Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lubbes-kinderen zijn een voorbeeld voor anderen

Lubbes-kinderen zijn een voorbeeld voor anderen

WAARDE - Al ruim anderhalf jaar lopen vier kinderen uit het gezin Lubbes regelmatig een rondje in hun dorp Waarde langs de dijk bij het voetbalveld. Met hun blote handen en een vuilniszak in de aanslag rapen ze alle troep op die ze tegenkomen. Gewoon, omdat ze begaan zijn met de natuur en iets willen doen tegen al dat zwerfafval. Als dank kregen ze deze week van de Reimerswaalse wethouder Maarten Both hun eigen zwerfafvalgrijper. Ook voor andere inwoners is er voortaan een opruimset beschikbaar via de gemeente.De gemeente Reimerswaal en Milieu Educatie Centrum De Bevelanden (MEC) vonden dit een prachtig initiatief dat ondersteuning verdiende. Op voor de kinderen vertrouwd terrein, bij het voetbalveld aan de Schaarweg kregen Joël (11), Mirthe (9), Sarah (7) en Jachin (4) een grijper, veiligheidshesje en vuilniszakken. Ze hoeven vanaf nu het zwerfafval niet meer met de handen op te rapen. Hun jongere zusje Micah van twee vindt het allemaal reuze interessant en wil eveneens een grijper vasthouden. Om het helemaal af te maken krijgt ze van de wethouder prompt een felgroen hesje aangemeten. Jong geleerd is oud gedaan.Waterpistool

Gevraagd naar hun beweegredenen antwoorden Joël en Mirthe in koor en zonder enige twijfel: “We helpen zo de natuur en de dieren.” Bevlogen leggen ze uit dat dieren het zwerfplastic opeten en daaraan kunnen sterven, misschien zelfs uitsterven. “En wij willen hier iets tegen doen.” Tijdens hun ronde komen de kinderen de gekste dingen tegen. Van limonadeblikjes, zakjes poedersuikers en speelgoedauto’s tot aan een kapot waterpistool. “Over een afstand van krap tweehonderd meter hadden we laatst drie vuilniszakken vol rommel”, zegt Joël en nog steeds klinkt ongeloof door in zijn stem.

Speciaal

In een korte toespraak prees Both de kinderen. “Dat we hier zijn vandaag komt door jullie. Niet alleen rapen jullie rommel op die jullie toevallig eens een keer tegenkomen op de weg, nee, jullie gaan speciaal van huis om rotzooi op te ruimen.” Both vertelt dat de burgemeester dit fantastisch vindt. “Helaas kan zij er vandaag niet bij zijn, omdat ze met vakantie is.” De wethouder hoopt dat meer inwoners van Reimerswaal, jong en oud, het voorbeeld van de Lubbes-kinderen volgen.

Steunpunt

Zelf nam Both vier zwerfvalsets in ontvangst uit handen van Astrid Meijer van MEC de Bevelanden. Deze pakketten zijn bestemd voor de vier gemeentelijke steunpunten in Kruiningen, Krabbendijke, Yerseke en Rilland. Ze bevatten grijpers voor volwassenen en kinderen, hesjes en vuilniszakken. Inwoners van Reimerswaal die net als de Lubbes-familie een handje willen toesteken om zwerfafval op te ruimen, kunnen hiervan gebruik maken. Het is wel nodig naar de gemeente te bellen en een afspraak te maken met de voorman van het steunpunt. Inwoners spreken dan af wanneer ze een zwerfafvalset ophalen en weer terugbrengen.

Handiger

Tot slot stak de wethouder, bijgestaan door zijn tienjarige zoon Alexander, zelf de handen uit de mouwen. En, Joël, Mirthe, Sarah, Jachin alsook de kleine Micah zijn zeer in hun sas met de grijpers. “Handiger dan met je handen en je kunt beter in de bosjes komen met de grijper.”

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

Meer uit Reimerswaal

Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

2 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

2 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

3 dagen geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

3 dagen geleden
Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

4 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

4 dagen geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

5 dagen geleden