Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maersk: problemen containervracht houden nog hele jaar aan

Maersk: problemen containervracht houden nog hele jaar aan

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De huidige problemen met containervracht houden vermoedelijk nog het hele jaar aan. Dan gaat het onder andere om tekorten aan containers in Azië, vertragingen en meer vraag naar containers dan aanbod op sommige routes. Die verwachting heeft de Deense rederij A.P. Møller - Maersk uitgesproken. Dat bedrijf had door de hoge vraag een "uitzonderlijk sterk" eerste kwartaal.

"De sterke vraag leidde tot opstoppingen, maar ook tot een capaciteitsgebrek waardoor de tarieven voor containervervoer naar recordniveaus zijn gestegen", verklaarde topman Søren Skou van Maersk, de kortere naam die het bedrijf internationaal voert. De Deense rederij zag zijn omzet daardoor met haast een derde stijgen tot 12,9 miljard dollar. De winst explodeerde van 209 miljoen dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar, naar 2,7 miljard dollar in de afgelopen periode.

Doordat de coronapandemie met name in China al vrij snel onder controle was, konden fabrieken in dat land volop produceren, terwijl dat in andere regio's niet lukte. Daardoor ontstonden er wel tekorten aan containers in China, omdat er minder goederen werden terugvervoerd naar het Aziatische land. In regio's als Europa en de Verenigde Staten zijn er dan weer containeroverschotten.

Suezkanaal

Ook de situatie rond het Suezkanaal zorgt nog altijd voor vertragingen. Eind maart was het kanaal ongeveer een week geblokkeerd doordat een containerschip overdwars was vastgelopen. De vertragingen bij het kanaal zijn weliswaar opgelost, maar in havens is nog altijd veel drukte.

Vorige week verhoogde Maersk zijn omzet- en winstverwachting al vanwege de marktomstandigheden.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

4 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

5 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

6 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

6 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

7 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

8 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

9 uur geleden