
Luchtvaartsector: Europese Commissie verergert problemen
GENÈVE (ANP) - De Europese Commissie zet de problemen in de luchtvaart als gevolg van de coronacrisis verder op scherp. Aanbevelingen van het dagelijks bestuur van de Europese Unie over het gebruik van vouchers zaaien alleen maar verwarring, terwijl de sector baat heeft bij leiderschap vanuit Brussel. Dat stellen verschillende internationale brancheorganisaties voor de luchtvaart.
De organisaties, waaronder de internationale belangenvereniging IATA, reageren op het actieplan voor de toerismesector van de Europese Commissie. Die stelde dat gedupeerde reizigers ook te midden van de coronacrisis het recht hebben om hun geld terug te vragen. Vervangende vouchers moeten volgens Brussel weliswaar aantrekkelijker worden gemaakt, maar kunnen niet aan reizigers worden opgedrongen als alternatief.
De regeling die luchtvaartmaatschappijen verplicht geld terug te geven, is volgens de belangenorganisaties nooit bedoeld voor de crisis waarin de sector nu verkeert. De te betalen vergoedingen lopen nu al op tot 9,2 miljard euro, terwijl er amper geld binnenkomt.
Omdat de aanbevelingen niet bindend zijn, vreest de luchtvaartbranche ook versnippering tussen compensatieregelingen voor reizigers in verschillende EU-lidstaten. "Dat riskeert de markt te verstoren", stelt IATA. "Passagiers worden zo in onzekerheid gelaten over vouchers, afhankelijk van waar ze wonen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag weer omlaag, door de aanhoudende strijd tussen Israël en Iran. Maandag zorgden mediaberichten over een mogelijke wapenstilstand tussen de twee landen nog voor opluchting bij beleggers. Ook zou Iran nucleaire onderhandelingen met de Verenigde Staten willen hervatten. De oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan de bewoners van Teheran om de Iraanse hoofdstad onmiddellijk te verlaten, zorgde echter weer voor terughoudendheid.
44 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie stopt per eind 2027 met de invoer van Russische olie en gas, als het aan de Europese Commissie ligt. EU-lidstaten mogen vanaf januari 2026 geen nieuwe contracten voor Russische olie en gas sluiten. Kortlopende contracten moeten uiterlijk juni 2026 worden ontbonden. De Commissie heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel ingediend.
1 uur geledenHOUSTON (ANP) - Het Amerikaanse chemicaliënbedrijf Westlake sluit al zijn fabrieken in Pernis bij Rotterdam. Daardoor gaan ongeveer 230 banen verloren, meldt het bedrijf.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de deadline voor de verkoop van Amerikaanse onderdelen van TikTok opnieuw op te schuiven. Het Chinese moederbedrijf van de app, ByteDance, heeft eigenlijk tot donderdag voor de verkoop. Maar Trump zei tegen journalisten dat hij het bedrijf "waarschijnlijk" meer tijd gunt.
3 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers is verder toegenomen, na de aanvankelijke scherpe daling in april die werd veroorzaakt door de handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het Duitse onderzoeksinstituut ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van de handelsoorlog. Ook blijven de enorme investeringsplannen van de Duitse overheid in onder meer infrastructuur en defensie het vertrouwen ondersteunen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vastgoed Belang, de branchevereniging van particuliere verhuurders, en belastingadviseur Cor Overduin willen de Nederlandse staat aanklagen vanwege volgens hen "onrechtmatige" belastingmaatregelen. Veel verhuurders zouden te veel belasting betalen, omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat ze meer rendement behalen dan ze in werkelijkheid doen.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vraag naar olie zal in 2030 licht dalen, voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het nieuwe olierapport. Dat is volgens de internationale adviseur voor energiezaken de eerste daling sinds de coronapandemie van 2020.
5 uur geleden