Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lijst met bedrijven die Rusland in de ban doen groeit

Lijst met bedrijven die Rusland in de ban doen groeit

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De lijst met bedrijven die geen of minder zaken doen met Rusland wordt almaar langer. Luxeconcern Estée Lauder, technologiebedrijf IBM en energiereus Uniper zijn de laatste in een reeks ondernemingen die zeggen de relatie met Rusland te beperken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Uniper, een van de grootste kopers van Russische gas, zegt geen nieuwe contracten met het land meer af te zullen sluiten. Via het huidige contract met de Russen krijgt het Duitse concern nog wel energie geleverd. De gasleveringen aan Uniper zijn essentieel voor de energiebehoefte in Duitsland en Europa.

Ook hervat Uniper het proces om zijn belang in het Russische nutsbedrijf Unipro van de hand te doen. Unipro bezit alleen al vijf energiecentrales in het land. Verder meldde Uniper dat het een afschrijving doet van bijna 1 miljard euro op zijn leningen aan gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. De leiding is al af, maar mogelijk wordt er nooit een vergunning voor verleend.

Voorbeeld energieleveranciers

Uniper volgt met zijn beslissing het voorbeeld van andere grote Europese energieleveranciers als Shell en BP die ook al zeiden hun afhankelijkheid van Rusland te verkleinen. Het Duitse concern is voor 50 procent afhankelijk van Russisch gas. Unipro was daarnaast goed voor een vijfde van de verdiensten vorig jaar.

Ondertussen kondigde Estée Lauder aan alle commerciële activiteiten in Rusland te staken. Daardoor gaan ook alle winkels van het bedrijf in Rusland dicht. Verder worden er ook geen leveringen meer gedaan aan winkelbedrijven in Rusland.

IBM, dat zich de laatste tijd steeds vaker toelegt op zijn cloudactiviteiten, maar ook actief is met andere IT-diensten, kondigde ook aan geen diensten meer in Rusland te leveren. Verschillende bedrijven schroeven hun belangen in Rusland terug of staken hun activiteiten als gevolg ook van de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

1 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

2 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

2 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

3 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

4 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

4 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

4 uur geleden