Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ludieke actie tegen reuzenberenklauw in Westduinpark

Ludieke actie tegen reuzenberenklauw in Westduinpark

VLISSINGEN - Wie een reuzenberenklauw weet te vinden in het Westduinpark in Vlissingen, kan een fles whisky winnen.

Natuurliefhebber Jean-Marie van Isacker woont vlak bij het Westduinpark en gaat sinds vorig jaar als vrijwilliger de reuzenberenklauw te lijf. “Het is een uitheemse, agressieve plantensoort die hier niet hoort en als je niets doet, overwoekert de reuzenberenklauw alle andere planten”, legt Van Isacker zijn drijfveer uit. Daarbij is de plant gevaarlijk voor mens en dier, want het giftige sap kan brandwonden veroorzaken.

Ondoenlijk

Van Isacker heeft al jaren een grote interesse voor de natuur en was onder meer jarenlang bestuurslid van stichting Tuin van Zeeland. Met zijn verhuizing van Middelburg naar Vlissingen, pal naast het Westduinpark begon hij zich in te zetten voor dit Vlissingse stuk natuur. Hij richtte Stichting Van Woelderenpark op en verzamelde vorig jaar medestanders om hem heen om samen de reuzenberenklauw uit te roeien. “Dat is een best grote en zware klus”, lacht Van Isacker, “maar het woord ondoenlijk ken ik niet. Er moest iets gebeuren, want het is zó’n mooi park.”

Vijftienhonderd

In het Nollebos is Van Isacker de reuzenberenklauw nog niet tegengekomen, maar in het Westduinpark wortelt de plant volgens hem al enkele jaren goed. Vastbesloten om de plant uit te roeien, schat hij al zo’n vijftienhonderd exemplaren te hebben verwijderd. “Dat doen we door de plant uit te graven en de wortels zoveel mogelijk mee te nemen. We laten het groen liggen. Dat dient als compost en neemt het licht weg van de kleinere reuzenberenklauwen, zodat die afsterven.”

Crux

Nog steeds doet Van Isacker een of twee keer per week een ronde door het park. “Ik begin licht te zien aan het einde van de tunnel. Ik vind nu minder reuzenberenklauwen en ze zijn kleiner. De crux is om de plant klein te houden en de bloeiende bloemen zoveel mogelijk weg te halen en af te voeren in vuilniszakken. Een plant krijgt zo’n duizend zaden en daardoor kunnen er een paar honderd nieuwe planten ontstaan. Daarom is het belangrijk om het zaad zo snel mogelijk te verwijderen. We verwachten eind deze maand de laatste plantjes vernietigd te hebben.”

Schoonheid

Nu zijn in het Westduinpark volgens Van Isacker nog vooral kleinere reuzenberenklauwen te vinden, van maximaal veertig centimeter hoog. Wie een groter exemplaar ontdekt, kan een fles whisky winnen. “Dit is een ludieke actie om interesse in de natuur op te wekken en de schoonheid van het Westduinpark onder de aandacht te brengen.”

Vanwege de alcoholhoudende prijs kunnen alleen Vlissingers vanaf achttien jaar meedoen aan de wedstrijd. Wie tussen 1 en 7 juli een opstaande, minimaal vijftig centimeter hoge reuzenberenklauw (niet de gewone berenklauw) vindt in het gebied tussen de Zwanenburgweg, voet van de duinen en Burgemeester van Woelderenlaan, meldt zich bij Stichting Van Woelderenpark. “De persoon moet de vindplaats geheim houden. Een bestuurslid gaat samen met de vinder naar de plant kijken en als aan alle voorwaarden is voldaan, krijgt de winnaar een fles single malt whisky."

Kijk voor meer informatie over de stichting en de prijs op www.vanwoelderenpark.nl.

Meer uit Vlissingen

Gemeente biedt plaats aan 75 extra asielzoekers in Marinekazerne

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 75 extra plaatsen voor asielzoekers in de voormalige Marinekazerne aan de Buitenhaven beschikbaar gesteld. De asielzoekers zijn al geregistreerd en blijven in Vlissingen voor een periode van vier weken. De gemeente voldoet hiermee aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg aan de Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

20 uur geleden
Voormalige basisschool wordt verbouwd tot opvang Oekraïense vluchtelingen

VLISSINGEN - Voormalige basisschool De Startbaan in Westerzicht wordt de komende maanden verbouwd en geschikt gemaakt voor de opvang van 49 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven nu nog in een appartementencomplex van l’Escaut op de hoek van de Van Dishoeckstraat en de Verkuijl Quakkelaarstraat. 

21 uur geleden
Jacky Dunnes over zijn kijkje in de keuken van Jackie Chan

OOST-SOUBURG - Stuntman en vechtkunstenaar Jacky Dunnes beleefde de zomer van zijn leven. Allereerst mocht hij een week naar het trainingscentrum van acteur en stuntman Jackie Chan in het Chinese Beijing. Hetgeen hij daar geleerd heeft kon hij meteen in de praktijk brengen want na Beijing vloog de Souburger door naar Kreta om mee te spelen in een nieuwe Nederlandse speelfilm.

1 dag geleden
Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

3 dagen geleden
Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

4 dagen geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

5 dagen geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

6 dagen geleden