Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

Luctor et Detector: zooi of zilver, deel 1

POPPENDAMME - Soms denk ik aan de tijd dat ik van mijn hobby metaaldetectie nog niet mijn beroep had gemaakt, en ik op een mooie nieuwjaarsdag 2017 met mijn metaaldetector naar een voormalig Ambacht op weg ben. In vroeger tijden was een Ambacht het ambtsgebied van een Schout. Dat was toen de benaming voor het plaatselijk bestuur van een gebied. Ik bereid me voor zonder een Oud en Nieuw-kater, maar heerlijk in de frisse buitenlucht het jaar te starten.

DOOR JOHAN ELZINGA


Dat wat er nu bijligt als een doorsnee weiland in Zeeland, was van origine een buitenhuis van de abt (de geestelijke heer) van Middelburg. In 1982 werden in deze omgeving nog de restanten van het 16e-eeuwse ‘Huis en Hoff te Poppendamme’ gevonden. Deze zijn op oude kaarten van Hattinga en Visscher Roman nog terug te vinden, waar ze genoemd worden als ‘Zuyt Ambacht’.


Duit
Met goede hoop op wat oude vondsten van zo’n 250 jaar geleden zet ik de metaaldetector aan en begin mijn met mijn eerste baan op het weiland. Iets minder dan 15 minuten later ligt er een perfect leesbare Zeelandia-duit in mijn hand, weer even later gevolgd door een halve vingerhoed. Dat begint veelbelovend. Een deel van het weiland bevatte alleen zooi zoals stukjes lood, blik en ijzer. Dat waren zeker niet de historische vondsten die ik in mijn gedachten allemaal al had gevonden.


Afval- of vondstentas?
Ik besluit om wat meer systematisch te werk te gaan en loop terug naar mijn startpunt. Ik pak Poppendamme als mijn richtpunt en loop mijn baan vanuit de hoek van het veld. Tot mijn verbazing vind ik in die eerste banen mooie voorwerpen zoals diverse knopen, enkele duiten en mooie gespen. Halverwege de derde baan krijg ik een knettergoed signaal van mijn trouwe metaaldetector. Ik ben direct alert en graaf hoopvol het voorwerp op. Een op het oog verfrommeld stuk metaal ligt in mijn hand dat ik aanvankelijk als afval in de afvaltas wil steken, maar bij nader inzien toch maar in de vondstentas steek. Noem het gerust een voorgevoel.

Een uur later stop ik ermee. Bij de auto scheid ik al het troep van de onderzoekswaardige metalen. De troepjes gaan in een houten bak achterin de kofferbak van de auto. Ik constateer ter plekke dat die binnenkort eens moet worden geleegd.


Na jaren zoeken weet ik dat ik niet enthousiast op vondsten moet gaan vegen en borstelen want zo zijn er in het verleden wel eens flinterdunne zilveren munten kapot gegaan. Nee, eerst de fles met water pakken, om er zand en klei mee af te spoelen. Dan een zachte borstel licht over de vondst laten gaan. Zo pak ik ook dat verfrommelde stuk metaal en spoel het af.

Lakstempel
Ik zie tot mijn schrik een mooie glimmende ovale onderkant verschijnen waarop twee prachtige sierletters staan. In mijn hoofd hoor ik mezelf zeggen dat ik gevonden heb wat ik al jaren hoop te vinden. In mijn hand ligt een prachtig versierde zilveren lakstempel, ook wel zegelstempel genaamd.

In de volgende editie van de Bode geeft deze lakstempel zijn geheim aan mij prijs en leest u het einde van dit avontuur.

Johan Elzinga,

Luctor et Detector

Meer uit Middelburg

Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 - 9 juni)

BIGGEKERKE - Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel.  Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

24 minuten geleden
Geef de Zeeuwse Concertzaal vleugels!

MIDDELBURG - De akoestische kwaliteit van de concertzaal maakt het gebouw uniek, een nieuwe vleugel maakt dit compleet. De huidige vleugel voldoet niet meer aan die kwaliteiten en heeft mankementen, waardoor het spel van de top-musici die erop spelen niet meer tot zijn recht komt en ze eigenlijk niet meer op de vleugel kunnen spelen. De akoestiek van de zaal is al fenomenaal en het gebouw, foyer en zaal zijn voortreffelijk: nu nog een nieuwe vleugel die deze kwaliteit waarborgt! Zo doet de Zeeuwse Concertzaal niet onder voor het Concertgebouw, kunnen toppianisten de unieke akoestiek in de zaal tot leven brengen en krijgen Zeeuwen de kwaliteit die ze verdienen. Tijdens eerdere acties, waaronder de veiling is er al een groot bedrag bij elkaar gefinancierd, maar om de laatste €15.000 op te halen is de Zeeuwse Concertzaal een crowdfundingcampagne gestart.

45 minuten geleden
Project Oranjezon 2023 moet overlast in de duinen van Oranjezon een halt toe roepen

VROUWENPOLDER De afgelopen jaren stapelde de klachten over recreanten die de duinen van Oranjezon gebruikten als ontmoetingsplek voor seksuele handelingen zich op. Inmiddels heeft Gemeente Veere acht borden geplaatst ter verduidelijking van het gewenste gedrag.

1 uur geleden
Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

2 uur geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

2 uur geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

4 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden