
'Makers kleding H&M, Primark en Nike wachten nog op loon'
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van kledingfabrieken in Azië die in opdracht van H&M, Nike en Primark produceren, wachten nog altijd op een deel van hun loon dat tijdens de coronapandemie niet is uitbetaald. Dat stellen onderzoekers van de actiegroep Schone Kleren Campagne op basis van interviews met 49 fabrieksarbeiders uit Bangladesh, Cambodja en Indonesië. Het is voor de kledingmakers nog lastiger geworden om rond te komen sinds de coronacrisis begon.
Door de pandemie kregen kledingfabrikanten in de Aziatische landen te maken met gedwongen sluitingen, geschrapte orders en vertraagde betalingen door opdrachtgevers. Volgens Schone Kleren Campagne kwam de pijn uiteindelijk bij het personeel in de fabrieken terecht.
Van de 26 medewerkers uit Bengaalse en Cambodjaanse fabrieken die voor H&M kleding naaien, zeiden er 18 dat ze nog loon tegoed hebben van hun bazen. Gemiddeld gaat het om omgerekend 132 dollar per arbeider. Bij fabrieksarbeiders die voor budgetketen Primark kleding maakten, zeiden 11 van de 12 geïnterviewden nog steeds te wachten op een deel van hun salaris. Het ging om een bedrag van bij elkaar 2890 dollar. Van de 21 arbeiders in Indonesische fabrieken die voor Nike schoenen en kleren maken, gaven er 13 aan dat ze nog wachten op loon.
Inkomen
Naast loon dat nooit is uitbetaald, zeggen de ondervraagde arbeiders ook dat de salarissen die ze kregen zijn verlaagd, onder meer door het wegvallen van extra vergoedingen. Medewerkers van kledingfabrieken in Cambodja, Bangladesh en Indonesië hadden het volgens Schone Kleren Campagne al voor de coronacrisis zwaar door de lage lonen. Nu daar omgerekend tientallen dollars per maand minder binnenkomen, wordt het nog moeilijker voor ze om rond te komen. De verslechterde betalingen gaan volgens Schone Kleren Campagne vaak gepaard met intimidatie op de werkvloer als personeel om meer loon vraagt.
H&M laat weten dat de bescherming van de werknemers in de kledingfabrieken een "gedeelde verantwoordelijkheid" is. Als de keten merkt dat er bij een leverancier iets niet in de haak is, dan pakt H&M dat via zijn "normale procedures" aan. H&M benadrukt daarnaast voortdurend te controleren of leveranciers hun werknemers wel correct uitbetalen.
Lokale wetgeving
De lezing van Nike is nagenoeg gelijk. Navraag door Nike leert dat leveranciers die in het verslag worden genoemd, zich hebben gehouden aan de lokale wettelijke vereisten met betrekking tot lonen en vergoedingen
Primark zegt de kwestie zeer serieus te nemen en zal de zaak onderzoeken. "We maken ons grote zorgen over de aantijgingen die in dit rapport naar voren worden gebracht en zouden graag aanvullende informatie ontvangen die ons onderzoek naar de vier genoemde door Primark goedgekeurde fabrieken kan helpen", aldus het kledingconcern.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/RTR) - Adidas heeft vrijdag bekendgemaakt dat klantgegevens zijn gestolen. Dat is gebeurd nadat hackers waren binnengedrongen bij een externe klantenserviceprovider. De buitgemaakte gegevens bestonden voornamelijk uit contactinformatie en het gaat niet om wachtwoorden of creditcardgegevens, aldus de Duitse sportartikelenfabrikant.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse cloudontwikkelaars krijgen geen Europese subsidie, omdat de Nederlandse regering niet het geld heeft om bij te dragen aan het fonds. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om die reden ook niet mogen deelnemen aan zulke Europese investeringsprogramma's.
1 uur geledenKEULEN (ANP/DPA) - Meta mag Facebook- en Instagram-berichten van EU-gebruikers inzetten om zijn AI-modellen te trainen. Dat heeft een Duitse rechter vrijdag besloten in een spoedzaak die was aangespannen door een organisatie die zich inzet voor consumentenbescherming.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa zijn vrijdag flink lager geëindigd na de nieuwe tariefdreiging van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij schreef op zijn socialemediakanaal Truth Social een importheffing van 50 procent te adviseren voor goederen uit de Europese Unie. De onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de EU gaan namelijk "nergens heen", aldus de president.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, hoopt dat de dreiging van een importheffing van 50 procent de Europese Unie "wakker schudt". Met de meeste landen lopen de onderhandelingen "in goed vertrouwen" volgens Bessent, "maar de EU is een uitzondering", zo zei hij in een interview met Fox News.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Europese ministers benadrukken na de tariefdreiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie doorgaan. "De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn aan het onderhandelen", stelt de Poolse handelsminister Michał Baranowski.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager geopend. Beleggers reageerden op het dreigement van president Donald Trump om vanaf 1 juni importheffingen van 50 procent op te leggen op goederen uit de Europese Unie. Volgens Trump gaan de onderhandelingen met de EU namelijk "nergens heen", zo schreef hij op zijn socialemediakanaal Truth Social.
3 uur geleden