Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maersk van plan om belangen in Russische havens af te stoten

Maersk van plan om belangen in Russische havens af te stoten

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk is van plan zijn belangen in Russische havens te verkopen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Maersk heeft een minderheidsaandeel van bijna 31 procent in Global Ports Investments. Daaronder vallen zes haventerminals in Rusland en twee in Finland.

Global Ports, de grootste Russische exploitant van containerterminals, heeft vijf terminals in de regio rondom Sint-Petersburg. Ook heeft het bedrijf er een bij Vostotsjny, in het oosten van het land. Maersk gaf nog niet aan of er al een koper gevonden was.

De geplande afstoting is een volgende stap die Maersk vanwege de oorlog in Oekraïne zet. Zo stopte het bedrijf eerder al met het vervoer van goederen tussen Europa en Azië over de Russische spoorwegen vanwege de sancties tegen Rusland. Ook schortte Maersk vrijwel al zijn rederijdiensten aan Rusland op. Maersk zei wel zijn best te doen om vracht die al onderweg was op de plaats van bestemming af te leveren. Maersk gaf ook al aan geen producten meer te leveren aan Belarus, met uitzondering van voedsel, medicijnen en humanitaire goederen.

Volgens het concern begint de oorlog indirect zijn sporen na te laten op de wereldwijde handel, waardoor er vertragingen ontstaan en leveringsketens verder onder druk komen te staan. Maersk bezit zo'n 17 procent van de containerschepen wereldwijd en is actief in 75 havens en terminals in 42 landen.

Meer uit Financieel

Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

41 minuten geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

44 minuten geleden
Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

15 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

19 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

19 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

20 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

1 dag geleden