
Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden
DOMBURG - Wat maakt nu dat zovelen met een metaaldetector op pad gaan en zoeken naar die oude voorwerpen uit het verleden. Is het die schatgraversdrang met het zilver en goud dat blinkt in een juwelenkistje dat net is opgegraven? Is het de connectie met het verleden en onze geschiedenis van weleer? Het antwoord is ja en ja, en nog meer. Het is heerlijk om in de natuur te lopen en je bewust te zijn van je omgeving, maar ook om je voor alles af te sluiten op jacht naar verborgen voorwerpen in onze Nederlandse bodem.
Ik neem u deze keer mee naar Domburg. Een plaats die binnen maar ook zeker buiten Zeeland welbekend is. Domburg heeft stadsrechten en een eeuwenoude geschiedenis. Mijn volgende vondst betreft een prachtige Angelsaksische Karolingische sleutel die niet vaak gevonden wordt in Nederland, maar wel in Scandinavische landen. Men gaat er dan ook vanuit dat dit type sleutel daar is ontwikkeld. Deze sleutel neemt ons in ieder geval mee naar de jaren tussen 725 en 1049, beter bekend als de Vroege Middeleeuwen.
Als zoeker probeer je wat over de geschiedenis te achterhalen van de omgeving waar je zoekt. Je vergroot zo de kans op bijzondere vondsten als je zoekgebied vroeger bijvoorbeeld de plek was van een verdwenen dorp of kasteel. In dit geval hebben we het over een periode in de Nederlandse geschiedenis dat de Vikingen tussen 800 en 1100 onze Europese kusten onveilig maakten. Zo ook bij Domburg, waarvan we weten dat de Denen de handelsplaats, toen beter bekend als Walcheren of Walacria, in het jaar 837 plunderden. Deze plaats was van belang als uitvalsbasis voor verdere plundertochten.
Schatbewaarder
Maar wat een moment was het, toen ik in Domburg deze sleutel onder mijn zoekschijf kreeg! De rillingen liepen over m’n rug, op die bloedhete dag in 2015, op een doodgewoon akkertje. Ik reed direct naar huis om uit te zoeken wat ik had gevonden. Ik speurde en speurde op internet en leerde steeds meer over deze mooie vondst. Via de website van Archeologisch Depot van Utrecht leerde ik dat het Karolingische sleuteltype uit de 9de eeuw een korte steel heeft en een groot, opengewerkt handvat met een kruismotief, typerend voor deze tijd waarin het christendom met kracht in onze streken werd gepropageerd. Ik las ook dat de toenmalige vrouw des huizes deze sleutel bij zich droeg, aan een lint over de mantel. Het was een sierobject om te laten zien hoe welvarend de familie was. Sommige verhalen beweren dat deze sleutel daadwerkelijk paste op een kist waarin de opbrengsten van rooftochten werden bewaard. Als drager van de sleutel was de vrouw degene die het vermogen bewaakte. Zo blijkt ook hier weer: elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal.
Een speciaal dankwoord aan Jurgen van de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) voor de determinatie en specificaties van de vondst. Deze vondst is terug te vinden op www.portable-antiquities.nl samen met duizenden andere bodemvondsten die in Nederland nog dagelijks gedaan worden door metaaldetectie-amateurs.
Meer uit Middelburg
VEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
7 uur geledenMIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'
14 uur geledenOOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
15 uur geledenMIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
1 dag geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
1 dag geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geleden