Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

DOMBURG - Wat maakt nu dat zovelen met een metaaldetector op pad gaan en zoeken naar die oude voorwerpen uit het verleden. Is het die schatgraversdrang met het zilver en goud dat blinkt in een juwelenkistje dat net is opgegraven? Is het de connectie met het verleden en onze geschiedenis van weleer? Het antwoord is ja en ja, en nog meer. Het is heerlijk om in de natuur te lopen en je bewust te zijn van je omgeving, maar ook om je voor alles af te sluiten op jacht naar verborgen voorwerpen in onze Nederlandse bodem. 

Ik neem u deze keer mee naar Domburg. Een plaats die binnen maar ook zeker buiten Zeeland welbekend is. Domburg heeft stadsrechten en een eeuwenoude geschiedenis. Mijn volgende vondst betreft een prachtige Angelsaksische Karolingische sleutel die niet vaak gevonden wordt in Nederland, maar wel in Scandinavische landen. Men gaat er dan ook vanuit dat dit type sleutel daar is ontwikkeld. Deze sleutel neemt ons in ieder geval mee naar de jaren tussen 725 en 1049, beter bekend als de Vroege Middeleeuwen.
Als zoeker probeer je wat over de geschiedenis te achterhalen van de omgeving waar je zoekt. Je vergroot zo de kans op bijzondere vondsten als je zoekgebied vroeger bijvoorbeeld de plek was van een verdwenen dorp of kasteel. In dit geval hebben we het over een periode in de Nederlandse geschiedenis dat de Vikingen tussen 800 en 1100 onze Europese kusten onveilig maakten. Zo ook bij Domburg, waarvan we weten dat de Denen de handelsplaats, toen beter bekend als Walcheren of Walacria,  in het jaar 837 plunderden. Deze plaats was van belang als uitvalsbasis voor verdere plundertochten.

Schatbewaarder
Maar wat een moment was het, toen ik in Domburg deze sleutel onder mijn zoekschijf kreeg! De rillingen liepen over m’n rug, op die bloedhete dag in 2015, op een doodgewoon akkertje. Ik reed direct naar huis om uit te zoeken wat ik had gevonden. Ik speurde en speurde op internet en leerde steeds meer over deze mooie vondst. Via de website van Archeologisch Depot van Utrecht leerde ik dat het Karolingische sleuteltype uit de 9de eeuw een korte steel heeft en een groot, opengewerkt handvat met een kruismotief, typerend voor deze tijd waarin het christendom met kracht in onze streken werd gepropageerd. Ik las ook dat de toenmalige vrouw des huizes deze sleutel bij zich droeg, aan een lint over de mantel. Het was een sierobject om  te laten zien hoe welvarend de familie was. Sommige verhalen beweren dat deze sleutel daadwerkelijk paste op een kist waarin de opbrengsten van rooftochten werden bewaard. Als drager van de sleutel was de vrouw degene die het vermogen bewaakte. Zo blijkt ook hier weer: elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal.

Een speciaal dankwoord aan Jurgen van de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) voor de determinatie en specificaties van de vondst. Deze vondst is terug te vinden op www.portable-antiquities.nl samen met duizenden andere bodemvondsten die in Nederland nog dagelijks gedaan worden door metaaldetectie-amateurs.


Meer uit Middelburg

Gewonden bij aanrijding tussen scooter en fietser in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een ongeluk op de Oude Vlissingseweg in Middelburg zijn zaterdagmiddag twee personen gewond geraakt. Er werd een traumateam opgeroepen maar dit is niet meer ingezet.Tussen de kruisingen Johan Hieronimus Huijssenstraat en Pieter Duvelaer van Campenstraat kwamen rond 16.15 uur een fietser en een scooterrijder met elkaar in botsing. De beide betrokkenen raakten gewond. Er werden twee ambulanceteams en een traumahelikopter opgeroepen, maar de komst van het traumateam werd geannuleerd.De ambulancemedewerkers hebben zich over de gewonden ontfermd. Vanwege het ongeluk is de weg tijdelijk afgesloten. De scooterbestuurder is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

22 minuten geleden
Omvangrijke fotocollectie Den Beer Poortugael overgedragen aan Zeeuws Archief

MIDDELBURG – De omvangrijke fotocollectie van jonkheer Leonard den Beer Poortugael is overgedragen aan het Zeeuws Archief. De Veerenaar overleed in 2017 en liet tienduizenden afbeeldingen na. “Het beschikbaar stellen wordt een grote uitdaging, een meerjarenproject.”

3 uur geleden
Fietser gewond bij aanrijding Gapinge

GAPINGE - Bij een aanrijding  tussen een fietser en automobilist aan de Dorpsstraat in Gapinge is vrijdagavond een vrouw gewond geraakt.

7 uur geleden
Zeeuwse kunstenaar Bianca Runge gaat viraal op TikTok met 1,6 miljoen views

KOUDEKERKE - Bianca Runge begon drie weken met het delen van filmpjes op TikTok. In haar atelier verwerkt ze overtollige kralen, sieraden en tapijten tot een grote kunstinstallatie. Haar werkzaamheden filmt ze en deelt ze op TikTok met de hashtag ‘Oddly Satisfying’.

1 dag geleden
Verkeerscontrole bij Schietbaan Middelburg

MIDDELBURG - Op de Schietbaan in Middelburg is donderdag een algemene verkeerscontrole gehouden door de politie en de afdeling handhaving van de gemeente Middelburg. Auto’s werden van de weg gehaald voor controle op verschillende zaken.

1 dag geleden
Startschot Jeugdeducatiefonds op basisschool Het Element

MIDDELBURG -Op 28 november bezoekt wethouder Willemien Treurniet, samen met Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, basisschool Het Element. Het doel van dit bezoek is om een gezamenlijk startschot te geven om vijf basisscholen in Middelburg te ondersteunen vanuit het Jeugdeducatiefonds in samenwerking met de gemeente. Naast het inzicht in het reguliere aanbod van het Jeugdeducatiefonds, ziet de wethouder ook hoe het Jeugdeducatiefonds scholen de kans geeft om ontbijt of lunch op school aan te bieden middels een subsidie van het Ministerie van OCW.

1 dag geleden
Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

OOSTKAPELLE - Op 12 november, om 05.00 uur in de ochtend stond de organisatie van de eerste metaaldetectie zoekdag in Zeeland al op het erf van op het hof Zwanenburg van de familie Wouters, tussen Oostkapelle  en Grijpskerke. De gastheer had voor de meer dan vijftig zoekers van deze klantendag van Luctor et Detector ruim veertien hectare weiland ter beschikking gesteld. Het beloofde een prachtige dag te worden.

1 dag geleden