Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Makelaars zien dat expats en starters vaker overbieden

Makelaars zien dat expats en starters vaker overbieden

UTRECHT (ANP) - Expats en starters hebben in de eerste drie maanden van dit jaar vaker overboden op een koophuis dan doorstromers en beleggers, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook was het verschil tussen de vraag- en koopprijs bij die groepen groter dan bij doorstromers en beleggers.

Expats hebben volgens de NVM in ruim zeven op de tien gevallen een bod gedaan dat hoger was dan de vraagprijs. Zij boden gemiddeld bijna 5 procent meer. Bij de starters deden zes op de tien een bod hoger en zij waren bereid gemiddeld iets meer dan 3 procent bovenop de vraagprijs te doen. Doorstromers en beleggers boden in minder dan de helft van de gevallen meer dan de vraagprijs.

"Expats zijn relatief vermogender dan de gemiddelde koper en kunnen gebruikmaken van gunstige belastingmaatregelen", verklaart de voorzitter van de NVM-vakgroep wonen, Lana Gerssen. Kopers overboden het vaakst op een klein appartement in een stad, huizen die vooral onder starters populair zijn.

Flevoland en Amsterdam

Volgens de makelaarsvereniging werd 55 procent van alle verkochte huizen afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. In diezelfde periode een jaar eerder kocht 31 procent van de kopers nog een huis voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.

De verkoopprijs was in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 1,8 procent meer dan wat de verkoper voor een huis vroeg. De meeste overbiedingen werden volgens de makelaarsvereniging gedaan in Flevoland en in de regio rond Amsterdam.

Hogere lonen

De NVM maakte eerder donderdag bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal opnieuw zijn gestegen. Dat komt volgens Gerssen door hogere lonen en de licht gedaalde rente, waardoor kopers meer geld hebben voor een huis. Ook stelt ze dat mensen gewend raken aan de hoge prijzen op de huizenmarkt en dat het afgelopen kwartaal veel te weinig huizen te koop zijn gezet, waardoor de al krappe woningmarkt nog krapper is geworden. Het gebrek aan aanbod versterkt de prijsstijging, voegt ze daaraan toe.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden