Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Licht valt prachtig op Geerteskerk vol doopjurken

Licht valt prachtig op Geerteskerk vol doopjurken

KLOETINGE – In de maanden juni en juli is in de Geerteskerk in Kloetinge een bijzondere tentoonstelling te zien over de gebruiken rondom de kinderdoop. Naast bijna vijftig doopjurken zijn er foto’s van dorpelingen, doopkaarten en fragmenten uit zeventiende-eeuwse Kloetingse doopregisters tentoongesteld. Hiermee wordt een mooi tijdsbeeld geschetst van de traditie om kinderen vlak na of enkele maanden na hun geboorte te laten dopen.

De tentoonstelling is een initiatief van historicus Evelien Walhout. Haar moeder, Lies Walhout, is ouderling en al jarenlang actief in de kerk als vrijwilliger en kerkgids. “Ik ben geboren in Kloetinge en mijn moeder en ik hadden al voor corona het idee een tentoonstelling te maken over doopjurken”, vertelt Evelien. “Mijn moeder is erg geïnteresseerd in mode en stoffen en ik heb in mijn werk regelmatig te maken met doopregisters, dus daarin vonden we elkaar. Het was heel leuk om hier samen aan te werken”.

Familiegeschiedenis

Om de doopjurken bij elkaar te brengen plaatsten de dames een oproepje op de website, het kerkblad en een krantje dat in en rond Kloetinge verspreid wordt. “In het begin ging het mondjesmaat, maar uiteindelijk bracht het bijna vijftig doopjurken op. Er blijkt heel veel te zijn. Mooi vind ik het dat mensen er heel veel over weten. Vaak hebben ze zelf de familiegeschiedenis uitgezocht en weten ze precies wanneer het jurkje gemaakt is en door wie het gedragen is. Ook mooi vind ik het dat de meeste jurkjes hier in de kerk gedragen zijn. Mijn eigen doopjurk hangt er ook tussen”.

Bruidsjapon

In de vorige eeuw werden doopjurken vaak vervaardigd uit de bruidsjapon van de moeder. “In vorm en decoratie is de invloed van de vrouwenmode uit die tijd terug te zien, zoals de hoogte van de taille, de vorm van het lijfje en de stof die gebruikt is. De jurkjes in de tentoonstelling zijn gemaakt in de late negentiende, twintigste en 21e eeuw en zijn gehaakt, gebreid, van satijn en Brussels kant tot parachutestof. Het oudste jurkje dat we hebben is van 1879”.
Evelien vindt vooral de verhalen er achter heel bijzonder. “In de Tweede Wereldoorlog was er veel schaarste, ook wat stoffen betrof. Niet alleen werden bruidsjaponnen gemaakt van parachutestof, maar dus ook de doopjurken. Het lijkt net zijde en is heel mooi wit. Dat valt mij sowieso op; alle jurkjes, hoe oud ze ook zijn, zijn in hele goede staat. Dit betekent dat mensen er heel zuinig op zijn en ze als familiestukken koesteren om ze generatie op generatie te kunnen doorgeven. Eén van de jurkjes is door een oma in 1977 gehaakt en op 3 april 2022 is het nog door een kindje gedragen hier in de kerk. Dat vind ik heel mooi. Het is magisch om al die witte jurken bij elkaar te zien en het is een heel mooi gezicht als het licht er door heen valt”.

Lezing

De tentoonstelling in de Geerteskerk in Kloetinge is op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur te bezichtigen. Op maandag 4 juli om 10.00 uur geeft de Goese archivaris Frank de Klerk een lezing.

Meer uit Beveland

Vrijwillige brandweer naar Spoorstraat voor brandje in beplanting langs de weg

'S HEER ARENDSKERKE- De vrijwillige brandweer van Heinkenszand is vrijdagavond ingezet voor een buitenbrandje aan de Spoorstraat. Daar stond een stukje van de beplanting langs de weg in brand. Hoe het kon dat de beplanting vlam gevat heeft is niet duidelijk. 

2 uur geleden
Westerscheldetunnel afgesloten richting Terneuzen na ongeval

DRIEWEGEN- De Westerscheldetunnel in de richting van Terneuzen is vrijdagavond enige tijd afgesloten geweest. De oorzaak hiervan was een aanrijding tussen drie auto's op de N62 ter hoogte van de tunnel. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse maar niemand hoefde naar het ziekenhuis overgebracht te worden. Vlak voor middernacht werd de tunnel weer opengesteld.

3 uur geleden
Aan de keukentafel met Ivo van Beekhuizen: ‘Het Polderhuis is echt een deel van mijn leven’

WESTKAPELLE - Het Polderhuis in Westkapelle is niet zomaar een museum, maar een levendig centrum van sociale en culturele activiteiten. Ivo van Beekhuizen weet dat als geen ander. Sinds 2006 is hij nauw betrokken bij de organisatie en heeft hij het Polderhuis zien groeien tot een dynamische ontmoetingsplek. Aan de keukentafel vertelt hij over zijn eigen ontwikkeling en over de unieke sfeer van de hechte gemeenschap waarin hij opgroeide. 'Je kent iedereen, het is een heel hechte gemeenschap.'

4 uur geleden
Herinneringen van een Goese agent

COLUMN - Een paar jaar geleden kreeg ik van iemand wat aantekeningen toegestuurd,waarin hij terugblikt op zijn belevenissen als politieagent in het vooroorlogse Goes. 

6 uur geleden
Vlaketunnel en Dampoortaquaduct wegens werkzaamheden twee nachten dicht

MIDDELBURG - Rijkswaterstaat voert in mei onderhoud uit aan de Vlaketunnel bij Kapelle en het Dampoortaquaduct bij Middelburg. Ze kondigt afsluitingen aan om weggebruikers te attenderen op een langere reistijd.

1 dag geleden
Groene Pluim voor timmerfabriek De Mol

HEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.

1 dag geleden
Waterschap Scheldestromen houdt ruim acht miljoen euro over aan 2024

GOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.

1 dag geleden