Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maarten van Rossum komt de stoomhijskraan onthullen

Maarten van Rossum komt de stoomhijskraan onthullen

VLISSINGEN - Er is zes jaar met man en macht aan gewerkt, maar aanstaande vrijdag komt Stoomhijskraan Schelde 38 terug naar het Scheldeterrein. Het is de droom van initiatiefnemer Wesley Sekewael. Dat de restauratie van de kraan uit 1946 na de nodige tegenslagen is voltooid mag gerust een prestatie van formaat genoemd worden.

De stoomhijskraan is in 2015 gekocht door Sekewael en de restauratie is in verschillende fases uitgevoerd. Allereerst is de kraan geconserveerd en begon de toektocht naar ontbrekende delen. Daarna is alles gereinigd, gerestaureerd en waar nodig aangevuld. In de slot fase is alles weer geassembleerd tot de kraan weer helemaal eruit zag zoals hij eruit moet zien, en alles nog in werkende staat ook. De restauratie is uitgevoerd door een ploeg van zo’n tien vrijwilligers en heeft tien jaar geduurd. Diverse landelijke en lokale fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds en de Stichting Moerman Promotie Vlissingen financierden met subsidies het project. Het Van de Velde Publicatiefonds subsidieerde de opzet van de website met historische documentatie over de kraan en informatie over de restauratie. In 2019 ontving de stichting al de cultuurprijs van het Prins Bernhard Fonds Zeeland voor het restauratieproject.

Van Rossum
De stoomhijskraan is in 1946 gebouwd door scheepswerf De Schelde en heeft nog tot in de jaren zeventig dienst gedaan. Toen de kraan werd gebouwd was het stoomtijdperk allang voorbij maar oliebrandstof en metaal waren schaars in de naoorlogse jaren en stoomkracht was goedkoop en betrouwbaar. Bovendien kon de scheepswerf de kraan zelf bouwen met materiaal dat reeds voorhanden was. De kraan komt nu te staan op een stuk gerestaureerde spoorrails nabij museum Scheldewerf dat is gevestigd in de voormalige Verbandkamer. De stoomhijskraan wordt aanstaande vrijdag onthuld door de beschermheer van de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38: emeritus hoogleraar en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossum. Voorafgaand aan de onthulling om 18 uur is er in hal 3 van de Machinefabriek een bijeenkomst voor de vrijwilligers, sponsors, financiers, bedrijven en particulieren die aan het restauratieproces hebben meegeholpen.[n]


Meer uit Vlissingen

Studenten Scalda in finale landelijke ontwerpwedstrijd

VLISSINGEN - Het afgelopen jaar zijn de studenten bouwkunde van Scalda, Team de Kaap, bezig geweest om een ontwerp te maken voor de Kenniswerf in Vlissingen. Het team doet mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair met als opdrachtgever de gemeente Vlissingen. Tijdens de finale op 14 juni in Woerden mag Team de Kaap het opnemen tegen negen andere teams uit Nederland.Het doel van Team de Kaap is om een ontwerp te maken voor de fysieke inrichting van de Kenniswerf in opdracht van de gemeente Vlissingen. ‘Hoe kan de fysieke inrichting van de Kenniswerf op een zo aantrekkelijke en toonaangevende manier aansluiten bij de kernthema’s van onze delta, en de focus op water, voedsel, energie, bio-based en vitaliteit. Hoe ontwikkelen we een campus van de toekomst, met ruimte voor innovatieve bedrijvigheid?’ Team de Kaap heeft een bouwontwerp gecreëerd die deze principes omarmt. De gemeente Vlissingen: “We zien als opdrachtgever dat dit mooie concept ontwerp goed past bij de ambities van de Kenniswerf, met daarin de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland.”Het planTeam de Kaap is met het volgende idee gekomen: “Ons ontwerp is een unieke combinatie van duurzaamheid en functionaliteit. We hebben een stuk campusgebied ontworpen, bestaande uit opschaalbare woningen in het formaat van vrachtcontainers. Hiernaast bevindt zich een imposant gebouw dat ruimte biedt aan startups en grote bedrijven. Wat dit ontwerp echt bijzonder maakt is de aandacht voor groen en natuur. Met de winst die we generen investeren we in de aanleg van bossen waardoor we de biodiversiteit vergroten en een groene long creëren die het gebied omringt. Maar onze visie gaat verder dan alleen duurzaamheid. We hebben er ook voor gekozen om onze gebouwen te voorzien van een iets lager energielabel, waardoor er meer geld overblijft om te investeren in de natuur. Het is een stap in de richting van onze toekomst waarin we in harmonie samenleven met onze planeet.”StemmenTijdens de finale op 14 juni nemen de studenten het op tegen negen andere teams uit Nederland. Tot 14 juni 10 uur is er ook de mogelijkheid om online mee te stemmen op Team de Kaap. Stemmen kan via: https://bit.ly/StemZeeland.

18 uur geleden
Kringloopwinkel 'Leuke spullen' is verhuisd naar de Oude Industrieweg

VLISSINGEN - Kringloopwinkel ‘Leuke spullen’ is verhuisd van de Edisonweg naar een loods aan de Oude Industrieweg. Omdat het voormalige pand van de kringloopwinkel geen bestemming detailhandel had mocht de winkel daar niet blijven. Met hulp van de gemeente Vlissingen is nu een nieuwe locatie gevonden.

20 uur geleden
Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

VLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.

2 dagen geleden
Munitiedepot Ritthem blijft langer in gebruik

RITTHEM - Het munitiedepot van het Ministerie van Defensie bij het Ritthemse bos blijft langer in gebruik. Het was eigenlijk de bedoeling dat het depot op termijn gesloten zou worden, maar omdat defensie fors gaat investeren in de aanschaf van munitie blijft het depot noodzakelijk. Ook het depot in het Brabantse Alphen blijft in gebruik.

2 dagen geleden
Landmacht oefent in en om Vlissingen

VLISSINGEN - De Koninklijke Landmacht houdt tot en met 9 juni een militaire oefening in en rond Vlissingen. De oefening maakt deel uit van de opleiding en training voor militairen van de landmacht.

2 dagen geleden
Fietsster komt ten val in Nollebos

VLISSINGEN - In de nacht van zondag op maandag is een vrouw met haar fiets gevallen op de Zwanenburgseweg in Vlissingen. Ze moest mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden
Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

5 dagen geleden