
Makelaars zien dat expats en starters vaker overbieden
UTRECHT (ANP) - Expats en starters hebben in de eerste drie maanden van dit jaar vaker overboden op een koophuis dan doorstromers en beleggers, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook was het verschil tussen de vraag- en koopprijs bij die groepen groter dan bij doorstromers en beleggers.
Expats hebben volgens de NVM in ruim zeven op de tien gevallen een bod gedaan dat hoger was dan de vraagprijs. Zij boden gemiddeld bijna 5 procent meer. Bij de starters deden zes op de tien een bod hoger en zij waren bereid gemiddeld iets meer dan 3 procent bovenop de vraagprijs te doen. Doorstromers en beleggers boden in minder dan de helft van de gevallen meer dan de vraagprijs.
"Expats zijn relatief vermogender dan de gemiddelde koper en kunnen gebruikmaken van gunstige belastingmaatregelen", verklaart de voorzitter van de NVM-vakgroep wonen, Lana Gerssen. Kopers overboden het vaakst op een klein appartement in een stad, huizen die vooral onder starters populair zijn.
Flevoland en Amsterdam
Volgens de makelaarsvereniging werd 55 procent van alle verkochte huizen afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. In diezelfde periode een jaar eerder kocht 31 procent van de kopers nog een huis voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.
De verkoopprijs was in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 1,8 procent meer dan wat de verkoper voor een huis vroeg. De meeste overbiedingen werden volgens de makelaarsvereniging gedaan in Flevoland en in de regio rond Amsterdam.
Hogere lonen
De NVM maakte eerder donderdag bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal opnieuw zijn gestegen. Dat komt volgens Gerssen door hogere lonen en de licht gedaalde rente, waardoor kopers meer geld hebben voor een huis. Ook stelt ze dat mensen gewend raken aan de hoge prijzen op de huizenmarkt en dat het afgelopen kwartaal veel te weinig huizen te koop zijn gezet, waardoor de al krappe woningmarkt nog krapper is geworden. Het gebrek aan aanbod versterkt de prijsstijging, voegt ze daaraan toe.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.
5 uur geleden