Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee

Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een kapotte Amerikaanse commerciële maanlander keert hoogstwaarschijnlijk donderdagavond (Nederlandse tijd) terug in de dampkring van de aarde. De brokstukken storten dan neer in de Grote Oceaan, ten noorden van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Fiji. Daar is het gevaar voor mensen het kleinst, meldt ruimtevaartbedrijf Astrobotic, dat de lander heeft ontworpen en gebouwd.

De lander, de Peregrine, werd vorige week gelanceerd. Na vertrek ontstond een brandstoflek. Het vaartuig was daardoor niet meer in staat om aan te komen op de maan. De Peregrine vloog nog wel richting de omloopbaan van de maan. Daarna keerde hij, zoals gepland, terug richting de aarde. Het was de bedoeling dat de zwaartekracht van de aarde het vaartuig dan het laatste duwtje zou geven om over te steken naar de maan.

In plaats daarvan is besloten om de lander te laten crashen op aarde. Dat moet vervuiling van de ruimte voorkomen. Daarom heeft de vluchtleiding de motoren aangezet. Met de laatste restjes brandstof kreeg het vaartuig 23 duwtjes, zodat hij de baan richting de maan verliet en koers zette richting de Grote Oceaan.

Vuurbal

Donderdagavond rond 22.00 uur Nederlandse tijd komt de lander waarschijnlijk de dampkring binnen. Hij wordt dan een grote vuurbal.

De missie Peregrine One was een proefvlucht. Astrobotic wil in de toekomst commerciële vluchten naar de maan uitvoeren om de Amerikaanse maanmissies te ondersteunen. Missies naar de maan zijn bijzonder lastig. Nog nooit is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd gecontroleerd op de maan te landen. Dat lukte alleen de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, China en India.

Als ruimtevaartuigen gecontroleerd terugkeren naar de aarde, worden ze gedumpt in de Grote Oceaan. Dat gebeurt doorgaans in een ander deel van de oceaan, ongeveer halverwege Nieuw-Zeeland en Chili. De dichtstbijzijnde eilanden daar zijn duizenden kilometers verderop, en die zijn ook nog eens onbewoond. Die plek heet de 'spacecraft cemetery'.

Meer uit Buitenland

President Biden bezoekt rampgebied Florida na orkaan Milton

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden brengt zondag een bezoek aan het gebied in de Amerikaanse staat Florida dat is verwoest door de orkaan Milton. In verband met het natuurgeweld zag Biden af van een reis naar Duitsland en Angola, die donderdag had moeten beginnen.

4 minuten geleden
Media: Trump wil militaire bescherming om moorddreiging Iran

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump, die volgende maand weer tot president wil worden gekozen, eist militaire bescherming na moorddreigementen van de Amerikaanse aartsvijand Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post noemt Trumps verzoek om militaire vliegtuigen en voertuigen voor zijn veiligheid "ongekend".

48 minuten geleden
Israël viert eerste Jom Kipoer in oorlogstijd in ruim 50 jaar

JERUZALEM (ANP) - In Israël wordt de joodse feestdag Jom Kipoer gevierd. Het is de eerste keer sinds 1973 dat de belangrijkste religieuze feestdag van Israël plaatsvindt terwijl het land in oorlog is. Vorig jaar viel de dag vlak voor het begin van de strijd in de Gazastrook.

50 minuten geleden
Europarlementariër Strik: schort financiering Turkije op

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie moet de migratiefinanciering aan Turkije opschorten, eist de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA). Haar collega van D66, Raquel García Hermida-van der Walle, heeft een debat met Eurocommissaris Ylva Johansson aangevraagd, waarin ze in eerste instantie opheldering wil van de Europese Commissie die over asiel en migratie gaat. Dit geven de Europarlementariërs aan op het bericht dat Turkije door de Europese Unie gefinancierde uitzetcentra gebruikt om vluchtelingen te mishandelen en te dwingen tot 'vrijwillige terugkeer'.

2 uur geleden
Israël zegt onderzoek toe nadat VN-blauwhelmen gewond raakten

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Na forse internationale kritiek belooft Israël te onderzoeken hoe VN-blauwhelmen in het Libanese grensgebied met Israël gewond raakten in de strijd tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging. Het Israëlische leger spreekt over een "diepgaand" onderzoek op "het hoogste niveau".

3 uur geleden
Belgische minister Verlinden: cyberaanvallen helaas realiteit

BRUSSEL (ANP) - Om het verloop van de Belgische verkiezingen voor gemeente- en provincieraden nauwlettend in de gaten te houden, wordt zondag een speciale 'crisiscel' ingericht. Het Nationaal Crisiscentrum en de veiligheids- en inlichtingendiensten "monitoren eventuele dreigingen die betrekking hebben op cyberveiligheid, openbare orde en desinformatie", zegt minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken). "We mogen niet naïef zijn: desinformatie, buitenlandse inmenging en cyberdreigingen zijn een realiteit waar we helaas mee te maken hebben."

3 uur geleden
Scholz zegt Oekraïne meer wapens toe bij bezoek Zelensky

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland gaat Oekraïne een nieuw wapenpakket ter waarde van 1,4 miljard euro leveren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dit toegezegd aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky toen die op bezoek was in Berlijn.

4 uur geleden