
Luchtvaart, ACM en Schiphol twisten over tarieven voor de rechter
DEN HAAG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen probeerden dinsdag de rechter ervan te overtuigen dat de door Schiphol ingevoerde tariefverhogingen te fors zijn. De sector klaagde hier twee jaar geleden al over bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar de toezichthouder gaf ze daarin ongelijk. KLM, easyJet en brancheorganisatie IATA vroegen dinsdag het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om naar dat besluit te kijken.
De advocaten van IATA en easyJet stelden dinsdag dat Schiphol liefst 94 procent van zijn coronaverliezen heeft doorberekend aan luchtvaartmaatschappijen. "Zij worden daarmee keihard en onevenredig geraakt. Naast enorme eigen verliezen draaien zij ook op voor vrijwel het volledige ondernemersrisico van Schiphol. De ACM gaat hier in haar besluit volledig aan voorbij" stelt een advocaat van de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
Ook geeft zij aan dat luchthavens in omringende landen hun tarieven in de coronaperiode juist hebben bevroren. "Of in ieder geval niet zo hebben verhoogd. Met een tariefstijging van 37 procent loopt Schiphol aanzienlijk uit de pas bij andere internationale luchthavens" stelt de raadsvrouw. "Schiphol deelt amper mee in de pijn die de pandemie met zich bracht" vervolgt ze.
Reactie Schiphol
Schiphol zegt in een reactie "er alles aan gedaan te hebben" om de tariefstijgingen te beperken. "De ACM bevestigt dat de tariefstijging voldoet aan de wet" aldus een raadsman van de luchthaven. Dat andere luchthavens hun tarieven zouden hebben bevroren of minder hebben verhoogd, "is niet het beeld wat Schiphol heeft. Dat ligt veel genuanceerder."
De ACM blijft erbij dat de tariefverhoging terecht was, vanwege de maatregelen die Schiphol nam om van de coronacrisis te herstellen. De maatschappijen vinden echter mede door de lange rijen die vorig jaar op Schiphol stonden dat ze minder zouden horen te betalen.
Stijging gebruikerskosten
Schiphol maakte in 2021 bekend dat de kosten om gebruik te mogen maken van de luchthaven de volgende jaren met tientallen procenten omhoog zouden gaan. Dit was volgens de luchthaven nodig vanwege de forse verliezen door de coronacrisis. De zogeheten havengelden zijn gereguleerd, wat betekent dat het aan de ACM is om te bepalen of ze redelijk zijn.
Wanneer de uitspraak van het CBb volgt is nog niet bekend.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
1 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
1 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag omhoog. Beleggers reageerden op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Volgens dat rapport kwamen er in juni 147.000 banen bij in de grootste economie ter wereld. Dat was meer dan verwacht.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het wordt niet eenvoudig voor klanten om geld terug te krijgen van Booking.com voor te hoge tarieven voor verblijven, stelt juridisch specialist Sjaak Drinkenburg van juridisch dienstverlener DAS. Hij reageert daarmee op de massaclaim van de Consumentenbond tegen de bekende hotelboekingssite, die binnen een week al meer dan 180.000 aanmeldingen kreeg.
4 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Een Franse toezichthouder heeft een boete van 40 miljoen euro uitgedeeld voor misleiding rond kortingen in de webshop Shein. In veel gevallen ging het om nepaanbiedingen, stelt de Franse marktwaakhond DGCCRF.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Topman Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt tijdelijk zijn taken neer. Hij treedt terug omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.
4 uur geleden