Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lorraine en Christian Knaap stappen in De Oranjeboom

Lorraine en Christian Knaap stappen in De Oranjeboom

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Café-restaurant De Oranjeboom in ‘s-Heer Hendrikskinderen is in haar lange historie nooit met trends meegegaan, vinden de nieuwe eigenaars Lorraine en Christian Knaap. Het is een van de redenen waarom het Goese stel de stap durfde te wagen om De Oranjeboom te kopen. “Het is een gemoedelijke, bruine kroeg voor iedereen en die sfeer is heel bijzonder.” En, alsof het zo heeft moeten zijn... Gasten kunnen blijven bestellen bij ‘Lou’, zoals vroeger, want Lorraine is ook al jaren gewend aan deze bijnaam.

Lorraine (46) en Christian (49) hebben beiden in het verleden jaren in de horeca gewerkt en zeiden wel eens dat ze ‘ooit een eigen tent’ wilden beginnen. Nu is het zover. Nadat Adwin Hoondert en Bart Brinkman de horecagelegenheid aan het stel aanboden, ging het snel. “Het contract is getekend en per 1 augustus is het officieel”, vertelt Christian. “Tot die tijd lopen we stage, zeg maar.” Want het café is in de tussentijd iedere dag open, van 10.00 tot 22.00 uur. Het grootste deel van het personeel blijft aan en per 1 augustus komt Jacqueline Scholte-Wildenbos erbij. “Zij wordt samen met Lou het gezicht van De Oranjeboom. Vanaf die datum zijn we dagelijks open van 8.00 tot 24.00 uur en in het weekeinde tot 2.00 uur.” Hiervoor heeft Lorraine haar vaste baan opgezegd. Christian is op de achtergrond betrokken bij het café-restaurant en springt bij als het nodig is. Hij blijft ook zijn bedrijf Naem runnen.

Heilig

Het is een risico om te investeren in een eigen zaak, maar de twee durven het aan. “We weten welke potentie het heeft en daar heb ik vertrouwen in”, zegt Lorraine. “De nostalgie, daar draait het op”, aldus Christian. De oorsprong van De Oranjeboom gaat terug naar ongeveer 1860. Het heeft altijd allerlei mensen weten te trekken, van bouwvakkers en zakenlui tot gezinnen en alles eromheen. “Iedereen is gelijk en praat met elkaar. Het is een gezellige huiskamer en da’s lachen”, zegt Christian. “We willen dan ook zo min mogelijk aan die sfeer veranderen. Alleen de lunch nieuw leven inblazen en feesten organiseren”, legt Christian uit, terwijl hij de buitenbar met overdekt en verwarmd terras laat zien, dat grenst aan groene weilanden. “Je kunt met fantastisch uitzicht lunchen, maar ook feesten geven zonder geluidsoverlast, want hier woont niemand. We zetten een televisiescherm zo groot als Noord-Beveland neer voor bijvoorbeeld het EK.” De kaart wordt ouderwets goed eten voor een goede prijs, aldus het stel. “De paling is hier heilig”, vertelt Lorraine. “Daarnaast is handgesneden friet en de perfecte biefstuk belangrijk”, vult Christian aan.

Gastvrouw

De in Goes geboren en getogen Lorraine begon op haar vijftiende in de horeca. Zorgzaamheid en gastvrijheid zit met haar Indische achtergrond in het bloed, vertelt ze. “Bijvoorbeeld tijdens verjaardagen, ook van anderen, sta ik liever hapjes te maken, dan dat ik de hele tijd op een stoel zit.” Met het idee dat ze altijd nog de horeca in kon, koos ze voor een laboratoriumopleiding. “Uiteindelijk leek me dat toch geen werk dat ik jaren wilde doen. Je had toen nog geen CSI, hè.” Ze vond haar draai bij opticien Pearl in Goes. “Daar ben je ook gastvrouw.” Christian heeft ook al de nodige uren in de horeca gedraaid. “Op mijn twaalfde ging ik afwassen en heb later tot in de Dominicaanse Republiek in clubs en casino’s gewerkt.” De uit Arnhem afkomstige voormalig beroepsduiker kwam in Goes terecht en wilde terugkeren naar zijn geboortegrond. En toen kwam hij Lorraine tegen, in café De Vrijbuiter. “Hij kende mij niet, ik kende hem niet, we raakten aan de praat en dat was ‘m”, lacht Lorraine.

In hun leven samen heeft de horeca hen altijd aangetrokken, maar de werktijden weerhielden hen ervan om daar iets mee te doen, vertelt Lorraine. “Nu zijn de kinderen zeventien en veertien jaar en kan het.”

Meer uit Beveland

Rubriek op de werkvloer: ‘Ik hoor regelmatig: ik kom hier al vanaf mijn studententijd’

Goes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid. 

2 uur geleden
Politie waarschuwt voor nepagenten in Goes

GOES - In de regio Oosterscheldebekken zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als politieagenten. De politie waarschuwt via sociale media en roept op om direct actie te ondernemen bij contact met deze fraudeurs.

4 uur geleden
Zeeuwse dag van het paard in Heinkenszand

HEINKENSZAND - De 54e Zeeuwse dag van het paard wordt zaterdag 28 juni gehouden in Heinkenszand. Er is de hele dag van 08.30 tot 17.00 van alles te doen bij Stal Vermue aan de Plattedijk 3.

17 uur geleden
Boeken, plantjes en soep in de deelkast

Ze duiken de laatste jaren steeds vaker op in het straatbeeld: kastjes waar je iets uit mag pakken of juist iets in kunt leggen. Drie bewoners van Goes en Kloetinge vertellen hoe een simpel kastje een plek werd om te delen.

19 uur geleden
Deltaweekend viert gouden jubileum op de Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Dit weekend staat Colijnsplaat in het teken van het Deltaweekend, dat dit jaar zijn 50e editie viert. Drie dagen lang, op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, kleuren tientallen zeilboten het water van de Oosterschelde tijdens deze bijzondere jubileumuitgave. Het Deltaweekend is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend zeilevenement in Nederland en brengt jaarlijks zeilliefhebbers uit het hele land en daarbuiten samen voor sportieve competitie en gezelligheid.

20 uur geleden
Stop op gebruik staalslakken in Zeeuwse Wateren

KAMPERLAND - De samenwerkende groene organisaties in Zeeland zijn blij met een besluit van de Tweede Kamer om te stoppen met het gebruik van staalslakken in de natuur. Staalslakken zijn een afvalproduct uit de staalindustrie en kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Toch werden ze de afgelopen jaren zonder melding gebruikt in Zeeuwse wateren om oevers te verstevigen. Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwden al eerder voor de risico's.  

20 uur geleden
Borsele vraagt inwoners mee te denken over toekomst Sloerandzone

BORSELE  - Hoe moet het landschap tussen uw dorp en het Sloegebied eruitzien in de toekomst? Die vraag staat centraal in het participatietraject voor de Sloerandzone, waar inwoners van de gemeente Borsele nog tot 14 juli over mee kunnen denken via het platform www.praatmee.borsele.nl.

22 uur geleden