Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: ook arme landen hebben recht op coronavaccin

Macron: ook arme landen hebben recht op coronavaccin

PARIJS (ANP/DPA) - In de internationale race om een coronavaccin mogen arme landen niet aan de kant worden gezet. Er moeten voldoende vaccins voor deze landen worden geproduceerd. Dat heeft het Franse staatshoofd Emmanuel Macron donderdag gezegd bij de opening van het jaarlijkse Vredesforum in Parijs, een internationale bijeenkomst die dit jaar grotendeels gaat over het garanderen van wereldwijde toegang tot coronavaccins en behandelingen van de ziekte veroorzaakt door het virus.

"We zullen niet winnen van het virus als we een deel van de mensheid in de steek laten", waarschuwde hij. Het regeringshoofd van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, voegde eraan toe: "Niemand is veilig totdat we allemaal veilig zijn."

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO Tedros Ghebreyesus sloot zich hierbij aan. Hij waarschuwde ervoor dat als mensen in armere landen niet gevaccineerd kunnen worden, "het virus zich zal blijven verspreiden en het economisch herstel wereldwijd zal worden vertraagd".

ACT Accelerator

Macron wees verder op het mondiale programma ACT Accelerator van de WHO, dat in het leven is geroepen om de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en diagnoses te ondersteunen. Het project heeft ook tot doel om te zorgen voor een eerlijke verdeling over de hele wereld. Volgens de organisatoren zou in Parijs ten minste 500 miljoen dollar (ongeveer 424 miljoen euro) worden toegezegd ten gunste van ACT-A door internationale donoren.

Woensdag hadden EU-landen 300 miljoen doses van het veelbelovende coronavaccin gekocht van de bedrijven Biontech en Pfizer. De Europese Commissie had hiervoor formeel een overeenkomst goedgekeurd.

Op het Vredesforum worden tot en met vrijdag zo'n zestig staatshoofden, regeringsvertegenwoordigers of internationale organisaties verwacht. Vanwege de coronacrisis wordt de bijeenkomst in de vorm van een videoconferentie gehouden.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

7 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

7 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

9 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

10 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

12 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

12 uur geleden