Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Loes Meeuwisse beleeft een bijzonder eerste jaar als burgemeester Noord-Beveland

Loes Meeuwisse beleeft een bijzonder eerste jaar als burgemeester Noord-Beveland

WISSENKERKE - Loes Meeuwisse had zich haar eerste jaar als burgemeester van de gemeente Noord-Beveland anders voorgesteld. 

Ze werd op 18 december geïnstalleerd. In de weken daarna maakte ze kennis met collega’s, inwoners, ondernemers en organisaties op het eiland, maar lang niet met zoveel als ze had gewild. “Je maakt een plan voor die eerste periode, maar dat is niet uitgekomen.”

Veelbelovend

De uitbraak van het coronavirus zette alles op zijn kop, ook het eerste jaar van Loes Meeuwisse als burgemeester. Het begon veelbelovend met de nieuwjaarsreceptie in boerderij Land- en Zeezicht in Kamperland, maar dat bleek meteen het hoogtepunt. “Ik was verbaasd over het aantal bezoekers. Het waren niet alleen ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, maar ook veel gewone inwoners. Ik vond het een ontzettend warme ontvangst.” In de weken daarna werkte Meeuwisse zich in en maakte ze met wethouder Adrie van der Maas kennis met het eiland. “Ik had veel meer op pad willen gaan om mensen te ontmoeten. Normaal verricht je als burgemeester veel openingen, ontvang je in deze periode Sinterklaas en ben je sowieso veel buiten de deur. Dat zat er nu niet in.”

Contacten

De coronacrisis heeft veel in de war geschopt en veel aandacht gekost. “De veiligheidsregio heeft ontzettend veel werk verzet. Daar ben ik blij mee. Onderling is er goede afstemming geweest tussen de gemeenten. In die overleggen scheelde het dat ik als wethouder veel bestuurders al kende. Dan leg je makkelijker contacten.”

Portefeuille

Meeuwisse was tien jaar wethouder in de gemeente Goes voordat ze naar Noord-Beveland ging. De overstap is haar goed bevallen. “In Goes had ik met financiën en grote projecten een harde portefeuille, maar het menselijke vind ik ontzettend leuk aan besturen. Dat doe ik nu veel meer.” Ze geniet ook van haar rol als voorzitter van de raad. “Ik werd op de dag na mijn installatie in het diepe gegooid met een vergadering, maar dat begrepen alle raadsleden. Nu ken ik iedereen, weet wat ik van ze kan verwachten en gaat het allemaal natuurlijker.”

Verward

Als burgemeester is ze ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. “Hoewel we een klein eiland zijn, hebben we ook hier te maken met alle vormen van geweld. Dit jaar hebben we een verwarde man in Kamperland gehad. Dat kostte veel energie, ook om de lucht te klaren met de omwonenden die vonden dat er te weinig was gedaan. Het is goed dat ik dan ervaring heb en stevig in mijn schoenen sta. Ik wil het probleem beetpakken en oplossen.”

Huwelijken

Als burgermoeder heeft ze de afgelopen twaalf maanden het nodige meegemaakt. De brand in een woning in Colijnsplaat maakte indruk, net als de gesprekken die ze heeft met ondernemers die door de lockdown in de problemen zitten en de diamanten en briljanten huwelijken en verjaardagen van eeuwelingen. “Als je bij een man bent die 103 wordt en zijn familie is van hem gescheiden door een hek, dan vind ik dat triest om te zien.” 

Veerkrachtig

De crisis zorgt voor moeilijkheden, maar laat ook de mooie kanten zien. “De inwoners zijn ontzettend veerkrachtig en betrokken. Ze doen boodschappen voor elkaar en kopen af en toe een bloemetje voor een ander. Dat is heel waardevol.” Vanaf januari volgend jaar woont ze er ook. Zij en haar man hebben een huis gekocht in Kortgene. “We zijn allebei gek op de kust en het water. In Kortgene en Noord-Beveland vallen we met onze neus in de boter.”

Meer uit Beveland

Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

10 uur geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

16 uur geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

16 uur geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

17 uur geleden
Voetbal en Games tijdens Schenge Freestyle

GOES - Vrijdag 9 juni wordt het openbare gedeelte van Sportpark het Schenge door SMWO omgetoverd tot een speelveld vol gave activiteiten. Voor iedereen vanaf 10 jaar is er wat te doen. De sport- en jongerenwerkers van SMWO en Citytrainers verwelkomen je graag!

1 dag geleden
Goes maakt zich op voor Delta Ride for the Roses

GOES - Goes maakt zich op voor een nieuwe editie van de Delta Ride for the Roses. Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni staan in het teken van fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.De eerste Zeeuwse Ride for the Roses vond plaats in 2008. ‘Dit was een overweldigend succes en een groep vrijwilligers besloot er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken’, laat de organisatie weten. De Stichting Ride for the Roses werd opgericht. Het evenement groeide en naast de ride in Midden-Zeeland kwamen er ook een ride in Zeeuws-Vlaanderen, een Ladies Night Ride en een Kids Ride. ‘Er zijn sinds de oprichting in 2008 miljoenen opgehaald voor kankeronderzoek.’ProgrammaHet fietsweekeinde begint vrijdag met de Ladies Night Ride vanaf de Grote Markt in Goes. Het programma duurt van 16.30 tot 22.00 uur.Zaterdag staan de ritten vanuit Goes door Midden-Zeeland op de agenda. Voorafgaand aan de start van de 25, 50, 80 en 120 kilometer vanaf het terrein van de Roompot op bedrijventerrein de Poel zingt Patricia Foort het lied ‘the Rose’ van Bette Midler. Deze middag vindt ook de Kids Ride plaats in Terneuzen.Zondag is het tijd voor de fietsroutes door Zeeuws-Vlaanderen vanuit Terneuzen.Vorig jaar is er bij de Delta Ride for the Roses 346.615 kilometer gefietst door 4.865 deelnemers. Zij hebben in totaal 192.503 euro opgehaald voor onderzoeken van KWF Kankerbestrijding.EerbetoonOp 24 februari is Eddie Bogaert, oud-voorzitter van de Delta Ride for the Roses, overleden. ‘In de periode van 2014 tot 2019 was Eddie de drijvende kracht achter onze organisatie. Mede door zijn inspanningen is de Delta Ride for the Roses uitgegroeid tot het grootste fietsevenement van Zeeland.’ Als eerbetoon fietst er dit weekeinde, zowel in Goes als Terneuzen, een ‘Vriendenteam Eddie Bogaert’ mee, met deelnemers die hem goed hebben gekend.Meer informatieKijk voor meer informatie op deltaridefortheroses.nl.

1 dag geleden
Chris Mijnsbergen maakt boek over familienaam

GOES - Chris Mijnsbergen werkt aan een boek over zijn familienaam. Het liefst wil de geboren en getogen Goesenaar alle Mijnsbergens benoemen. Daarom hoopt hij in contact te komen met iedereen in Nederland die de achternaam Mijnsbergen draagt, met een Mijnsbergen is getrouwd of een Mijnsbergen als moeder heeft. “Ik heb al ruim tweehonderd nieuwe namen ontdekt”, vertelt de 70-jarige, elfde-generatie-Mijnsbergen.DOOR BRITTA JANSSENChris Mijnsbergen bracht al eerder boeken uit, bijvoorbeeld over de wijk Goese Meer, waar de geboren en getogen Goesenaar al 29 jaar woont. Hij vindt het leuk om in archieven te speuren. “Het broeide al langer om een boek over de Mijnsbergens te maken. In Goes en omgeving ken ik er aardig wat.”MijsberghVoor zijn ‘projectje’, zoals hij het zelf noemt, is het uitpluiswerk van Rie Dentz-Mijnsbergen een mooie basis. “Haar vader was een neef van mijn vader. Zo’n vijftien jaar geleden heeft ze een genealogie gemaakt en daarin komt onze eerste voorouder te voorschijn in 1632. Hij heette Mijsbergh en woonde in Willemstad. Vandaaruit ontstonden er uiteindelijk twee takken. Eentje vestigde zich eerst in Bergen op Zoom en van daaruit ging er eentje naar Goes en vervolgens naar Walcheren.” Inmiddels zijn de Mijnsbergens uitgewaaierd door het hele land, maar de meesten wonen nog steeds in het zuidwesten. Mijnsbergen weet uit onderzoek dat in 2007 256 personen de naam Mijnsbergen droegen. Bij de huidige generatie kinderen stopt zijn onderzoek, omdat er een wet in de maak is dat kinderen de achternaam van zowel vader als moeder mogen aannemen. “Er zijn straks zoveel combinaties mogelijk dat het onduidelijk wordt”, legt Mijnsbergen, die zelf geen kinderen heeft, uit. Daarnaast bemoeilijkt de privacywet AVG ook het achterhalen van persoonsgegevens om in contact te komen met Mijnsbergens.BuitenlandHet is Mijnsbergens idee om een boek samen te stellen met honderd tot honderdvijftig familiepagina’s, met foto’s en geboorte- en overlijdensdatums, themapagina’s, zoals ‘Mijnsbergens en sport’ en zo’n honderd profielpagina’s voor jonge Mijnsbergens, waarin ze over zichzelf kunnen vertellen. “Ik heb ook al Mijnsbergens in Roemenië, Frankrijk en Amerika getraceerd, dus een hoofdstuk Mijnsbergens in het buitenland zit er ook aan te komen.” Een gemene deler - naast hun naam - heeft Mijnsbergen nog niet kunnen ontwaren in de levens van al die opgespoorde Mijnsbergens. “Vroeger kwamen ze veelal uit de arbeidersklasse, maar nu doen ze van alles.” Er zijn genoeg interessante verhalen te vertellen. Zo ging Chris Mijnsbergen zelf jarenlang de wereld over als bowlingcoach. “Een ingenieur Mijnsbergen uit Arnemuiden heeft in de Eerste Kamer gezeten en Karel Mijnsbergen uit Bergen op Zoom vervaardigde de glas-in-loodramen in theater De Maagd in die stad en emigreerde later naar Australië.”Een rode lijn in uiterlijk is hem ook nog niet opgevallen. “Ik lijk dan ook meer op mijn moeder, is me altijd verteld”, glimlacht de Goesenaar.FamiliedagZijn planning is om dit jaar in contact te komen met zoveel mogelijk Mijnsbergens en alle takken met namen te maken en volgend jaar de profielpagina’s. “Onlangs heb ik nog een achterneef in Rotterdam gevonden.” Mijnsbergen heeft één zus, maar zijn vader komt uit een gezin van negen. “Het boek wordt alleen voor Mijnsbergens uitgebracht. Het lijkt me heel mooi als het rond de vierhonderd exemplaren worden.” Als er dan ook nog een familiedag uit voortkomt, is Mijnsbergen helemaal tevreden. “Voor nu heb ik er al veel plezier in om alles in kaart te brengen. Ik hoop dat het boek in 2025 klaar is.”ContactChris Mijnsbergen wil graag zoveel mogelijk naamgenoten opsporen. Mijnsbergens die met hem in contact willen komen kunnen voor meer informatie terecht op https://www.mijnsbergen.net/.

2 dagen geleden