
LTO: voorkom nieuw maatschappelijk probleem 'voedselarmoede'
DEN HAAG (ANP) - Door de nieuwe eisen voor natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn zal ons voedsel "onvermijdelijk in prijs blijven stijgen", reageert Land- en Tuinbouworganisatie Nederland op de troonrede. LTO Nederland wil dat de politiek voorkomt dat "voedselarmoede een nieuw maatschappelijk probleem wordt."
"En zonder eerlijke en marktconforme vergoeding is er geen bestaanszekerheid voor boeren en tuinders", vervolgt LTO. De landbouwbranchevereniging wil dat de overheid een bijdrage gaat leveren aan onder meer de vergroening van de landbouw. "Als we onze voedselvoorziening verder blijven verduurzamen én willen dat gezond Nederlands voedsel ook in de toekomst betaalbaar blijft, dan zal de politiek deze verduurzaming financieel moeten ondersteunen", stelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.
Ook wil LTO dat er in de miljoenennota voor volgend jaar een bedrag van 750 miljoen euro gereserveerd wordt voor natuurbeheer, ofwel de zogeheten ecosysteemdiensten die boeren leveren. "Vanuit de samenleving en de politiek wordt steeds meer ingezet op verduurzaming, maar een doordachte kabinetsvisie op wat dit voor onze voedselproductie betekent, ontbreekt", aldus Van der Tak.
Bezorgd
LTO heeft verder de indruk dat het kabinet in de miljoenennota "kleine stappen" zet, maar dat "echte investeringen in de toekomst" uitblijven. De organisatie wijst erop dat in de begroting voor 2024 ruim 1 miljard euro vrijgemaakt is om aanvragen voor de beëindigingsregelingen van boeren te financieren. "Het is goed dat boeren die er vrijwillig voor kiezen om hun bedrijfsvoering te stoppen, daartoe in staat worden gesteld. Het is echter van cruciaal belang dat boeren die hun bedrijf voort willen zetten, daartoe óók in staat worden gesteld", stelt LTO, dat ook ziet dat er op gebied van landbouw maar 30 miljoen euro uitgetrokken wordt voor investeringen in technische innovaties.
Glastuinbouw Nederland is bezorgd over onder meer de belastingplannen van de overheid. "Met name over de impact hiervan op de kleinere familiebedrijven", reageert de brancheorganisatie.
De belangenbehartiger voorziet dat groente en fruit door de overheidsmaatregelen "alleen maar duurder worden" voor de consument. "Daardoor wordt de groep mensen die geen geld heeft voor een gezonde maaltijd alleen maar groter. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want de zorgkosten worden hierdoor alleen maar duurder", aldus Glastuinbouw Nederland.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
20 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden