Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

POPPENDAMME - Soms denk ik aan de tijd dat ik van mijn hobby metaaldetectie nog niet mijn beroep had gemaakt, en ik op een mooie nieuwjaarsdag 2017 met mijn metaaldetector naar een voormalig Ambacht op weg ben. In vroeger tijden was een Ambacht het ambtsgebied van een Schout. Dat was toen de benaming voor het plaatselijk bestuur van een gebied. Ik bereid me voor zonder een Oud en Nieuw-kater, maar heerlijk in de frisse buitenlucht het jaar te starten.

DOOR JOHAN ELZINGA


Dat wat er nu bijligt als een doorsnee weiland in Zeeland, was van origine een buitenhuis van de abt (de geestelijke heer) van Middelburg. In 1982 werden in deze omgeving nog de restanten van het 16e-eeuwse ‘Huis en Hoff te Poppendamme’ gevonden. Deze zijn op oude kaarten van Hattinga en Visscher Roman nog terug te vinden, waar ze genoemd worden als ‘Zuyt Ambacht’.


Duit
Met goede hoop op wat oude vondsten van zo’n 250 jaar geleden zet ik de metaaldetector aan en begin mijn met mijn eerste baan op het weiland. Iets minder dan 15 minuten later ligt er een perfect leesbare Zeelandia-duit in mijn hand, weer even later gevolgd door een halve vingerhoed. Dat begint veelbelovend. Een deel van het weiland bevatte alleen zooi zoals stukjes lood, blik en ijzer. Dat waren zeker niet de historische vondsten die ik in mijn gedachten allemaal al had gevonden.


Afval- of vondstentas?
Ik besluit om wat meer systematisch te werk te gaan en loop terug naar mijn startpunt. Ik pak Poppendamme als mijn richtpunt en loop mijn baan vanuit de hoek van het veld. Tot mijn verbazing vind ik in die eerste banen mooie voorwerpen zoals diverse knopen, enkele duiten en mooie gespen. Halverwege de derde baan krijg ik een knettergoed signaal van mijn trouwe metaaldetector. Ik ben direct alert en graaf hoopvol het voorwerp op. Een op het oog verfrommeld stuk metaal ligt in mijn hand dat ik aanvankelijk als afval in de afvaltas wil steken, maar bij nader inzien toch maar in de vondstentas steek. Noem het gerust een voorgevoel.

Een uur later stop ik ermee. Bij de auto scheid ik al het troep van de onderzoekswaardige metalen. De troepjes gaan in een houten bak achterin de kofferbak van de auto. Ik constateer ter plekke dat die binnenkort eens moet worden geleegd.


Na jaren zoeken weet ik dat ik niet enthousiast op vondsten moet gaan vegen en borstelen want zo zijn er in het verleden wel eens flinterdunne zilveren munten kapot gegaan. Nee, eerst de fles met water pakken, om er zand en klei mee af te spoelen. Dan een zachte borstel licht over de vondst laten gaan. Zo pak ik ook dat verfrommelde stuk metaal en spoel het af.

Lakstempel
Ik zie tot mijn schrik een mooie glimmende ovale onderkant verschijnen waarop twee prachtige sierletters staan. In mijn hoofd hoor ik mezelf zeggen dat ik gevonden heb wat ik al jaren hoop te vinden. In mijn hand ligt een prachtig versierde zilveren lakstempel, ook wel zegelstempel genaamd.

In de volgende editie van de Bode geeft deze lakstempel zijn geheim aan mij prijs en leest u het einde van dit avontuur.

Johan Elzinga,

Luctor et Detector

Meer uit Middelburg

Er moet meer te kiezen zijn dan een zakje chips of roze koek

MIDDELBURG - Het is moeilijk nee zeggen tegen een zakje chips na het sporten. En als de vitrines van de schoolkantine vol liggen met saucijzenbroodjes en frikandellen, waarom zou je dan je broodtrommel of appel uit je tas halen? Onze omgeving heeft ontzettend veel invloed op de keuzes die we maken. Ruud Mesu, Coördinator Gezondheid & Preventie bij de gemeente Middelburg, gaat in gesprek met scholen, sportclubs, jongerencentra en speeltuinen om samen een gezondere omgeving te creëren.  

1 uur geleden
Groot sportevenement voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 22 juni wordt bij Zeelandia Middelburg een groot evenement georganiseerd voor zo'n 80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking. Niels Luteijn, trainer van het Zeelandia Middelburg G-team en speler van het eerste elftal, vertelt waarom dit evenement wordt georganiseerd. 'We willen dat al die 80 kinderen en jongeren een onbezorgde en hele leuke dag hebben.' 

5 uur geleden
Vierde editie Nationale DorpenTop 20 juni in Grote Kerk Veere

VEERE - Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

1 dag geleden
Gemeente Veere is en blijft financieel gezond

DOMBURG - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het Financieel Perspectief 2025-2028 aangeboden aan de gemeenteraad. Veere staat er financieel goed voor. De algemene reserve is ruim € 21 miljoen. Ondanks uitdagingen en onzekerheden houdt Veere vast aan de ambities van de in mei 2022 ingezette koers.

1 dag geleden
Zaterdag 15 juni Wasschappelse Oldtimerrit

WESTKAPELLE - Stichting Wasschappelse Oldtimerrit  organiseert zaterdag 15 juni 2024 voor de 22e keer de Wasschappelse Oldtimerrit. Een terugkerende rit op het eiland Walcheren speciaal voor klassieke auto's, motoren, bromfietsen en solexen die van voor 1995 zijn.

1 dag geleden
Da's in Perspectief in Museum Veere

VEERE - Op 15 juni 2024 opent Museum Veere de nieuwe expositie Da's in Perspectief. De tentoonstelling staat in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das en toegepast maritiem kunstenaar Ludo van Well. De expositie toont een breed oeuvre van het werk van Robbert Das, samen met afgeleide scheepsmodellen door kunstenaar Ludo van Well.

2 dagen geleden
Vanmiddag start Beachgames Middelburg

MIDDELBURG - Van vrijdag 14 juni t/m dinsdag 18 juni 2024 zullen op de Markt in Middelburg weer The Beachgames plaatsvinden. In de Beach Arena van 25 x 50 meter zullen gedurende deze dagen verschillende beachsporten plaatsvinden. 

2 dagen geleden