Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lutherse muziek in Goes en Kapelle

Lutherse muziek in Goes en Kapelle

GOES/KAPELLE – De rijke kerkmuzikale Lutherse traditie krijgt een podium tijdens vier projectweekenden op Noord- en Zuid-Beveland.

Eind oktober, eind november, eind maart 2022 en medio mei 2022 wordt in het cantateproject ‘Lutherse muziek op de Bevelanden 2021-2022’ muziek uit de Lutherse traditie ten gehore gebracht. Daaraan gekoppeld zijn er speciale erediensten in de vorm van cantatediensten, cantate-vespers en lezingen over de theologische muziek en muzikale theologie van Luther.

Maarten Luther

Anders dan in Duitsland en de Scandinavische landen heeft de Lutherse traditie in het Nederlandse protestantisme het karakter van een nevenstroming gehouden. Maarten Luther kennen we in de eerste plaats als theoloog en reformator. Zijn grote verdienste is de vertaling van de Bijbel in de volkstaal waarmee deze bron voor iedereen toegankelijk werd. Maar Luther beperkte zich niet tot het gesproken en gelezen woord. Van meet af aan was hij ervan overtuigd dat juist het zingen van de woorden aan die woorden een extra kracht verleent.
Luther gaf daar zelf tekstueel en muzikaal de aanzet voor. Wat begon met een aantal didactische liederen over de vaste onderdelen van de liturgie in de volkstaal (Duitstalige versies van o.a. het Kyrie, Gloria, Credo, Onze Vader) groeide uit tot een sterke beweging van door Luther geïnspireerde tekstdichters en componisten. Zo ontstond een rijke schat aan Lutherse kerkmuziek die vandaag nog net zo fris klinkt als 500 jaar geleden. Muziek die het verdient om extra belicht te worden.

Data

Op zaterdag 30 oktober is er om 15.30 uur en 20.00 uur een concert in de Hervormde Kerk in Kapelle. Op zondag 31 oktober is er om 10.00 uur een cantatedienst in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven, om 15.30 uur is er een lezing van doctor Mar van der Veer (‘Felix Mendelssohn Bartholdy: zijn geloof belicht vanuit zijn brieven’) in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes en om 17.00 uur is er in deze kerk een cantatevesper met koor en orkest van de Maria Magdalena Cantorij Goes. 

Gratis tickets zijn te reserveren via https://www.zingenindekerk.nl/agenda 

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Politie ontmaskert twee pinfraudeurs dankzij tips

MIDDELBURG - Dankzij zeker 10 waardevolle tips heeft de politie de identiteiten van twee mannen achterhaald, die afgelopen zomer op diverse plaatsen in Zeeland pinden met ontvreemde bankpassen.

6 uur geleden
Zeeuws Archief digitaliseert archieven vooraanstaande Zeeuwse families

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft een begin gemaakt met de voorbereiding voor het conserveren en digitaliseren van de archieven van negen Zeeuwse families.  Het gaat om de families de Huybert, Schorer, Mathias Pous – Tak van Poortvliet, van Doorn, Spoors en Sprenger, A.A. Brown, Mauritz en familie Clijver.

8 uur geleden
Adrie van der Maas trekt wederom de kar voor SGP Noord-Beveland

WISSENKERKE - Adrie van der Maas voert de lijst aan voor SGP Noord-Beveland bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

13 uur geleden
Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

‘s-GRAVENPOLDER - Met voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod lijkt de traditionele vuurwerkverkoop verder weg dan ooit. Maar al zou Peter Traas van Vuurwerkpaleis Zeeland in ‘s-Gravenpolder willen stoppen, hij komt niet van zijn 9500 kilo vuurwerk af. “Ik heb er zorgplicht voor en mag het niet vervoeren.”

14 uur geleden
‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

De uitreiking van de Zeeuwse innovatieprijs Emergo is voor gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland traditiegetrouw een hoogtepunt van Contacta. Nu de beurs niet kan doorgaan, vindt de prijsuitreiking vandaag (woensdag) online plaats. De onderscheiding zet Zeeuwse ondernemingen met de beste vernieuwende ideeën in de schijnwerpers. “Innovatie is een van de pijlers van de Zeeuwse economie en deze verkiezing brengt prachtige innovaties in Zeeland breed in beeld”, aldus De Bat. De bedrijven verdienen deze aandacht en daarnaast hoopt De Bat dat hun vernieuwingen andere ondernemers én jonge mensen uitdagen om ook te innoveren.

17 uur geleden
Geen Contacta-beurs, wel een Contacta-krant!

GOES - Weekblad de Bode is de mediapartner van Contacta, de zakelijke netwerkbeurs van LMG strategie+creatie in Goes. Toen op het laatste moment duidelijk werd dat de beurs deze week door de verscherpte coronamaatregelen niet op de gewenste manier kon plaatsvinden, gooiden de partners het - helemaal passend in het beursthema ‘Vergroot je veerkracht’ - over een ander boeg. Met de Contacta-krant laten ze zien hoeveel uiteenlopende bedrijven zuidwest-Nederland rijk is en met welke bijzondere innovaties zij bezig zijn. De special wordt deze week verspreid met de reguliere uitgave van Weekblad de Bode.

1 dag geleden
Lokale Partij Borsele en OPA Borsele fuseren

HEINKENSZAND - Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart hebben de lokale partijen in de gemeente Borsele besloten de krachten te bundelen in één partij. Lokale Partij Borsele en OPA Borsele fuseren tot Lokale Partij Borsele (LPB).

1 dag geleden