Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron moet vrezen voor slecht verkiezingsresultaat

Macron moet vrezen voor slecht verkiezingsresultaat

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron houdt er rekening mee dat veel kandidaten van zijn beweging zondag geen voet aan de grond zullen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim zestien miljoen mensen kunnen zondag, als ze tenminste een mondkapje dragen, stemmen voor de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

Die stond oorspronkelijk gepland op 22 maart, maar werd uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. De verkiezingen zijn in ongeveer 5000 gemeenten. In 25.000 steden, dorpen en gemeenschappen was de strijd na de eerste ronde al beslist. De eerste ronde was op 15 maart tijdens de corona-epidemie, een dag voordat Macron strenge beperkingen aankondigde.

Het aantal kiezers dat op 15 maart kwam opdagen was met 45 procent nog nooit zo laag. Rond 12.30 uur zondag lag de opkomst in de meeste regio's tussen de 15 en 20 procent. Dat is enkele procentpunten minder dan bij de vorige verkiezingen in 2014, melden lokale media.

Verwachting

Analisten verwachten dat de kandidaten van Macrons beweging La République en marche! (LREM) in weinig gemeenten in het bestuur terecht zullen komen. Tijdens de eerste ronde maakte de partij al weinig indruk. Agnès Buzyn, voormalig minister van Volksgezondheid onder Macron en kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs, eindigde op de teleurstellende derde plaats.

Buzyn werd overigens pas kandidaat nadat de eerste keus van LREM verwikkeld was geraakt in een seksschandaal. De socialistische Anne Hidalgo blijft naar verwachting burgemeester van de Franse hoofdstad.

Als de verkiezingen voor de LREM slecht verlopen, dan is de kans groot dat Macron zijn kabinet op de schop neemt. Met name de positie van premier Edouard Philippe lijkt wankel. Dat blijkt uit het feit dat hij zondag kandidaat is voor zijn oude baan, het burgemeesterschap van de stad Le Havre.

Meer uit Buitenland

Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

1 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

2 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

2 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

4 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

5 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

7 uur geleden