie zich melden.

1 dag geleden
Madame Tussauds: Testen voor Toegang werkt niet voor ons

AMSTERDAM (ANP) - Madame Tussauds in Amsterdam doet in het vervolg niet meer mee aan pilotdagen van Testen voor Toegang. Dat zei de directeur nadat hij zag dat 20 procent van de kaarten voor de pilot aankomende zaterdag zijn verkocht. Hij denkt dat bezoekers niet naar het wassenbeeldenmuseum willen, omdat de coronatestlocaties in de buurt bijna vol zitten.

1 dag geleden
Nieuwe Nicci French komt binnen op derde plek Bestseller 60 

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe boek Wie niet horen wil van schrijversduo Nicci French is deze week goed ontvangen. Met een derde plaats in de Bestseller 60 is de psychologische thriller de hoogst genoteerde nieuwe titel in de lijst.

1 dag geleden
Theaters vinden toekomst heropening te onzeker

AMSTERDAM (ANP) - Het heropenen van de theaters is nog te onzeker, aldus Boris van der Ham, de voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten. Dinsdag presenteerde het kabinet een openingsplan waarin stapsgewijs staat welke coronamaatregelen wanneer kunnen worden losgelaten. Afhankelijk van de coronasituatie zouden nu op z'n vroegst vanaf 11 mei onder voorwaarden theaters, poppodia en musea weer open mogen.

1 dag geleden