Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lijst met bedrijven die Rusland in de ban doen groeit

Lijst met bedrijven die Rusland in de ban doen groeit

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De lijst met bedrijven die geen of minder zaken doen met Rusland wordt almaar langer. Luxeconcern Estée Lauder, technologiebedrijf IBM en energiereus Uniper zijn de laatste in een reeks ondernemingen die zeggen de relatie met Rusland te beperken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Uniper, een van de grootste kopers van Russische gas, zegt geen nieuwe contracten met het land meer af te zullen sluiten. Via het huidige contract met de Russen krijgt het Duitse concern nog wel energie geleverd. De gasleveringen aan Uniper zijn essentieel voor de energiebehoefte in Duitsland en Europa.

Ook hervat Uniper het proces om zijn belang in het Russische nutsbedrijf Unipro van de hand te doen. Unipro bezit alleen al vijf energiecentrales in het land. Verder meldde Uniper dat het een afschrijving doet van bijna 1 miljard euro op zijn leningen aan gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. De leiding is al af, maar mogelijk wordt er nooit een vergunning voor verleend.

Voorbeeld energieleveranciers

Uniper volgt met zijn beslissing het voorbeeld van andere grote Europese energieleveranciers als Shell en BP die ook al zeiden hun afhankelijkheid van Rusland te verkleinen. Het Duitse concern is voor 50 procent afhankelijk van Russisch gas. Unipro was daarnaast goed voor een vijfde van de verdiensten vorig jaar.

Ondertussen kondigde Estée Lauder aan alle commerciële activiteiten in Rusland te staken. Daardoor gaan ook alle winkels van het bedrijf in Rusland dicht. Verder worden er ook geen leveringen meer gedaan aan winkelbedrijven in Rusland.

IBM, dat zich de laatste tijd steeds vaker toelegt op zijn cloudactiviteiten, maar ook actief is met andere IT-diensten, kondigde ook aan geen diensten meer in Rusland te leveren. Verschillende bedrijven schroeven hun belangen in Rusland terug of staken hun activiteiten als gevolg ook van de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

6 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

9 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

10 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

11 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

12 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

13 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

14 uur geleden