Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

Luctor et Detector: de Karolingische sleutel tot het verleden

DOMBURG - Wat maakt nu dat zovelen met een metaaldetector op pad gaan en zoeken naar die oude voorwerpen uit het verleden. Is het die schatgraversdrang met het zilver en goud dat blinkt in een juwelenkistje dat net is opgegraven? Is het de connectie met het verleden en onze geschiedenis van weleer? Het antwoord is ja en ja, en nog meer. Het is heerlijk om in de natuur te lopen en je bewust te zijn van je omgeving, maar ook om je voor alles af te sluiten op jacht naar verborgen voorwerpen in onze Nederlandse bodem. 

Ik neem u deze keer mee naar Domburg. Een plaats die binnen maar ook zeker buiten Zeeland welbekend is. Domburg heeft stadsrechten en een eeuwenoude geschiedenis. Mijn volgende vondst betreft een prachtige Angelsaksische Karolingische sleutel die niet vaak gevonden wordt in Nederland, maar wel in Scandinavische landen. Men gaat er dan ook vanuit dat dit type sleutel daar is ontwikkeld. Deze sleutel neemt ons in ieder geval mee naar de jaren tussen 725 en 1049, beter bekend als de Vroege Middeleeuwen.
Als zoeker probeer je wat over de geschiedenis te achterhalen van de omgeving waar je zoekt. Je vergroot zo de kans op bijzondere vondsten als je zoekgebied vroeger bijvoorbeeld de plek was van een verdwenen dorp of kasteel. In dit geval hebben we het over een periode in de Nederlandse geschiedenis dat de Vikingen tussen 800 en 1100 onze Europese kusten onveilig maakten. Zo ook bij Domburg, waarvan we weten dat de Denen de handelsplaats, toen beter bekend als Walcheren of Walacria,  in het jaar 837 plunderden. Deze plaats was van belang als uitvalsbasis voor verdere plundertochten.

Schatbewaarder
Maar wat een moment was het, toen ik in Domburg deze sleutel onder mijn zoekschijf kreeg! De rillingen liepen over m’n rug, op die bloedhete dag in 2015, op een doodgewoon akkertje. Ik reed direct naar huis om uit te zoeken wat ik had gevonden. Ik speurde en speurde op internet en leerde steeds meer over deze mooie vondst. Via de website van Archeologisch Depot van Utrecht leerde ik dat het Karolingische sleuteltype uit de 9de eeuw een korte steel heeft en een groot, opengewerkt handvat met een kruismotief, typerend voor deze tijd waarin het christendom met kracht in onze streken werd gepropageerd. Ik las ook dat de toenmalige vrouw des huizes deze sleutel bij zich droeg, aan een lint over de mantel. Het was een sierobject om  te laten zien hoe welvarend de familie was. Sommige verhalen beweren dat deze sleutel daadwerkelijk paste op een kist waarin de opbrengsten van rooftochten werden bewaard. Als drager van de sleutel was de vrouw degene die het vermogen bewaakte. Zo blijkt ook hier weer: elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal.

Een speciaal dankwoord aan Jurgen van de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) voor de determinatie en specificaties van de vondst. Deze vondst is terug te vinden op www.portable-antiquities.nl samen met duizenden andere bodemvondsten die in Nederland nog dagelijks gedaan worden door metaaldetectie-amateurs.


Meer uit Middelburg

Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

13 uur geleden
Theaterloods-B speelt Leeuwenhart voor basisscholen

MIDDELBURG - De nieuwe productie van De Zeeuwse jeugdtheatermakerij Theaterloods-B heet 'Leeuwenhart' en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

13 uur geleden
Oud-bestuurslid verduisterde 60.000 euro van tennisclub MLTC

MIDDELBURG - Bij Stichting De Veste, die gelieerd is aan de Middelburgse tennisclub MLTC, is in zes jaar tijd een bedrag van bijna 60.000 euro verduisterd door een oud-bestuurslid. Dat schrijft de tennisvereniging op haar website.

16 uur geleden
Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

1 dag geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

1 dag geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

1 dag geleden
De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

2 dagen geleden