Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

DOMBURG - Wat maakt nu dat zovelen met een metaaldetector op pad gaan en zoeken naar die oude voorwerpen uit het verleden. Is het die schatgraversdrang met het zilver en goud dat blinkt in een juwelenkistje dat net is opgegraven? Is het de connectie met het verleden en onze geschiedenis van weleer? Het antwoord is ja en ja, en nog meer. Het is heerlijk om in de natuur te lopen en je bewust te zijn van je omgeving, maar ook om je voor alles af te sluiten op jacht naar verborgen voorwerpen in onze Nederlandse bodem. 

Ik neem u deze keer mee naar Domburg. Een plaats die binnen maar ook zeker buiten Zeeland welbekend is. Domburg heeft stadsrechten en een eeuwenoude geschiedenis. Mijn volgende vondst betreft een prachtige Angelsaksische Karolingische sleutel die niet vaak gevonden wordt in Nederland, maar wel in Scandinavische landen. Men gaat er dan ook vanuit dat dit type sleutel daar is ontwikkeld. Deze sleutel neemt ons in ieder geval mee naar de jaren tussen 725 en 1049, beter bekend als de Vroege Middeleeuwen.
Als zoeker probeer je wat over de geschiedenis te achterhalen van de omgeving waar je zoekt. Je vergroot zo de kans op bijzondere vondsten als je zoekgebied vroeger bijvoorbeeld de plek was van een verdwenen dorp of kasteel. In dit geval hebben we het over een periode in de Nederlandse geschiedenis dat de Vikingen tussen 800 en 1100 onze Europese kusten onveilig maakten. Zo ook bij Domburg, waarvan we weten dat de Denen de handelsplaats, toen beter bekend als Walcheren of Walacria,  in het jaar 837 plunderden. Deze plaats was van belang als uitvalsbasis voor verdere plundertochten.

Schatbewaarder
Maar wat een moment was het, toen ik in Domburg deze sleutel onder mijn zoekschijf kreeg! De rillingen liepen over m’n rug, op die bloedhete dag in 2015, op een doodgewoon akkertje. Ik reed direct naar huis om uit te zoeken wat ik had gevonden. Ik speurde en speurde op internet en leerde steeds meer over deze mooie vondst. Via de website van Archeologisch Depot van Utrecht leerde ik dat het Karolingische sleuteltype uit de 9de eeuw een korte steel heeft en een groot, opengewerkt handvat met een kruismotief, typerend voor deze tijd waarin het christendom met kracht in onze streken werd gepropageerd. Ik las ook dat de toenmalige vrouw des huizes deze sleutel bij zich droeg, aan een lint over de mantel. Het was een sierobject om  te laten zien hoe welvarend de familie was. Sommige verhalen beweren dat deze sleutel daadwerkelijk paste op een kist waarin de opbrengsten van rooftochten werden bewaard. Als drager van de sleutel was de vrouw degene die het vermogen bewaakte. Zo blijkt ook hier weer: elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal.

Een speciaal dankwoord aan Jurgen van de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) voor de determinatie en specificaties van de vondst. Deze vondst is terug te vinden op www.portable-antiquities.nl samen met duizenden andere bodemvondsten die in Nederland nog dagelijks gedaan worden door metaaldetectie-amateurs.


Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

21 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

21 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

1 dag geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

2 dagen geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

2 dagen geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

3 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

3 dagen geleden