Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luctor et Detector: bijzondere workshopvondsten

Luctor et Detector: bijzondere workshopvondsten

MIDDELBURG - Al vele jaren struin ik met mijn trouwe metaaldetector Walcheren af en zoek ik naar verborgen schatten uit onze bodem. In heel Zeeland  ben ik van Domburg tot Rilland en van Stellendam tot Koewacht op de akkers, weilanden of stranden geweest. Dat heeft mijn kennis over Walcheren vergroot, en prachtige vondsten opgeleverd, en meteen ook de Zeeuwse bodem gereinigd van heel wat kilo’s oud ijzer.

Ik krijg wel eens de vraag of er tijdens de workshops metaaldetectie bijzondere vondsten worden gedaan en of er wel eens een heuse schat is gevonden. Dat laatste jammer genoeg nog niet. Uiteraard herbergt onze grond wel een schat aan mooie objecten die historische waarde hebben, en soms zelfs een mooi geldbedrag, zoals die gouden munt uit de Franse periode met een taxatiewaarde van zo’n 3.000 euro. Maar zoiets vind je echt niet dagelijks. Nee, we zijn al erg blij met een zilveren muntje of een leuk sieraad. 

Piratenkapitein
Velen hebben wel eens gedroomd van het vinden van een schat in de rol van piratenkapitein op een onbewoond eiland in de Caribische zee. Laat ik daarom eens vertellen over een topvondst van één van onze deelnemers. Het gaat om een Zeeuwse keelknoop waarvan de vinder in eerste instantie dacht dat het een ‘rommeltje’ was omdat hij dik ingepakt zat in een kluit kleiaarde. De mooie zilveren vondst van ruim 200 jaar oud kwam pas tevoorschijn tijdens het schoonspoelen met water op het boerenerf. Toen de vinder de keelknoop in zijn hand hand zag glimmen zei hij: “dit ga ik mijn leven niet vergeten.” En dan dat prachtig gestempelde 18e eeuws knopgewicht van messing, gevonden door een elfjarige jonge knaap, op een graslandje bij Oostkapelle. Of die schitterende gouden trouwring die werd gevonden tijdens een workshop op het strand van Vrouwenpolder. De rechtmatige Duitse eigenaar was niet meer te traceren, en omdat het keurig gemeld was bij de gemeente mocht de vinder deze ring, na een jaar wachten, zijn bezit noemen.

Muntgewicht
We geven ook workshops in Zuid-Beveland. Daar was iemand die met zijn eigen metaaldetector deelnam aan de workshop heel blij toen hij een riemtong uit de vijftiende eeuw vond op een weiland in de buurt van Kwadendamme. Ooit werd tijdens een workshop ook een prachtig goed bewaard muntgewicht (zeventiende eeuw) uit Antwerpen gevonden. Zo’n gewicht illustreert mooi  hoe men vroeger de waarde van geld vaststelde. Vaardige ambachtslieden maakten deze gewichtjes, zodat het gewicht van de munt exact moest voldoen aan het gewicht van het muntgewicht. Als dat niet het geval was, dan was er met de zilveren of gouden munt geknoeid. Werd je hierop betrapt dan kon je er zeker van zijn dat je een erg zware straf tegemoet kon zien.

Voorbeelden genoeg dus, maar om welke vondst het ook gaat: ze hebben allemaal één ding gemeen dat ze hun eigen geschiedenis hebben. Vandaar ook onze bedrijfsslogan, ‘Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal’.

Tot op de akkers van Zeeland,

Johan Elzinga
Luctor et Detector

Meer uit Middelburg

5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

14 uur geleden
Terugblik kleedjesmarkt Abdijplein Middelburg

MIDDELBURG -  De kinderkleedjesmarkt op het Abdijplein was dit jaar weer druk bezocht. Veel kinderen hadden een kleedje neergelegd om een zakcentje te verdienen door oude spulletjes te verkopen, een voorstelling te geven of muziek te maken. Speuren naar een mooie knuffel of luisteren naar mooie muziek: het was een mooi middag op het Abdijplein. Een korte terugblik. 

15 uur geleden
Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

1 dag geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

2 dagen geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

2 dagen geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

2 dagen geleden