Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron eert overleden acteur Belmondo bij nationale ceremonie

Macron eert overleden acteur Belmondo bij nationale ceremonie

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft een nationaal eerbetoon gebracht aan de overleden Franse acteur Jean-Paul Belmondo, die maandag op 88-jarige leeftijd overleed. Belmondo was een icoon in de Franse filmwereld en speelde in tachtig films, maar ook in tv-series en theatervoorstellingen. Na zijn overlijden kwamen uit alle uithoeken van Frankrijk blijken van medeleven.

Bij het Hôtel des Invalides in Parijs kwamen duizend mensen, onder wie politici, bekende sporters en andere Franse beroemdheden, bijeen om Belmondo te eren. Buiten waren schermen geplaatst waarop de hommage met uitgebreid muzikaal eerbetoon ook te zien was.

Belmondo werd beschouwd als familie, zei Macron over de "geniale improvisator. We hielden van Belmondo omdat hij op ons leek", aldus de president die de filmster prees om zijn "tederheid en elegantie. Jou verliezen is een deel van onszelf verliezen."

Uitvaart

Belmondo lag donderdag opgebaard, terwijl duizenden Fransen hem de laatste eer bewezen. De laatste keer dat iemand in Frankrijk op deze manier werd geëerd, was toen de voormalige president Jacques Chirac overleed in 2019. Belmondo wordt vrijdag nog herdacht in de kerk Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Daarna volgt de uitvaart in het bijzijn van een kleine groep nabestaanden.

De filmster, in Frankrijk ook bekend onder de koosnaam ‘Bebel’, kreeg grote bekendheid sinds eind jaren 50, toen de filmstroming nouvelle vague opkwam. Belmondo werd ook vaak 'De Magnifieke' genoemd, naar zijn rol in de satirische serie 'Le Magnifique'. "Hij zal altijd De Magnifieke zijn", twitterde Macron maandag. "Adieu Bebel. Vive La France", besloot hij zijn toespraak.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden