
Luchthavens ontvingen twee derde minder reizigers dan voor corona
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse luchtvaart is de klap van de coronapandemie vorig jaar duidelijk nog niet te boven gekomen. In totaal vlogen 29 miljoen passagiers via de vijf grootste luchthavens van Nederland. Dat is ruim twee derde minder dan in 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde.
Ten opzichte van het eerste coronajaar werd het wel drukker op de luchthavens, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal luchtvaartpassagiers steeg met bijna een kwart vergeleken met 2020, toen internationale vluchten lange tijd vrijwel onmogelijk waren. Ook waren passagiersvliegtuigen beter gevuld dan een jaar eerder.
Schiphol is nog altijd met afstand de belangrijkste luchthaven voor Nederland. Hier stapten 25,5 miljoen passagiers in of uit het vliegtuig, 22 procent meer dan in 2020. Maar andere luchthavens herstelden sterker dan die van Amsterdam. Zo zag Eindhoven Airport het aantal passagiers op jaarbasis met 28 procent toenemen tot 2,7 miljoen en groeide het passagiersvervoer op Groningen Eelde Airport met 55,5 procent tot 17.600 passagiers.
Industrie
Voor luchtvaartbedrijven als KLM was de grote vraag naar vrachtvluchten een lichtpunt. In totaal werd via Nederlandse luchthavens 1,8 miljoen ton vracht door de lucht vervoerd. Dat is bijna 14 procent meer dan een jaar eerder en bijna 7 procent meer dan in 2019.
Andere sectoren, zoals de industrie, tonen wel sterk herstel van de eerste klap van de coronapandemie. Doordat er ineens veel meer door Europa en de Verenigde Staten werd geïmporteerd ontstonden tekorten aan zeecontainers, waardoor bedrijven vaker uitweken naar vliegtuigen voor het vervoeren van vracht.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden