Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen: Russen maken vorderingen in Oekraïense regio Charkov

Londen: Russen maken vorderingen in Oekraïense regio Charkov

CHARKOV/LONDEN (ANP) - Het Russische leger heeft waarschijnlijk voor het eerst sinds weken "kleine vooruitgangen" geboekt bij gevechten in de Oekraïense regio Charkov. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update van de situatie aan de frontlinies in Oekraïne.

Volgens de Britten ligt het zwaartepunt van het Russische offensief wel nog steeds bij het oostelijker gelegen Severodonetsk. Om die stad wordt al weken gevochten. Volgens de gouverneur van de oostelijke regio Loehansk, waartoe Severodonetsk behoort, is het niet meer mogelijk om burgers te evacueren of goederen naar de stad te brengen doordat de laatste brug naar de stad is verwoest. Ook is het Oekraïense leger daar uit het centrum verdreven.

De regio Charkov grenst aan Loehansk. De gelijknamige stad Charkov was voor de oorlog de tweede stad van het land en telde zo'n 1,5 miljoen inwoners. Het is een van de eerste steden die werd aangevallen door het Russische leger, vanwege de oostelijke ligging. In mei wisten Oekraïense militairen het Russische leger terug te dringen.

Meer uit Buitenland

Doden door grote brand in batterijfabriek Zuid-Korea

SEOUL (ANP/AFP) - In Zuid-Korea is een grote brand uitgebroken in een lithiumbatterijfabriek. Daarbij zijn ongeveer twintig doden gevallen, meldt persbureau Yonhap.

39 minuten geleden
Antiterreurcomité beëindigt operatie tegen schutters Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - In de Russische autonome republiek Dagestan heeft het Nationaal Antiterrorismecomité de operatie tegen de aanslagplegers die gebedshuizen aanvielen beëindigd. Meerdere mensen kwamen om het leven toen schutters zondagavond kerken en synagoges aanvielen.

1 uur geleden
Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

3 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

3 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

3 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

6 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

8 uur geleden