Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lufthansa wil Italiaanse maatschappij helemaal inlijven

Lufthansa wil Italiaanse maatschappij helemaal inlijven

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa wil de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA in drie stappen helemaal overnemen. Dat heeft Lufthansa-topman Carsten Spohr vrijdag gezegd, een dag nadat Lufthansa een deal met de Italiaanse overheid ondertekende om 41 procent van ITA in handen te krijgen. Daar betaalt Lufthansa 325 miljoen euro voor.

Maar in de overeenkomst is ook vastgelegd hoe Lufthansa zijn belang in ITA verder kan uitbreiden. Vanaf 2025 kan Lufthansa onder bepaalde voorwaarden nog 49 procent van de opvolger van het failliete Alitalia kopen van de Italiaanse overheid. De laatste 10 procent die Rome dan nog in handen heeft, kan in een derde stap dan worden gekocht.

Een tijdspad en een prijs voor de volledige overname noemde Spohr niet. Wel gaf hij aan dat als de groei van ITA niet loopt zoals verwacht, Lufthansa niet kan worden gedwongen om de rest van de luchtvaartmaatschappij te kopen. Ook loopt Lufthansa geen economische en juridische risico's uit de tijd van Alitalia.

Afgeslankt

Die Italiaanse luchtvaartmaatschappij ging enkele jaren geleden failliet. Toen er geen partij voor een doorstart kon worden gevonden, nam de Italiaanse staat Alitalia in 2020 over en voerde een reorganisatie door. De afgeslankte luchtvaartmaatschappij ging daarna door onder de naam ITA.

Luchtvaartconcern Lufthansa bestaat niet alleen uit de gelijknamige Duitse luchtvaartmaatschappij. Ook het Oostenrijkse Austrian Airlines, Swiss uit Zwitserland en het Belgische Brussels Airlines vallen daaronder, net als budgetluchtvaartmaatschappij Eurowings.

Meer uit Financieel

Dierenclub: veel meer EU-subsidies naar vlees- en zuivelreclame

AMSTERDAM (ANP) - De Europese Unie heeft vorig jaar 46 miljoen euro subsidie verstrekt voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel, meldt dierenrechtenorganisatie Dier&Recht na onderzoek.

23 minuten geleden
ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.

1 uur geleden
App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

DUBAI (ANP/RTR) - Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekra√Įne in 2022 is de app hard gegroeid.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASML zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting voor het hele jaar.

2 uur geleden
Minder bestellingen bij moeder Thuisbezorgd.nl

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders zakte met 6 procent tot ruim 214 miljoen.

3 uur geleden
Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

3 uur geleden
Maker videogame Grand Theft Auto schrapt 5 procent van banen

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van het populaire computerspel Grand Theft Auto, is van plan 5 procent van zijn personeel te ontslaan. Ook schrapt het bedrijf een aantal projecten om kosten te besparen. Het in New York gevestigde bedrijf had al laten weten dat het aan een plan werkte om de kosten te verlagen, nadat het in de laatste drie maanden van vorig jaar tegenvallende winstcijfers had gerapporteerd.

3 uur geleden