Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Enige tijd geleden mocht ik met de metaaldetector weer een bijzondere opdracht uitvoeren. De eigenaar van zandboot De Middelburg, van Firma van Ouwerkerk, benaderde mij met een bijzonder probleem: tijdens het lossen van zand uit de boot kwam de borgpin los van de grijparm van de kraan. Die viel naar beneden in het zand. Je denkt dan: ‘geen probleem, die pin ligt gewoon op de zandhoop’. Nou, vergeet het maar. De massieve pin schoot een stuk het zand in en werd niet teruggevonden. Het zand was bedoeld voor verwerking in een cementfabriek en daarom moest de pin teruggevonden worden. De pin zou in de fabriek de machines kunnen beschadigen. 

Stalen wanden
Daar sta ik dan. In een groot ruim gevuld met zand. In alle richtingen de stalen wanden en vele ogen op mij gericht al ik de metaaldetector aan het afstellen ben. Maar ik weet wat ik doe, en opgeven doe ik al helemaal niet snel. Tijdens de speurtocht moet ik regelmatig de detector bijstellen omdat ik te dicht bij de metalen wanden kom. Ik krijg voldoende hulp van de schipper en aanwezige zeebonken op de plek waarvan wordt gedacht dat daar de pin het zand in is geschoten. Zij scheppen het zand weg op de plekken waar ik zocht, en zo komen we steeds wat dieper, in de ruim 2400 kuub zand die in de boot op ons ligt te wachten. Ik concludeer al snel dat de borgpin niet ligt op de aangewezen plek en ik verbreed na een half uur mijn zoekgebied. Ik pas op dat ik niet te snel ga en geen baan oversla als ik op de zandhoop loop. Na systematisch het zoekgebied te hebben vergroot komt dan het verlossende signaal en weet ik dat de missie is geslaagd. De scheppen gaan het zand in waarna er een blinkende borgpin tevoorschijn komt. We zitten dan nu op vier meter van de plek waarvan werd gedacht dat hij kon liggen.

Opgelucht en dankbaar
De schipper en bemanning zijn opgelucht en dankbaar. Ik zie de gefronste gezichten veranderen naar ontspannen en glimlachend. Een eventuele schadepost van duizenden euro’s is nu vermeden. Dan zie je ook weer de verbaasde blikken dat zo’n metaaldetector een metalen object kan terugvinden die aan onze waarneming is ontnomen. Na ruim een uur zoeken kan ik mijn metaaldetector weer inpakken en trap ik het zand van mijn schoenen als ik op de kade sta. Wat een gave andere ervaring dan de verloren ringen of kettingen die ik terugvind voor veel mensen op het strand. Ik mag een bijzondere vondst bijschrijven op mijn lijstje. Mijn trouwe detector heeft weer bewezen zijn werk goed te doen, dus op naar de volgende uitdaging!

Meer uit Middelburg

Sint maakt Archipelschool De Sprong groen

KOUDEKERKE - Archipelschool De Sprong in Koudekerke heeft vandaag een start gemaakt met het vergroenen van het schoolplein.?Sinterklaas en zijn Pieten kwamen vanmorgen om 8:30 uur met de tractor naar de school. 

1 uur geleden
Subsidies Provincie Zeeland voor masterclass schrijven filmplannen en Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - Op 21 juli 2023 stelde de Provincie Zeeland een nieuwe subsidieregeling open, de Impuls Jongerencultuur. Het doel van de regeling is jongeren te stimuleren nog meer en vaker deel te nemen aan culturele activiteiten. Gedeputeerde Staten heeft vandaag besloten twee projecten te subsidiëren.  

3 uur geleden
Rechter eist rectificatie Science Guide van berichtgeving over naderend faillissement UCR

MIDDELBURG - De rechter eist een rectificatie van Science Guide van deberichtgeving over een naderend faillissement voor University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. In recente publicaties op Scienceguide.nl is er meerdere malen gespeculeerd over een naderend faillissement van UCR. 

3 uur geleden
John de Jonge voorgedragen als nieuwe wethouder Veere

DOMBURG - Op dinsdag 4 december heeft Hart voor Veere (HVV) bekend gemaakt dat John de Jonge wordt voorgedragen als haar nieuwe wethouder in de gemeente Veere. Hij is 61 jaar en woont in Vlissingen. John de Jonge is vooral bekend als voormalig wethouder van de gemeente Vlissingen. Hij zal de op 12 september teruggetreden Marcel Steketee opvolgen in deze functie.

3 uur geleden
Lange Jan in Middelburg luidt nieuwe jaar alvast in door programmeerfoutje

MIDDELBURG - Commotie in Middelburg, rond middernacht. Om 12.00 uur werden de klokken van de Lange Jan spontaan geluid. Dat duurde zeker tien minuten. Op sociale media vroegen veel mensen zich af of de beroemde toren misschien op hol was geslagen.

7 uur geleden
Scooterbestuurder gewond na valpartij Middelburg

MIDDELBURG – Bij een eenzijdig ongeval in Middelburg is maandagmiddag een scooterbestuurder gewond geraakt.

22 uur geleden
Kees en zijn inzet voor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - In het verleden werkte Kees 's nachts waardoor de dag uit vrije tijd bestond. Het helpen van anderen is hem niet onbekend, want zoals Kees over die tijd vertelt: “Ik deed toen nog best wel eens wat voor een ander." Inwoners uit Grijpskerke wisten Kees te vinden en dat is nu niet anders, want via vrijwilligerswerk is de inzet van Kees voor het dorp alleen maar vergroot.

1 dag geleden