Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Enige tijd geleden mocht ik met de metaaldetector weer een bijzondere opdracht uitvoeren. De eigenaar van zandboot De Middelburg, van Firma van Ouwerkerk, benaderde mij met een bijzonder probleem: tijdens het lossen van zand uit de boot kwam de borgpin los van de grijparm van de kraan. Die viel naar beneden in het zand. Je denkt dan: ‘geen probleem, die pin ligt gewoon op de zandhoop’. Nou, vergeet het maar. De massieve pin schoot een stuk het zand in en werd niet teruggevonden. Het zand was bedoeld voor verwerking in een cementfabriek en daarom moest de pin teruggevonden worden. De pin zou in de fabriek de machines kunnen beschadigen. 

Stalen wanden
Daar sta ik dan. In een groot ruim gevuld met zand. In alle richtingen de stalen wanden en vele ogen op mij gericht al ik de metaaldetector aan het afstellen ben. Maar ik weet wat ik doe, en opgeven doe ik al helemaal niet snel. Tijdens de speurtocht moet ik regelmatig de detector bijstellen omdat ik te dicht bij de metalen wanden kom. Ik krijg voldoende hulp van de schipper en aanwezige zeebonken op de plek waarvan wordt gedacht dat daar de pin het zand in is geschoten. Zij scheppen het zand weg op de plekken waar ik zocht, en zo komen we steeds wat dieper, in de ruim 2400 kuub zand die in de boot op ons ligt te wachten. Ik concludeer al snel dat de borgpin niet ligt op de aangewezen plek en ik verbreed na een half uur mijn zoekgebied. Ik pas op dat ik niet te snel ga en geen baan oversla als ik op de zandhoop loop. Na systematisch het zoekgebied te hebben vergroot komt dan het verlossende signaal en weet ik dat de missie is geslaagd. De scheppen gaan het zand in waarna er een blinkende borgpin tevoorschijn komt. We zitten dan nu op vier meter van de plek waarvan werd gedacht dat hij kon liggen.

Opgelucht en dankbaar
De schipper en bemanning zijn opgelucht en dankbaar. Ik zie de gefronste gezichten veranderen naar ontspannen en glimlachend. Een eventuele schadepost van duizenden euro’s is nu vermeden. Dan zie je ook weer de verbaasde blikken dat zo’n metaaldetector een metalen object kan terugvinden die aan onze waarneming is ontnomen. Na ruim een uur zoeken kan ik mijn metaaldetector weer inpakken en trap ik het zand van mijn schoenen als ik op de kade sta. Wat een gave andere ervaring dan de verloren ringen of kettingen die ik terugvind voor veel mensen op het strand. Ik mag een bijzondere vondst bijschrijven op mijn lijstje. Mijn trouwe detector heeft weer bewezen zijn werk goed te doen, dus op naar de volgende uitdaging!

Meer uit Middelburg

Expositie Fotoclub de Draadontspanner bij Rechtbank Middelburg

MIDDELBURG - Leden van Fotoclub de Draadontspanner exposeren tot eind mei 2024 in Rechtbank Middelburg aan de Kousteensedijk. 

19 uur geleden
Bonaire.com: een nieuw toeristisch platform met Zeeuwse software

MIDDELBURG - De ervaren tech-ondernemer Robin Weesie heeft samen met Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen. Een platform waar (potentiële) bezoekers niet alleen inspiratie en informatie kunnen vinden over het Caribisch eiland, maar waar ook direct geboekt kan worden. Na een zorgvuldige zoektocht is besloten om het platform te ontwikkelen op de software van Localbooker.

23 uur geleden
Nieuw leven voor de concertvleugel van de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Dromen van een volle zaal, een concertvleugel en je eigen composities spelen. Dat is de droom van ieder kind, jongeren maar ook volwassenen die ooit de eerste toon aansloegen op een piano. Deze dromen kan je vanaf nu waarmaken in de Zeeuwse Concertzaal. Vanaf 8 april biedt de Concertzaal namelijk de mogelijkheid om regelmatig de Steinway concertvleugel te bespelen.

23 uur geleden
Scalda bekroond met zes Gouden Schoolkantine Schalen

MIDDELBURG - Scalda heeft voor al haar locaties de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum ontvangen. Het behalen van de gouden status is het resultaat van intensieve inspanningen van Scalda om haar kantine gezonder te maken. Met minstens 80% van het assortiment bestaande uit gezonde opties zoals broodjes, fruit en andere voedzame producten, en de voortdurende beschikbaarheid van drinkwater, wordt het voor studenten gemakkelijker gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

1 dag geleden
Aanhangwagen kantelt bij Schroebrug Middelburg

MIDDELBURG - Bij de Schroebrug in Middelburg is woensdag aan het einde van de middag een aanhangwagen van een tractor gekanteld. Dit zorgde voor de nodige verkeershinder.Het ongeluk gebeurde toen de tractorbestuurder vanaf het Groene Woud richting de spoorwegovergang reed. Net voor het oprijden van de brug ging het mis. Door onbekende oorzaak belandde de aanhanger die achter de tractor was gekoppeld op zijn linker zijkant. De tractor zelf bleef gelukkig overeind. Vanwege het ongeluk moest direct één rijstrook worden afgesloten. Later moesten ook het fietspad over de brug en de rijbaan richting A58 worden dichtgezet. Handhavers en politieagenten probeerden het verkeer in goede banen te leiden maar desondanks ontstonden flinke files, met als gevolg dat auto's omkeerden kozen voor een oversteek via de Stationsbrug, terwijl dat niet is toegestaan.Met behulp van een kraan is de aanhangwagen rond 16.50 uur weer overeind gezet. Tien minuten later kon de tractor weer verder rijden.

1 dag geleden
Nostalgische telefooncel even terug in Middelburg

GOES - De Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) brengt vanaf donderdag de nostalgische telefooncel tijdelijk terug in het straatbeeld van Zeeland. Dat doet de organisatie onder meer in Goes.

1 dag geleden
Het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024

DISHOEK - Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement 'het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024'.

1 dag geleden