Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

"De FAA had veel beter zicht moeten hebben op wat er gaande was bij Boeing voor 5 januari", zei Whitaker. De procedures voor het incident met een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines waren volgens hem te veel gericht op papierwerk en niet op inspecties.

Sinds het bijna-ongeluk stuurt de toezichthouder veel meer inspecteurs op pad, verzekerde Whitaker de senatoren. Zelf zal hij vrijdag een Boeing-fabriek bezoeken in de staat South Carolina. "We gebruiken alles wat binnen onze handhavingsmogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat Boeing rekenschap geeft voor iedere overtreding. We voeren op dit moment meerdere onderzoeken uit bij Boeing en verwerken een aantal meldingen van klokkenluiders", zei Whitaker.

Deurpaneel

Het verlies van het deurpaneel was de aanzet van nieuwe onderzoeken naar de kwaliteit van Boeing-toestellen. De organisatie die vliegtuigongelukken onderzoekt, de NTSB, ontdekte dat vier belangrijke bouten niet vastzaten en er geen documenten waren over het verwijderen van die onderdelen. Niet alleen de FAA, maar ook het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt het incident met de MAX 9.

Na januari kwamen meer berichten over problemen met de kwaliteitscontroles bij Boeing-vliegtuigen naar buiten, zoals bij de 787 Dreamliner. Hier zouden controles op de verbinding tussen de romp en vleugel niet zijn uitgevoerd, maar wel geregistreerd.

Volgens Whitaker moet Boeing een "fundamentele verschuiving" doormaken op het gebied van veiligheid. Maar hij erkende ook dat de FAA te afwachtend is geweest. Hij beloofde daarom een proactievere aanpak.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

3 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

18 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

19 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

20 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

21 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

23 uur geleden