Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lubbes-kinderen zijn een voorbeeld voor anderen

Lubbes-kinderen zijn een voorbeeld voor anderen

WAARDE - Al ruim anderhalf jaar lopen vier kinderen uit het gezin Lubbes regelmatig een rondje in hun dorp Waarde langs de dijk bij het voetbalveld. Met hun blote handen en een vuilniszak in de aanslag rapen ze alle troep op die ze tegenkomen. Gewoon, omdat ze begaan zijn met de natuur en iets willen doen tegen al dat zwerfafval. Als dank kregen ze deze week van de Reimerswaalse wethouder Maarten Both hun eigen zwerfafvalgrijper. Ook voor andere inwoners is er voortaan een opruimset beschikbaar via de gemeente.De gemeente Reimerswaal en Milieu Educatie Centrum De Bevelanden (MEC) vonden dit een prachtig initiatief dat ondersteuning verdiende. Op voor de kinderen vertrouwd terrein, bij het voetbalveld aan de Schaarweg kregen Joël (11), Mirthe (9), Sarah (7) en Jachin (4) een grijper, veiligheidshesje en vuilniszakken. Ze hoeven vanaf nu het zwerfafval niet meer met de handen op te rapen. Hun jongere zusje Micah van twee vindt het allemaal reuze interessant en wil eveneens een grijper vasthouden. Om het helemaal af te maken krijgt ze van de wethouder prompt een felgroen hesje aangemeten. Jong geleerd is oud gedaan.Waterpistool

Gevraagd naar hun beweegredenen antwoorden Joël en Mirthe in koor en zonder enige twijfel: “We helpen zo de natuur en de dieren.” Bevlogen leggen ze uit dat dieren het zwerfplastic opeten en daaraan kunnen sterven, misschien zelfs uitsterven. “En wij willen hier iets tegen doen.” Tijdens hun ronde komen de kinderen de gekste dingen tegen. Van limonadeblikjes, zakjes poedersuikers en speelgoedauto’s tot aan een kapot waterpistool. “Over een afstand van krap tweehonderd meter hadden we laatst drie vuilniszakken vol rommel”, zegt Joël en nog steeds klinkt ongeloof door in zijn stem.

Speciaal

In een korte toespraak prees Both de kinderen. “Dat we hier zijn vandaag komt door jullie. Niet alleen rapen jullie rommel op die jullie toevallig eens een keer tegenkomen op de weg, nee, jullie gaan speciaal van huis om rotzooi op te ruimen.” Both vertelt dat de burgemeester dit fantastisch vindt. “Helaas kan zij er vandaag niet bij zijn, omdat ze met vakantie is.” De wethouder hoopt dat meer inwoners van Reimerswaal, jong en oud, het voorbeeld van de Lubbes-kinderen volgen.

Steunpunt

Zelf nam Both vier zwerfvalsets in ontvangst uit handen van Astrid Meijer van MEC de Bevelanden. Deze pakketten zijn bestemd voor de vier gemeentelijke steunpunten in Kruiningen, Krabbendijke, Yerseke en Rilland. Ze bevatten grijpers voor volwassenen en kinderen, hesjes en vuilniszakken. Inwoners van Reimerswaal die net als de Lubbes-familie een handje willen toesteken om zwerfafval op te ruimen, kunnen hiervan gebruik maken. Het is wel nodig naar de gemeente te bellen en een afspraak te maken met de voorman van het steunpunt. Inwoners spreken dan af wanneer ze een zwerfafvalset ophalen en weer terugbrengen.

Handiger

Tot slot stak de wethouder, bijgestaan door zijn tienjarige zoon Alexander, zelf de handen uit de mouwen. En, Joël, Mirthe, Sarah, Jachin alsook de kleine Micah zijn zeer in hun sas met de grijpers. “Handiger dan met je handen en je kunt beter in de bosjes komen met de grijper.”

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

Meer uit Reimerswaal

Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

5 uur geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

7 uur geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

2 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

2 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

3 dagen geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

4 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

5 dagen geleden