Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LTO: seizoensarbeiders van buiten EU nodig om oogst te redden

LTO: seizoensarbeiders van buiten EU nodig om oogst te redden

DEN HAAG (ANP) - De inzet van seizoensarbeiders van buiten de Europese Unie is nodig om te voorkomen dat de oogst van Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten in gevaar komt. Dit stelt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland. Werkgevers in de land- en tuinbouw maken zich namelijk grote zorgen over de beschikbaarheid van voldoende personeel.

Volgens de branche verwacht een ruime meerderheid van de boeren en tuinders al in het komende oogstseizoen tekorten aan arbeidskrachten. Uit een peiling onder ruim 580 agrarische ondernemers komt ook naar voren dat vacatures nu erg moeilijk in te vullen zijn. Het gevaar is dat tal van producten straks niet van het land gehaald kunnen worden, waardoor ze dus ook niet geleverd kunnen worden aan bijvoorbeeld supermarkten.

Het merendeel van het personeel is nodig voor een periode van vier tot twaalf weken met een piek in augustus en september. Volgens LTO zitten de boeren en tuinders niet stil en nemen ze al volop maatregelen om hun bestaande krachten te behouden en nieuw personeel aan te trekken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van platforms als seasonalwork.nl.

Een deel van de ondernemers gaf aan ook mogelijkheden te zien in het verruimen van de arbeidsmigratie. LTO wijst erop dat dit zou kunnen via de bestaande regeling ‘verblijfs- en werkvergunning seizoenarbeid voor de land- en tuinbouw’. Volgens de organisatie zou het zo, onder voorwaarden, mogelijk moeten zijn om seizoenarbeiders van buiten de EU aan de slag te laten gaan.

Werkgevers staan al op achterstand met landen om ons heen, waarschuwt de branche. In België heeft de overheid het volgens LTO al mogelijk gemaakt om mee te werken aan de instroom van werkenden uit landen van buiten de EU voor seizoenarbeid in de land- en tuinbouw. Ook Duitsland zou al een uitnodigend arbeidsmigratiebeleid hebben dat gericht is om tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. "Het is nu aan Nederland om snel stappen te zetten", vinden de boeren en tuinders.

Meer uit Financieel

Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

56 minuten geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

4 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

5 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

5 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

6 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

8 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

9 uur geleden