Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maatje Overweel heeft nog steeds humor

Maatje Overweel heeft nog steeds humor

OOST-SOUBURG – Ze is ad rem en nog uitermate helder van geest. Een ochtendje met de honderdjarige Maatje Overweel–den Engelsman is een feestje en zorgt, ook bij dochter Riny, meerdere malen voor een bulderende lach.

Maatje Overweel bereikte drie weken geleden de magische grens van honderd jaar en dat vindt ze eigenlijk heel normaal. De Souburgse zit vol humor en mooie levenslessen. Zo zouden meer mensen de honderd willen halen. Op een paar ouderdomskwaaltjes als minder horen en iets minder snel ter been zijn na, heeft de vrolijke eeuwling nooit wat gemankeerd. Dat vindt ze vanzelfsprekend. "Gezond eten en niet roken en drinken. Maar vooral, blijven ademen."

Ajax

Haar dochter, die geregeld langskomt vanuit Rotterdam, is trots op haar moeder. Haar woonplaats zorgt wel voor een gevoelig puntje. Want Maatje heeft naast puzzelen en lezen, nog een favoriete bezigheid. "Ajax!" Ze heeft er speciaal Fox Sports voor aangeschaft, zodat ze niks hoeft te missen. In Amsterdam kennen ze haar ook, want voor haar verjaardag ontving ze een boeket van de landskampioen. Jaren geleden werd ze zelfs uitgenodigd om een wedstrijd bij te wonen. Haar favoriete speler, laat zich als echte Souburgse makkelijk raden. "Die uit Souburg, hè. Zijn zoon, Daley Blind natuurlijk."

Touwtjespringen

In haar tijd bestonden er nauwelijks sporten voor meisjes, laat staan dat ze op voetbal kon. "Touwtjespringen en gymmen, dat deed je toen."
Naast Ajax kijkt ze op televisie ook graag naar het Nederlands Elftal. Maar voor films is de jarige niet te porren. "Die duren veel te lang."

Verhuizen

Maatje is geboren in Souburg en heeft zes broers en een zus. Als enige is zij nog in leven. Aan verhuizen heeft ze nooit gedacht. "Rotterdam? Daar krijgen ze mij echt niet naartoe."
Haar man overleed in 1994, waardoor Maatje al 26 jaar ‘alleen’ is. Dat vat de Souburgse op haar eigen karakteristieke manier samen. "Gezellig rustig!" Met haar man kreeg ze drie kinderen. Voordat ze moeder werd, werkte ze als veertienjarige al hard in het huishouden, omdat haar moeder ziek was. "Ik heb veel te hard moeten werken, ik had helemaal geen tijd voor verhalen. Hoe harder je werkt, hoe gezonder je bent, zeggen ze weleens. Daarom ben ik nu vast honderd geworden", lacht Maatje, inmiddels oma van zes kleinkinderen.

Bingo

Hoewel een stofzuiger al een luxe was en het leven niet altijd makkelijk is geweest, kwam Maatje naar eigen zeggen nooit iets te kort. "Ik heb haar nooit zien stilzitten", vertelt dochter Riny. "Nee, dat was ’s morgens om half zes je bed uit en om half elf er weer in, dan was je moe ook", reageert Maatje. Ze volgt het nieuws nog op de voet en zeker vroeger maakte ze wel eens een trui of paar sokken voor de familie. Ze mist maar één ding: "De bingo! Dat kan nu niet door corona. Ik hoop dat het weer gaat beginnen." Ziet ze een vaccin zitten? "Een prik? Oh nee, daar begin ik niet aan. Nou oké, heel misschien als ik dan weer naar de bingo kan." Bang voor corona is ze in ieder geval niet. "Daar lullen ze veel te veel ove." Voor iemand die zegt geen verhalen te hebben, heeft Maatje in ieder geval een hoop te vertellen.

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Vlissingen

Speelstad Vlissingen maakt zich op voor vijftigste editie: 'Ideale locatie!'

VLISSINGEN - Speelstad Vlissingen maakt zich op voor de vijftigste editie op een nieuwe locatie. Omdat op de vertrouwde locatie op voormalig sportpark Baskensburg huisvesting voor arbeidsmigranten wordt gebouwd, moest de organisatie van Speelstad in allerijl op zoek naar een nieuwe locatie waar naar hartenlust kan worden gespeeld en hutten kunnen worden gebouwd. "We kunnen terecht op het veld bij CSW Bestevaêr," vertelt penningmeester Alex van den Elshout. "Voor ons eigenlijk een ideale locatie, het ligt mooi centraal. Maar we hebben al van de gemeente begrepen dat we hier niet kunnen blijven omdat er binnen een jaar of twee, drie een nieuwe sporthal gebouwd gaat worden."

14 uur geleden
Fietstunnel onder Nieuwe Vlissingseweg (N661) wordt gerenoveerd

MIDDELBURG - Van maandag 19 augustus tot en met vrijdag 6 september 2024 wordt de fietstunnel onder de Nieuwe Vlissingseweg (N661), ter hoogte van de draaibrug Souburg, gerenoveerd. 

18 uur geleden
Reddingsevenement LEF in Vlissingen dit weekeinde extra groot feest door jubileum

VLISSINGEN - Het reddingsevenement Lifesaving Event Flushing (LEF) vindt zaterdag en zondag plaats vanaf het Badstrand in Vlissingen. Het wordt in samenwerking met de Dr. A. Stavermanbrigade door vier enthousiaste instructeurs georganiseerd. 'Dit jaar is een feestelijke editie, omdat de brigade honderd jaar bestaat', laat de organisatie weten.

1 dag geleden
Provincie waarschuwt strandgangers: 'Let op voor zeeschuim'

VLISSINGEN - Naar aanleiding van berichtgeving van de NOS waarschuwt de provincie Zeeland woensdag voor zeeschuim op het strand vanwege de giftige PFAS-stoffen.

2 dagen geleden
Lezersfoto van de week toont strakblauwe hemel

VLISSINGEN - Een heerlijk zomerse foto heeft Anne-Marie van Iersel uit Vlissingen ingestuurd naar de Vlissingse Bode. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden.

3 dagen geleden
Vlissinger (18) onwel; politie treft drugs aan

VLISSINGEN - Een man (18) uit Vlissingen is maandagmorgen rond 00.30 uur vermoedelijk door drugs onwel geworden in Westerzicht.

4 dagen geleden
Bellamypark is vrijdag en zaterdag weer domein ringrijders

VLISSINGEN - De Zeeuwse Ringrijders Vereniging houdt vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli wedstrijden ringrijden op het Bellamypark in Vlissingen.

4 dagen geleden