Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Enige tijd geleden mocht ik met de metaaldetector weer een bijzondere opdracht uitvoeren. De eigenaar van zandboot De Middelburg, van Firma van Ouwerkerk, benaderde mij met een bijzonder probleem: tijdens het lossen van zand uit de boot kwam de borgpin los van de grijparm van de kraan. Die viel naar beneden in het zand. Je denkt dan: ‘geen probleem, die pin ligt gewoon op de zandhoop’. Nou, vergeet het maar. De massieve pin schoot een stuk het zand in en werd niet teruggevonden. Het zand was bedoeld voor verwerking in een cementfabriek en daarom moest de pin teruggevonden worden. De pin zou in de fabriek de machines kunnen beschadigen. 

Stalen wanden
Daar sta ik dan. In een groot ruim gevuld met zand. In alle richtingen de stalen wanden en vele ogen op mij gericht al ik de metaaldetector aan het afstellen ben. Maar ik weet wat ik doe, en opgeven doe ik al helemaal niet snel. Tijdens de speurtocht moet ik regelmatig de detector bijstellen omdat ik te dicht bij de metalen wanden kom. Ik krijg voldoende hulp van de schipper en aanwezige zeebonken op de plek waarvan wordt gedacht dat daar de pin het zand in is geschoten. Zij scheppen het zand weg op de plekken waar ik zocht, en zo komen we steeds wat dieper, in de ruim 2400 kuub zand die in de boot op ons ligt te wachten. Ik concludeer al snel dat de borgpin niet ligt op de aangewezen plek en ik verbreed na een half uur mijn zoekgebied. Ik pas op dat ik niet te snel ga en geen baan oversla als ik op de zandhoop loop. Na systematisch het zoekgebied te hebben vergroot komt dan het verlossende signaal en weet ik dat de missie is geslaagd. De scheppen gaan het zand in waarna er een blinkende borgpin tevoorschijn komt. We zitten dan nu op vier meter van de plek waarvan werd gedacht dat hij kon liggen.

Opgelucht en dankbaar
De schipper en bemanning zijn opgelucht en dankbaar. Ik zie de gefronste gezichten veranderen naar ontspannen en glimlachend. Een eventuele schadepost van duizenden euro’s is nu vermeden. Dan zie je ook weer de verbaasde blikken dat zo’n metaaldetector een metalen object kan terugvinden die aan onze waarneming is ontnomen. Na ruim een uur zoeken kan ik mijn metaaldetector weer inpakken en trap ik het zand van mijn schoenen als ik op de kade sta. Wat een gave andere ervaring dan de verloren ringen of kettingen die ik terugvind voor veel mensen op het strand. Ik mag een bijzondere vondst bijschrijven op mijn lijstje. Mijn trouwe detector heeft weer bewezen zijn werk goed te doen, dus op naar de volgende uitdaging!

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

7 uur geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

11 uur geleden
Man gewond bij eenzijdig ongeluk in Biggekerke

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) bij Biggekerke is woensdagavond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

11 uur geleden
College Middelburg positief over advies klankbordgroep Geersesweg

MIDDELBURG - Het college van de gemeente Middelburg neemt het advies over van de klankbordgroep voor het ontwerp van het gebied rond de nieuwe skatebaan. De klankbordgroep adviseert naast het gebruikelijke parkmeubilair, verlichting bij de skatebaan te plaatsen, een toiletvoorziening, buitenfitness, een natuurspeelplaatsje en om het voetbalveldje op te knappen en te verkleinen. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijker voor verschillende doelgroepen en wordt de sociale controle vergroot.

1 dag geleden
MediaMarkt Middelburg wordt toekomstbestendig verbouwd

MIDDELBURG - MediaMarkt in Middelburg wordt verbouwd om zich nog duidelijker te positioneren bij de moderne Zeeuwse elektronicaliefhebber. De verbouwing zal in augustus zijn afgerond. Daarna is de winkel qua beleving en assortiment nog beter afgestemd op de eisen van de moderne consument.

1 dag geleden
IJsboerderij De Koehoorn organiseert grootse boerderijfair op 27 mei

MELISKERKE - Op de vrijdag na Hemelvaartsdag, 27 mei, pakt IJsboerderij De Koehoorn in Meliskerke de succesvolle traditie weer op; voor de elfde keer wordt de grootse Boerderijfair weer georganiseerd. De fair is geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

1 dag geleden
Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 overgebracht naar Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar de archiefbewaarplaats bij het Zeeuws Archief. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei wordt tijdens een minisymposium de waarde van deze archieven belicht.

1 dag geleden