Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Malaise in reisbranche drukt omzet zakelijke dienstverlening

Malaise in reisbranche drukt omzet zakelijke dienstverlening

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 8,4 procent gekrompen op jaarbasis. Vooral de malaise in de reisbranche zorgde voor de lagere opbrengsten. Die sector zag de omzet met ruim driekwart krimpen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Al het hele jaar is de reissector de pineut met reisrestricties, virusvrees en andere coronabeperkingen waardoor mensen niet op vakantie gaan. Over het hele jaar daalden de opbrengsten in de reissector met bijna twee derde ten opzichte van vorig jaar.

Naast de reissector ging ook het reclamewezen gebukt onder de aangescherpte coronamaatregelen. In het slotkwartaal van 2020 werd door bedrijven in de reclamebranche 8,4 procent minder omgezet. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het vierde kwartaal 7,1 procent lager dan een jaar eerder.

Markt- en opinieonderzoek zette in het vierde kwartaal 1,4 procent meer om en herstelde daarmee volgens het CBS sterk na omzetdalingen in voorgaande kwartalen. De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Over heel 2020 steeg de omzet van de IT-bedrijven met 1,2 procent ten opzichte van 2019. Dit is aanzienlijk lager dan de voorgaande drie jaar waarin de omzet met 5 tot 8 procent per jaar steeg.

Grote winnaar van de coronacrisis lijkt de rechtskundige dienstverlening. Deze branche zette in het vierde kwartaal 8,2 procent meer om dan een jaar eerder. Over heel 2020 steeg de omzet met 5,8 procent op jaarbasis waarmee sprake is van de grootste stijging op jaarbasis sinds 2006. Ook accountants en belastingadviesbureau's deden het beter dan een jaar eerder. Verder stonden ook architecten aan de goede kant van de streep.

Verder meldt het CBS dat ondernemers in de zakelijke dienstverlening in de eerste maanden van 2021 pessimistischer zijn geworden dan eind 2020. Dan gaat het om zaken als ontwikkeling van de omzet in het voorafgaande kwartaal, de verwachte omzet in het komende kwartaal en het economisch klimaat.

Meer uit Financieel

Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

1 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

2 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

2 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

3 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

4 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

4 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

4 uur geleden