
Lorraine en Christian Knaap stappen in De Oranjeboom
‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Café-restaurant De Oranjeboom in ‘s-Heer Hendrikskinderen is in haar lange historie nooit met trends meegegaan, vinden de nieuwe eigenaars Lorraine en Christian Knaap. Het is een van de redenen waarom het Goese stel de stap durfde te wagen om De Oranjeboom te kopen. “Het is een gemoedelijke, bruine kroeg voor iedereen en die sfeer is heel bijzonder.” En, alsof het zo heeft moeten zijn... Gasten kunnen blijven bestellen bij ‘Lou’, zoals vroeger, want Lorraine is ook al jaren gewend aan deze bijnaam.
Lorraine (46) en Christian (49) hebben beiden in het verleden jaren in de horeca gewerkt en zeiden wel eens dat ze ‘ooit een eigen tent’ wilden beginnen. Nu is het zover. Nadat Adwin Hoondert en Bart Brinkman de horecagelegenheid aan het stel aanboden, ging het snel. “Het contract is getekend en per 1 augustus is het officieel”, vertelt Christian. “Tot die tijd lopen we stage, zeg maar.” Want het café is in de tussentijd iedere dag open, van 10.00 tot 22.00 uur. Het grootste deel van het personeel blijft aan en per 1 augustus komt Jacqueline Scholte-Wildenbos erbij. “Zij wordt samen met Lou het gezicht van De Oranjeboom. Vanaf die datum zijn we dagelijks open van 8.00 tot 24.00 uur en in het weekeinde tot 2.00 uur.” Hiervoor heeft Lorraine haar vaste baan opgezegd. Christian is op de achtergrond betrokken bij het café-restaurant en springt bij als het nodig is. Hij blijft ook zijn bedrijf Naem runnen.
Heilig
Het is een risico om te investeren in een eigen zaak, maar de twee durven het aan. “We weten welke potentie het heeft en daar heb ik vertrouwen in”, zegt Lorraine. “De nostalgie, daar draait het op”, aldus Christian. De oorsprong van De Oranjeboom gaat terug naar ongeveer 1860. Het heeft altijd allerlei mensen weten te trekken, van bouwvakkers en zakenlui tot gezinnen en alles eromheen. “Iedereen is gelijk en praat met elkaar. Het is een gezellige huiskamer en da’s lachen”, zegt Christian. “We willen dan ook zo min mogelijk aan die sfeer veranderen. Alleen de lunch nieuw leven inblazen en feesten organiseren”, legt Christian uit, terwijl hij de buitenbar met overdekt en verwarmd terras laat zien, dat grenst aan groene weilanden. “Je kunt met fantastisch uitzicht lunchen, maar ook feesten geven zonder geluidsoverlast, want hier woont niemand. We zetten een televisiescherm zo groot als Noord-Beveland neer voor bijvoorbeeld het EK.” De kaart wordt ouderwets goed eten voor een goede prijs, aldus het stel. “De paling is hier heilig”, vertelt Lorraine. “Daarnaast is handgesneden friet en de perfecte biefstuk belangrijk”, vult Christian aan.
Gastvrouw
De in Goes geboren en getogen Lorraine begon op haar vijftiende in de horeca. Zorgzaamheid en gastvrijheid zit met haar Indische achtergrond in het bloed, vertelt ze. “Bijvoorbeeld tijdens verjaardagen, ook van anderen, sta ik liever hapjes te maken, dan dat ik de hele tijd op een stoel zit.” Met het idee dat ze altijd nog de horeca in kon, koos ze voor een laboratoriumopleiding. “Uiteindelijk leek me dat toch geen werk dat ik jaren wilde doen. Je had toen nog geen CSI, hè.” Ze vond haar draai bij opticien Pearl in Goes. “Daar ben je ook gastvrouw.” Christian heeft ook al de nodige uren in de horeca gedraaid. “Op mijn twaalfde ging ik afwassen en heb later tot in de Dominicaanse Republiek in clubs en casino’s gewerkt.” De uit Arnhem afkomstige voormalig beroepsduiker kwam in Goes terecht en wilde terugkeren naar zijn geboortegrond. En toen kwam hij Lorraine tegen, in café De Vrijbuiter. “Hij kende mij niet, ik kende hem niet, we raakten aan de praat en dat was ‘m”, lacht Lorraine.
In hun leven samen heeft de horeca hen altijd aangetrokken, maar de werktijden weerhielden hen ervan om daar iets mee te doen, vertelt Lorraine. “Nu zijn de kinderen zeventien en veertien jaar en kan het.”
Meer uit Beveland
GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
4 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
6 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
8 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden