Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron moet vrezen voor slecht verkiezingsresultaat

Macron moet vrezen voor slecht verkiezingsresultaat

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron houdt er rekening mee dat veel kandidaten van zijn beweging zondag geen voet aan de grond zullen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim zestien miljoen mensen kunnen zondag, als ze tenminste een mondkapje dragen, stemmen voor de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

Die stond oorspronkelijk gepland op 22 maart, maar werd uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. De verkiezingen zijn in ongeveer 5000 gemeenten. In 25.000 steden, dorpen en gemeenschappen was de strijd na de eerste ronde al beslist. De eerste ronde was op 15 maart tijdens de corona-epidemie, een dag voordat Macron strenge beperkingen aankondigde.

Het aantal kiezers dat op 15 maart kwam opdagen was met 45 procent nog nooit zo laag. Rond 12.30 uur zondag lag de opkomst in de meeste regio's tussen de 15 en 20 procent. Dat is enkele procentpunten minder dan bij de vorige verkiezingen in 2014, melden lokale media.

Verwachting

Analisten verwachten dat de kandidaten van Macrons beweging La République en marche! (LREM) in weinig gemeenten in het bestuur terecht zullen komen. Tijdens de eerste ronde maakte de partij al weinig indruk. Agnès Buzyn, voormalig minister van Volksgezondheid onder Macron en kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs, eindigde op de teleurstellende derde plaats.

Buzyn werd overigens pas kandidaat nadat de eerste keus van LREM verwikkeld was geraakt in een seksschandaal. De socialistische Anne Hidalgo blijft naar verwachting burgemeester van de Franse hoofdstad.

Als de verkiezingen voor de LREM slecht verlopen, dan is de kans groot dat Macron zijn kabinet op de schop neemt. Met name de positie van premier Edouard Philippe lijkt wankel. Dat blijkt uit het feit dat hij zondag kandidaat is voor zijn oude baan, het burgemeesterschap van de stad Le Havre.

Meer uit Buitenland

Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

13 minuten geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

2 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

3 uur geleden
Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

5 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

9 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

11 uur geleden