Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lizzy-Mae's schilderkunst gaat hele wereld over

Lizzy-Mae's schilderkunst gaat hele wereld over

BIEZELINGE - Van schilderopdrachten helemaal uit Amerika tot de derde plaats bij Kunstbende Zeeland, de achttienjarige Lizzy-Mae van Leeuwen uit Biezelinge schildert erop los en beleeft daarmee mooie avonturen.

Al sinds vroeg op de basisschool is Lizzy-Mae’s passie tekenen en gedurende de afgelopen drie jaar is ze ook aan de slag gegaan met schilderen. Dat bevalt haar goed, want nog altijd staat ze graag voor haar ezel of zit ze achter haar bureau te tekenen. “Eigenlijk doe ik dat tekenen veel te weinig”, lacht ze, terwijl ze terugdenkt aan de basisschool.

Robuust
“Ik tekende vroeger het liefst paarden en ogen. Ik weet ook niet waarom, maar dat zijn nu eenmaal de dingen die ik het liefst tekende. Nu ik er zo over nadenk is tekenen echt heel leuk om te doen en ook nog eens sneller klaar. Maar toch is er iets aan het schilderen en het laag voor laag opbouwen van een schilderij dat ik gewoon extra leuk vind.” Lizzy omvat haar schilderwerk als ‘puur decoratief, felle kleuren en veel contrast’. “De scènes die ik schilder zijn niet gebaseerd op iets bestaands en ik bedoel er ook niets mee, het is slechts het resultaat van wat mijn ogen kunnen zien in de vlakken waarmee ik begin en wat mijn handen daarvan maken. Ik werk niet, zoals sommige andere kunstenaars, met vakjes die heel gedetailleerd afgeschilderd worden om zo een groot schilderij te maken. Wat dat betreft is mijn werkwijze vrij robuust en begin ik vaak gewoon met wat gekleurde vakken waar ik laag voor laag overheen ga tot er iets uitkomt. Of niet, want dan leg ik een doek net zo makkelijk een hele tijd aan de kant tot ik weer nieuwe inspiratie heb, of ik schilder hem met wit weer over.”

Commissiewerk
De jonge kunstenares doet naast haar eigen creatieve werk ook commissiewerk, voor mensen over de hele wereld. “Op Facebook volgen ruim zestienhonderd mensen mijn account en sommigen van hen, zelfs vanuit Amerika, vragen dan of ik bijvoorbeeld hun hond, kat of een fotoportret wil naschilderen. Maar ook mensen uit de omgeving vragen of ik een schilderij wil maken. Zo heb ik ook ooit eens een portret van de eigenaren van De Zwaan in Kapelle gemaakt.” Inmiddels heeft ze al meer dan vijfentwintig opdrachten gedaan, en soms gaat daar meer tijd in zitten dan verwacht. “Als ik een origineel schilderij maak met een fictief iemand erop dan maakt het niet uit als een neus en een oog een paar millimeter verder uit elkaar staan. Maar schilder je een portret van iemand dan maken die millimeters juist het verschil”, legt ze uit.

Kunstbende
Recent deed ze mee aan de creatieve wedstrijd Kunstbende en wist daar de derde plek te bemachtigen. “Ik wist wel dat Kunstbende bestond, maar ik had er nooit aan gedacht om mee te doen, tot iemand vroeg of het me leuk leek. Ik mocht die dag mijn kunst exposeren, wat natuurlijk superleuk is en helaas vrij uniek hier in Zeeland, en daarna werd me gevraagd iets over het werk te vertellen. Dat zag ik niet helemaal aankomen en ik had niets voorbereid, dus toen moest ik iets improviseren. Wat ik overigens vrij lastig vond, want er zit niet echt betekenis achter mijn werk behalve het werk van mijn pols en de ideeën in mijn hoofd. Maar dan toch de derde prijs bemachtigen, dat was hartstikke leuk!”

Meer uit Reimerswaal

Voor Pim Fontijn is dansen zijn lust en zijn leven: 'Sinds mijn 19e heb ik niet meer gewerkt'

KRABBENDIJKE - Pim Fontijn is bekend van zijn zumbalessen in Kruiningen en Krabbendijke. Hij staat vol energie op het podium. Tegenwoordig is dat in de buurt, maar Pim heeft jaren als danser door Europa getoerd met de Duitse danceact Scooter. "Ik was een party animal. Iedere dag, bam! Gaan met die hap!", vertelt Pim. Totdat hij een burn-out kreeg.

1 dag geleden
Yerseke staat volgende week in teken van avondvierdaagse

YERSEKE - In Yerseke begint maandag een nieuwe editie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

1 dag geleden
Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

2 dagen geleden
Herdenking Lancaster-bemanning maandag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke wordt maandagochtend het vliegtuigongeluk met de Engelse Lancaster in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

2 dagen geleden
Muzikaal cabaret van Maartje & Kine vrijdagavond in Rilland

RILLAND - Maartje & Kine brengen vrijdagavond muzikaal cabaret met 'Hoge Noot' in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland.

3 dagen geleden
Rommelroute door Kapelse wijk Eliwerve zaterdag

KAPELLE - Zaterdag (11 mei) vanaf 9.30 uur houden bewoners van de wijk Eliwerve in Kapelle voor de derde keer een rommelroute.

3 dagen geleden
Gemeente Reimerswaal verloot 440 regentonnen

KRUININGEN - Tweehonderd inwoners van de gemeente Reimerswaal hebben eind vorig jaar een gratis regenton gekregen. 'Omdat nog meer inwoners een steentje willen bijdragen aan een beter klimaat, krijgt deze actie een vervolg', laat de gemeente weten. 'Vanaf maandag 13 mei kunnen inwoners zich inschrijven voor een regenton. In totaal verloten we 440 tonnen.'

4 dagen geleden