Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luuc Smit in gesprek met Manu Keirse over rouw

Luuc Smit in gesprek met Manu Keirse over rouw

VLISSINGEN - Het is geen populair onderwerp, maar vroeger of later krijgt iedereen ermee te maken: verlies en rouw. Luuc Smit is docent aan de HZ University of Applied Siences van de post-HBO opleiding ‘begeleiding bij rouw en verlies’. Voor Omroep Zeeland maakt hij acht televisie-uitzendingen over ‘Leven met verlies en verdriet’, waarin hij in gesprek gaat met prof. dr. Manu Keirse, emeritus hoogleraar van de universiteit in Leuven, een autoriteit op het gebied van rouwverwerking.

Sinds vijf jaar verzorgt Luuc Smit de opleiding ‘begeleiding bij rouw en verlies’ aan de HZ. “Dat was eigenlijk op aanraden van Manu Keirse”, vertelt Smit. “We kennen elkaar al zo’n 35 jaar uit de tijd dat ik directeur was van Slachtofferhulp Zeeland. Hij vond dat ik ermee moest beginnen omdat er volgens hem belangstelling voor was.” De opleiding bleek inderdaad een succes en zat meteen vol. Smit: “Hulpverleners uit het hele land, gedragstherapeuten, de crisisdienst van Jeugdzorg, Emergis, geestelijk verzorgers, docenten dus uit zeer diverse vakgebieden”. De opleiding duurt anderhalf jaar en bestaat uit dertien keer twee dagen les.

Emotie
Volgens Smit is er veel ondeskundigheid bij rouwverwerking. “Maar daarom heeft deze opleiding een functie. Bij alle hulpverlening krijg je te maken met verlies. Het is geen populair onderwerp en dat is net het probleem. Iemand waarvan een geliefde is overleden wordt geacht na de begrafenis weer gewoon aan het werk te gaan en de draad weer op te pakken. Dat is een misvatting, dat moet iemand in zijn eigen tempo kunnen doen.” Daarbij is Smit van mening dat het verkeerd is dat het een onderwerp is dat men het liefste uit de weg gaat. “Mensen vinden het onderwerp eng omdat men bang is voor emotie. Echte emotie raakt iedereen en dat wil men niet, terwijl juist dat verbinding geeft. Mensen moeten weer leren om mens te zijn.” Ook in zijn opleiding ziet Smit dat praten over rouw juist zeer verbindend is. “Liefde en rouw hebben erg veel met elkaar te maken. In de opleiding zijn er ook zeker heftige momenten, maar tegelijkertijd is het ook erg mooi. Je komt in contact met de veerkracht van mensen.”

Televisiereeks
Voor Omroep Zeeland heeft Smit samen met Manu Keirse acht televisieprogramma’s gemaakt rondom rouw en verlies. “Ik wilde graag zijn expertise op beeld bewaard hebben”, legt Smit uit. “Zoals gezegd is rouw geen populair onderwerp en ook in de media is er weinig aandacht voor. Dus dat Omroep Zeeland dit project aandurfde is wel speciaal, ze steken wel hun nek uit.” In de acht uitzendingen wordt wekelijks een thema behandeld: ‘Van het leven geleerd’, ‘Verdriet overleven’, ‘Als baren opbaren wordt’, ‘Kinderen en rouw’, ‘Zelfdoding’, ‘Zie de mens’, ‘Als ik er niet meer ben’ en ‘De zilveren generatie’. Smit: “Ik denk dat het voor iedereen interessant is, want rouw hoort nu eenmaal bij het leven. Manu Keirse heeft een enorme expertise en kan er goed over praten op een begrijpelijke manier. Iedereen kan hem volgen.” ‘Leven met verlies en verdriet’ wordt acht weken lang uitgezonden op zondagavond om 20.40 uur. De afleveringen zijn later terug te zien op de website en het YouTube-kanaal van de omroep.

Meer uit Vlissingen

Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

14 minuten geleden
Politieonderzoek in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft woensdagnacht een onderzoek gedaan in een woning aan de Westerzicht in Vlissingen. Wat er precies gebeurd is, is vooralsnog onbekend.

2 uur geleden
Twee auto's van de weg A58 Ritthem

RITTHEM - Bij een ongeval op de A58 bij Ritthem zijn woensdagavond twee bestuurders met de schrik vrijgekomen. De beide voertuigen liepen schade op. Het ongeval werd mogelijk veroorzaakt door de weersomstandigheden.

13 uur geleden
Nieuwbouw biedt onderdak aan 350 internationale werknemers

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van huisvesting voor driehondervijftig internationale werknemers op de plaats waar voorheen sportpark Baskensburg was. Ontwikkelaar Delfaerde Comfort Studio's zet in op hoogwaardige huisvesting. "Stel je maar voor dat je zelf in een ander land gaat werken, dan wil je toch ook fatsoenlijk gehuisvest zijn?"

1 dag geleden
Het onderzoek naar de B-24 H bommenwerper voor de kust van Domburg is gisteren begonnen

VLISSINGEN/DOMBURG - Trident Archeology is afgelopen maandag begonnen met het onderzoek naar de Amerikaanse bommenwerper die op 5 november 1943 bij Domburg in zee is gestort. De onderzoekers hopen de stoffelijke resten te vinden van twee bemanningsleden die zich mogelijk nog in het vliegtuig bevinden. Het onderzoek loopt tot 3 mei.

2 dagen geleden
Boom valt op beveiligingsbusje in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat er door het stormachtige weer een boom op het voertuig viel.

2 dagen geleden
Souburger (30) werd meerdere keren gestoken

OOST-SOUBURG - De persoon die gisteren gewond raakte bij een steekpartij in Oost-Souburg is een 30-jarige man uit die plaats. Volgens de politie had hij meerdere steekwonden. De aangehouden verdachten zijn 17 en 18 jaar oud.De politie kreeg zondag rond 21.50 uur meldingen over een conflict in het dorp. Hierbij zou iemand zijn gezien met een mes. Voor de politie reden om direct met meerdere eenheden ter plekke te gaan. Omstanders meldden vervolgens bij de agenten dat in een steeg aan het Zeelandiaplein een gewonde man lag. Deze werd inderdaad aangetroffen. De man werd met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Volgens de eerste verklaringen is het slachtoffer op het Zeelandiaplein gestoken. Op het moment dat agenten hier arriveerden, waren de daders er echter al vandoor. "Omdat het vermoeden was dat de verdachten in een woning aan de Platanenstraat zouden zijn, zijn ook daar agenten naartoe gegaan. In de betreffende woning zijn vervolgens twee jongemannen van 17 en 18 jaar aangehouden", zo meldt de politie. De twee zitten nog vast voor verder onderzoek.

2 dagen geleden