
Makelaars zien dat expats en starters vaker overbieden
UTRECHT (ANP) - Expats en starters hebben in de eerste drie maanden van dit jaar vaker overboden op een koophuis dan doorstromers en beleggers, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook was het verschil tussen de vraag- en koopprijs bij die groepen groter dan bij doorstromers en beleggers.
Expats hebben volgens de NVM in ruim zeven op de tien gevallen een bod gedaan dat hoger was dan de vraagprijs. Zij boden gemiddeld bijna 5 procent meer. Bij de starters deden zes op de tien een bod hoger en zij waren bereid gemiddeld iets meer dan 3 procent bovenop de vraagprijs te doen. Doorstromers en beleggers boden in minder dan de helft van de gevallen meer dan de vraagprijs.
"Expats zijn relatief vermogender dan de gemiddelde koper en kunnen gebruikmaken van gunstige belastingmaatregelen", verklaart de voorzitter van de NVM-vakgroep wonen, Lana Gerssen. Kopers overboden het vaakst op een klein appartement in een stad, huizen die vooral onder starters populair zijn.
Flevoland en Amsterdam
Volgens de makelaarsvereniging werd 55 procent van alle verkochte huizen afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. In diezelfde periode een jaar eerder kocht 31 procent van de kopers nog een huis voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.
De verkoopprijs was in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 1,8 procent meer dan wat de verkoper voor een huis vroeg. De meeste overbiedingen werden volgens de makelaarsvereniging gedaan in Flevoland en in de regio rond Amsterdam.
Hogere lonen
De NVM maakte eerder donderdag bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal opnieuw zijn gestegen. Dat komt volgens Gerssen door hogere lonen en de licht gedaalde rente, waardoor kopers meer geld hebben voor een huis. Ook stelt ze dat mensen gewend raken aan de hoge prijzen op de huizenmarkt en dat het afgelopen kwartaal veel te weinig huizen te koop zijn gezet, waardoor de al krappe woningmarkt nog krapper is geworden. Het gebrek aan aanbod versterkt de prijsstijging, voegt ze daaraan toe.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in mei 9,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Gemiddeld kostte een woning vorige maand 471.875 euro.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.
7 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
16 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
18 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
20 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
20 uur geleden