Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse oppositie dreigt tegen Belastingplan te stemmen

Linkse oppositie dreigt tegen Belastingplan te stemmen

AMSTERDAM (ANP) - De linkse oppositie dreigt tegen het Belastingplan voor 2021 van het kabinet te stemmen. PvdA, SP en GroenLinks eisen dat de verlaging van de vennootschapsbelasting volgend jaar wordt geschrapt. Dat maakten partijleiders Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver op een gezamenlijke bijeenkomst in Amsterdam bekend.

Ze willen dat het kabinet de geplande jaarlijkse korting van 2,4 miljard euro op de winstbelasting voor grote bedrijven gaat investeren in de publieke sector. Ze willen dat het geld gaat naar "een eerlijk klimaatbeleid, betaalbare huizen, kwetsbare natuur, het onderwijs en de zorg".

"Vanavond komen wij samen met een pleidooi voor solidariteit, met een uitgestoken hand en een visie voor een samenleving waarin het niet ieder voor zich is, maar samen voor elkaar", aldus Klaver. Volgens Asscher moet het kabinet "nu investeren in wat echt belangrijk is". Marijnissen zei "dat er andere keuzes nodig en mogelijk zijn. Zodat grote bedrijven hun eerlijke deel betalen en er miljarden vrij komen om te investeren in de samenleving".

Drukmiddel

Het kabinet stelde vorig jaar de verlaging van de winstbelasting voor 2020 nog uit, omdat de lonen in het bedrijfsleven niet genoeg waren gestegen. De vier coalitiepartijen lieten verder uitstel wel boven de markt hangen als drukmiddel voor bedrijven. Het gaat om winsten boven de 200.000 euro.

In de Tweede Kamer zal het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie genoeg steun vinden voor het Belastingplan van volgend jaar dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het zal vooral spannend worden in de Eerste Kamer. Daar bezetten de coalitiepartijen maar 32 van de 75 zetels.

Vorig jaar stemde GroenLinks nog voor alle begrotingen van het kabinet omdat het niet mee wilde doen aan 'scorebordpolitiek'. De Kamer moet volgens Klaver meer naar hoofdlijnen kijken en minder naar details.

Meer uit Politiek

Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

4 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

5 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

6 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

8 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

8 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

9 uur geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

9 uur geleden