Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

POPPENDAMME - Soms denk ik aan de tijd dat ik van mijn hobby metaaldetectie nog niet mijn beroep had gemaakt, en ik op een mooie nieuwjaarsdag 2017 met mijn metaaldetector naar een voormalig Ambacht op weg ben. In vroeger tijden was een Ambacht het ambtsgebied van een Schout. Dat was toen de benaming voor het plaatselijk bestuur van een gebied. Ik bereid me voor zonder een Oud en Nieuw-kater, maar heerlijk in de frisse buitenlucht het jaar te starten.

DOOR JOHAN ELZINGA


Dat wat er nu bijligt als een doorsnee weiland in Zeeland, was van origine een buitenhuis van de abt (de geestelijke heer) van Middelburg. In 1982 werden in deze omgeving nog de restanten van het 16e-eeuwse ‘Huis en Hoff te Poppendamme’ gevonden. Deze zijn op oude kaarten van Hattinga en Visscher Roman nog terug te vinden, waar ze genoemd worden als ‘Zuyt Ambacht’.


Duit
Met goede hoop op wat oude vondsten van zo’n 250 jaar geleden zet ik de metaaldetector aan en begin mijn met mijn eerste baan op het weiland. Iets minder dan 15 minuten later ligt er een perfect leesbare Zeelandia-duit in mijn hand, weer even later gevolgd door een halve vingerhoed. Dat begint veelbelovend. Een deel van het weiland bevatte alleen zooi zoals stukjes lood, blik en ijzer. Dat waren zeker niet de historische vondsten die ik in mijn gedachten allemaal al had gevonden.


Afval- of vondstentas?
Ik besluit om wat meer systematisch te werk te gaan en loop terug naar mijn startpunt. Ik pak Poppendamme als mijn richtpunt en loop mijn baan vanuit de hoek van het veld. Tot mijn verbazing vind ik in die eerste banen mooie voorwerpen zoals diverse knopen, enkele duiten en mooie gespen. Halverwege de derde baan krijg ik een knettergoed signaal van mijn trouwe metaaldetector. Ik ben direct alert en graaf hoopvol het voorwerp op. Een op het oog verfrommeld stuk metaal ligt in mijn hand dat ik aanvankelijk als afval in de afvaltas wil steken, maar bij nader inzien toch maar in de vondstentas steek. Noem het gerust een voorgevoel.

Een uur later stop ik ermee. Bij de auto scheid ik al het troep van de onderzoekswaardige metalen. De troepjes gaan in een houten bak achterin de kofferbak van de auto. Ik constateer ter plekke dat die binnenkort eens moet worden geleegd.


Na jaren zoeken weet ik dat ik niet enthousiast op vondsten moet gaan vegen en borstelen want zo zijn er in het verleden wel eens flinterdunne zilveren munten kapot gegaan. Nee, eerst de fles met water pakken, om er zand en klei mee af te spoelen. Dan een zachte borstel licht over de vondst laten gaan. Zo pak ik ook dat verfrommelde stuk metaal en spoel het af.

Lakstempel
Ik zie tot mijn schrik een mooie glimmende ovale onderkant verschijnen waarop twee prachtige sierletters staan. In mijn hoofd hoor ik mezelf zeggen dat ik gevonden heb wat ik al jaren hoop te vinden. In mijn hand ligt een prachtig versierde zilveren lakstempel, ook wel zegelstempel genaamd.

In de volgende editie van de Bode geeft deze lakstempel zijn geheim aan mij prijs en leest u het einde van dit avontuur.

Johan Elzinga,

Luctor et Detector

Meer uit Middelburg

Voorzitter Keti Koti Zeeland Angelique Duijndam: 'Ik heb het verleden nodig om het heden te begrijpen'

MIDDELBURG -  Maandag 1 juli vond de Keti Koti herdenking plaats in Middelburg. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Hoe kijkt Angelique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, terug op de viering? 

11 uur geleden
Zondag 28 juli Parkconcert van Duo Deseo in het Stadspark Molenwater

MIDDELBURG - Zondag 28 juli weer een concert in het Molenwaterpark. Als Duo Deseo verleiden gitarist Maarten Vandenbemden en celliste Ann Van Hecke je met zomerse en zuidelijke klanken. Met Zuid-Amerikaanse, Spaanse en Catalaanse muziek van onder meer Astor Piazzolla, Federico Garcia Lorca, Isaac Albéniz, en Manukl De Falla. 

15 uur geleden
Woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg gesloten wegens drugs

MIDDELBURG - Op last van de (loco)burgemeester van de gemeente Middelburg is donderdag een woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg voor drie maanden afgesloten wegens drugsgerelateerde criminaliteit. 

18 uur geleden
Gemeente Veere adviseert: 'Zet je fiets dubbel op slot'

DOMBURG - De gemeente Veere neemt deel aan landelijke campagne 'Staat-E-lekker'. Die drukt fietsers op het hart hun fiets goed op slot te zetten. Het liefst met een tweede slot.

19 uur geleden
Kloostergangen in abdij Middelburg dicht na vallen steen

MIDDELBURG - De kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn gesloten, omdat er een stuk natuursteen vanuit de gewelven naar beneden is gevallen. Dat meldt de provincie Zeeland.

1 dag geleden
Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

1 dag geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

1 dag geleden