
Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee
CAPE CANAVERAL (ANP) - Een kapotte Amerikaanse commerciële maanlander keert hoogstwaarschijnlijk donderdagavond (Nederlandse tijd) terug in de dampkring van de aarde. De brokstukken storten dan neer in de Grote Oceaan, ten noorden van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Fiji. Daar is het gevaar voor mensen het kleinst, meldt ruimtevaartbedrijf Astrobotic, dat de lander heeft ontworpen en gebouwd.
De lander, de Peregrine, werd vorige week gelanceerd. Na vertrek ontstond een brandstoflek. Het vaartuig was daardoor niet meer in staat om aan te komen op de maan. De Peregrine vloog nog wel richting de omloopbaan van de maan. Daarna keerde hij, zoals gepland, terug richting de aarde. Het was de bedoeling dat de zwaartekracht van de aarde het vaartuig dan het laatste duwtje zou geven om over te steken naar de maan.
In plaats daarvan is besloten om de lander te laten crashen op aarde. Dat moet vervuiling van de ruimte voorkomen. Daarom heeft de vluchtleiding de motoren aangezet. Met de laatste restjes brandstof kreeg het vaartuig 23 duwtjes, zodat hij de baan richting de maan verliet en koers zette richting de Grote Oceaan.
Vuurbal
Donderdagavond rond 22.00 uur Nederlandse tijd komt de lander waarschijnlijk de dampkring binnen. Hij wordt dan een grote vuurbal.
De missie Peregrine One was een proefvlucht. Astrobotic wil in de toekomst commerciële vluchten naar de maan uitvoeren om de Amerikaanse maanmissies te ondersteunen. Missies naar de maan zijn bijzonder lastig. Nog nooit is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd gecontroleerd op de maan te landen. Dat lukte alleen de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, China en India.
Als ruimtevaartuigen gecontroleerd terugkeren naar de aarde, worden ze gedumpt in de Grote Oceaan. Dat gebeurt doorgaans in een ander deel van de oceaan, ongeveer halverwege Nieuw-Zeeland en Chili. De dichtstbijzijnde eilanden daar zijn duizenden kilometers verderop, en die zijn ook nog eens onbewoond. Die plek heet de 'spacecraft cemetery'.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL/WASHINGTON (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte bezoekt maandag de Amerikaanse president Donald Trump. Oekraïne en zijn Europese bondgenoten kijken met spanning uit naar die dag, omdat Trump een "belangrijke verklaring" over Rusland heeft aangekondigd. Tegelijkertijd voert Trump de dreiging van een handelsoorlog met Europa op.
20 minuten geledenTEHERAN (ANP) - De Iraanse president Massoud Pezeshkian is tijdens de twaalfdaagse oorlog met Israël gewond geraakt, schrijft het Iraanse staatspersbureau Fars. Hij liep lichte verwondingen op aan zijn been tijdens een aanval op een gebouw van de Nationale Veiligheidsraad in Teheran.
34 minuten geledenWONSAN (ANP/AFP) - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn volledige steun voor de Russische oorlog in Oekraïne uitgesproken. Dat deed hij zaterdag tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, berichten Noord-Koreaanse staatsmedia zondag.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse Gisèle Pelicot (72) heeft de hoogste onderscheiding in haar thuisland toegewezen gekregen. Ze is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer. Pelicot wordt internationaal geroemd voor haar moed in een grote misbruikzaak.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
14 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is in gesprek met vijf door Republikeinen geleide staten om er nieuwe detentiecentra voor migranten te bouwen. Dat meldt minister van Binnenlandse Veiligheid, Kristi Noem. De nieuwe faciliteiten worden volgens Noem gemodelleerd naar een detentiecentrum in Florida dat bekendstaat als Alligator Alcatraz.
16 uur geleden