Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lintje voor 'verkeersman' Gerard de Hond

Lintje voor 'verkeersman' Gerard de Hond

OOSTDIJK – Gerard de Hond uit Oostdijk is donderdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Hond is al vele jaren betrokken bij het afnemen van verkeersexamens en het organiseren van allerlei activiteiten op de scholen in Krabbendijke rondom het thema 'verkeer'.

In verband met de coronamaatregelen verraste burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal Gerard de Hond donderdagmorgen telefonisch met de feestelijke boodschap over de koninklijke onderscheiding. Hij krijgt het lintje waarschijnlijk begin juli officieel opgespeld.

Kroon

De benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau kwam voor De Hond totaal onverwacht, vertelt hij. “Ik was er gewoon stil van. Er zou een installateur komen om het een en ander door te spreken over het nieuwe huis, toen ik plotseling dit belletje kreeg. Ik ben heel blij en trots. Dit is voor mij toch wel de kroon op mijn werk.”

Dochter

De Honds echtgenote, kinderen en kleinkinderen wisten van de verrassing en waren donderdag aanwezig om het heugelijke feit samen met hem te vieren. De Hond vertelt dat het afnemen van de verkeersexamens op de scholen begon bij zijn oudste dochter. “Ik was verkeersregelaar op het dorp en vrijwilliger bij de politie die de verkeersexamens op de scholen verzorgde. Toen zij daar geen tijd meer voor had riep mijn dochter: ‘dat kan mijn vader wel doen!’ Nu, precies vijfentwintig jaar later, heeft mijn oudste kleindochter ook het examen afgelegd en dat vind ik toch wel heel bijzonder.”

De Hond vertelt destijds de eerste verkeersouder te zijn geworden die er was. “En ik heb voor de Julianaschool het verkeersveiligheidslabel in de wacht weten te slepen. Toen heb ik de andere scholen op Krabbendijke er ook bij betrokken.”

Oversteekdiploma

Verkeer heeft Gerard de Hond altijd bijzonder aangesproken. “Ik wil betrokken blijven en verkeer doet mij gewoon wat, zeker in combinatie met het iets bijbrengen aan kinderen. Ze realiseren het zichzelf niet altijd, maar het moment dat je de deur uitstapt, begeef je je in het verkeer. Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen zich hierin veilig weten te bewegen. Ik heb ook allerlei fietsroutes georganiseerd over het dorp, fietskeuringen, het oversteekdiploma en lessen over de dode hoek bijvoorbeeld. Ik breng alles in praktijk; de straat wordt in samenspraak met de gemeente afgezet, dan komt er een bus of politieauto en gaan we aan de slag.” 

Stoppen

De Hond denkt er wel over om te stoppen met al zijn vrijwilligerswerk. “Het moet niet te lang duren, want de jeugd moet ook de ruimte krijgen om wat te doen. Misschien dat mijn oudste dochter het van mij over gaat nemen, maar tot ik een goede vervanger heb gevonden, ga ik nog wel even door.”

Meer uit Reimerswaal

Beweegroute geopend bij De Bloesem

KAPELLE - Wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft de nieuwe beweegroute rond sportcentrum De Bloesem in Kapelle geopend. Hier kan iedereen, jong en oud, gratis en op eigen gelegenheid bewegen en oefeningen doen.

1 dag geleden
Deelcafé De Buurvrouw in Kapelle gaat weer open

KAPELLE - Alweer 5 jaar geleden zag Deelcafé De Buurvrouw het levenslicht in Kapelle. Sinds 12 september 2018 werd er volop ‘gedronken, gedeeld en gedaan’, en hebben de vrijwilligers van De Buurvrouw al gigantisch veel werk verricht om de missie om ‘een goede buur voor de ander’ te zijn te laten uitkomen.

2 dagen geleden
Openhuisweken bij Anne-Lique Mode in Yerseke

YERSEKE - Kom tijdens de openhuisweken van woensdag 27 september tot en met zaterdag 14 oktober de najaars- en wintercollectie ontdekken en passen bij Anne-Lique Mode in Yerseke.

2 dagen geleden
Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

2 dagen geleden
Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

4 dagen geleden
21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

5 dagen geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

1 week geleden