Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron eert overleden acteur Belmondo bij nationale ceremonie

Macron eert overleden acteur Belmondo bij nationale ceremonie

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft een nationaal eerbetoon gebracht aan de overleden Franse acteur Jean-Paul Belmondo, die maandag op 88-jarige leeftijd overleed. Belmondo was een icoon in de Franse filmwereld en speelde in tachtig films, maar ook in tv-series en theatervoorstellingen. Na zijn overlijden kwamen uit alle uithoeken van Frankrijk blijken van medeleven.

Bij het Hôtel des Invalides in Parijs kwamen duizend mensen, onder wie politici, bekende sporters en andere Franse beroemdheden, bijeen om Belmondo te eren. Buiten waren schermen geplaatst waarop de hommage met uitgebreid muzikaal eerbetoon ook te zien was.

Belmondo werd beschouwd als familie, zei Macron over de "geniale improvisator. We hielden van Belmondo omdat hij op ons leek", aldus de president die de filmster prees om zijn "tederheid en elegantie. Jou verliezen is een deel van onszelf verliezen."

Uitvaart

Belmondo lag donderdag opgebaard, terwijl duizenden Fransen hem de laatste eer bewezen. De laatste keer dat iemand in Frankrijk op deze manier werd geëerd, was toen de voormalige president Jacques Chirac overleed in 2019. Belmondo wordt vrijdag nog herdacht in de kerk Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Daarna volgt de uitvaart in het bijzijn van een kleine groep nabestaanden.

De filmster, in Frankrijk ook bekend onder de koosnaam ‘Bebel’, kreeg grote bekendheid sinds eind jaren 50, toen de filmstroming nouvelle vague opkwam. Belmondo werd ook vaak 'De Magnifieke' genoemd, naar zijn rol in de satirische serie 'Le Magnifique'. "Hij zal altijd De Magnifieke zijn", twitterde Macron maandag. "Adieu Bebel. Vive La France", besloot hij zijn toespraak.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Kuipers: nog te vroeg voor besluit over opening cultuur

DEN HAAG (ANP) - Het is nu nog te vroeg om te besluiten of theaters en musea hun deuren straks kunnen openen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. "Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent voor de kunst- en cultuursector, kan Kuipers nog niet zeggen. "Je moet ons die tijd nog even geven."

31 minuten geleden
Amsterdam geeft 'kapsalon' Concertgebouw officiële waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. In het Concertgebouw was woensdag een 'kapsalon' ingericht als protest tegen de sluiting van cultuurinstellingen vanwege corona.

1 uur geleden
Nachtwacht van houten spieraam naar aluminium spanraam

AMSTERDAM (ANP) - In het Rijksmuseum in Amsterdam is de volgende fase ingegaan van 'Operatie Nachtwacht'. Het beroemde schilderij van Rembrandt wordt losgehaald van zijn houten spieraam uit 1975. Dan wordt het opnieuw opgespannen op een aluminium spanraam. Dat gebeurt door middel van springveren, die aan sensoren zijn verbonden. Zo kan de spanning in het schilderij worden gemeten en eventueel bijgesteld.

2 uur geleden
Sanne Wallis de Vries niet bij Kapsalon Theater vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - Kapsalon Theater-organisator Sanne Wallis de Vries is woensdag niet aanwezig bij de actie vanwege een "coronageval binnen de familie". De cabaretier moet daarom in thuisquarantaine, zo schrijft ze op Twitter.

2 uur geleden
Meer dan zeventig musea voeren actie, soms aangepast

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan zeventig musea voeren woensdag met onder meer ludieke "gymlessen" actie omdat ze wegens corona nog steeds niet mogen openen van het kabinet. Dat aantal telde de Museumvereniging in de loop van de ochtend.

2 uur geleden
Apeldoorns theater Orpheus gelast Kapsalon af wegens handhaving

APELDOORN (ANP) - Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo "een signaal" afgeven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.

3 uur geleden
Uslu begrijpt noodkreet cultuursector, 'maar opening stapsgewijs'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) heeft begrip voor de "noodkreet" van de cultuursector, die woensdag met de actie Kapsalon Theater komt. "Maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan", schrijft ze op Twitter. "Cultuur staat daarbij hoog op de agenda."

4 uur geleden