Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Licht valt prachtig op Geerteskerk vol doopjurken

Licht valt prachtig op Geerteskerk vol doopjurken

KLOETINGE – In de maanden juni en juli is in de Geerteskerk in Kloetinge een bijzondere tentoonstelling te zien over de gebruiken rondom de kinderdoop. Naast bijna vijftig doopjurken zijn er foto’s van dorpelingen, doopkaarten en fragmenten uit zeventiende-eeuwse Kloetingse doopregisters tentoongesteld. Hiermee wordt een mooi tijdsbeeld geschetst van de traditie om kinderen vlak na of enkele maanden na hun geboorte te laten dopen.

De tentoonstelling is een initiatief van historicus Evelien Walhout. Haar moeder, Lies Walhout, is ouderling en al jarenlang actief in de kerk als vrijwilliger en kerkgids. “Ik ben geboren in Kloetinge en mijn moeder en ik hadden al voor corona het idee een tentoonstelling te maken over doopjurken”, vertelt Evelien. “Mijn moeder is erg geïnteresseerd in mode en stoffen en ik heb in mijn werk regelmatig te maken met doopregisters, dus daarin vonden we elkaar. Het was heel leuk om hier samen aan te werken”.

Familiegeschiedenis

Om de doopjurken bij elkaar te brengen plaatsten de dames een oproepje op de website, het kerkblad en een krantje dat in en rond Kloetinge verspreid wordt. “In het begin ging het mondjesmaat, maar uiteindelijk bracht het bijna vijftig doopjurken op. Er blijkt heel veel te zijn. Mooi vind ik het dat mensen er heel veel over weten. Vaak hebben ze zelf de familiegeschiedenis uitgezocht en weten ze precies wanneer het jurkje gemaakt is en door wie het gedragen is. Ook mooi vind ik het dat de meeste jurkjes hier in de kerk gedragen zijn. Mijn eigen doopjurk hangt er ook tussen”.

Bruidsjapon

In de vorige eeuw werden doopjurken vaak vervaardigd uit de bruidsjapon van de moeder. “In vorm en decoratie is de invloed van de vrouwenmode uit die tijd terug te zien, zoals de hoogte van de taille, de vorm van het lijfje en de stof die gebruikt is. De jurkjes in de tentoonstelling zijn gemaakt in de late negentiende, twintigste en 21e eeuw en zijn gehaakt, gebreid, van satijn en Brussels kant tot parachutestof. Het oudste jurkje dat we hebben is van 1879”.
Evelien vindt vooral de verhalen er achter heel bijzonder. “In de Tweede Wereldoorlog was er veel schaarste, ook wat stoffen betrof. Niet alleen werden bruidsjaponnen gemaakt van parachutestof, maar dus ook de doopjurken. Het lijkt net zijde en is heel mooi wit. Dat valt mij sowieso op; alle jurkjes, hoe oud ze ook zijn, zijn in hele goede staat. Dit betekent dat mensen er heel zuinig op zijn en ze als familiestukken koesteren om ze generatie op generatie te kunnen doorgeven. Eén van de jurkjes is door een oma in 1977 gehaakt en op 3 april 2022 is het nog door een kindje gedragen hier in de kerk. Dat vind ik heel mooi. Het is magisch om al die witte jurken bij elkaar te zien en het is een heel mooi gezicht als het licht er door heen valt”.

Lezing

De tentoonstelling in de Geerteskerk in Kloetinge is op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur te bezichtigen. Op maandag 4 juli om 10.00 uur geeft de Goese archivaris Frank de Klerk een lezing.

Meer uit Beveland

Actie zaterdag met menselijke ketting op grens Sloegebied

BORSSELE - Op zaterdag 15 juni vormen betrokkenen van vijf Zeeuwse organisaties een menselijke ketting op de Sloegrens bij Borssele om actie te voeren tegen de mogelijke nieuwe energieprojecten buiten het Sloegebied.

10 uur geleden
Fietsster aangereden door auto in Goes, slachtoffer naar het ziekenhuis

GOES - Bij een aanrijding op de Brailleweg in Goes is donderdag een fietsster gewond geraakt.

18 uur geleden
Wilco Blaak wordt nieuwe directeur-bestuurder Erfgoed Zeeland

MIDDELBURG - Per 1 september aanstaande is Wilco Blaak de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. De afgelopen tweeënhalf jaar was Blaak directeur bij Stichting Musea De Bevelanden. Daar was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het Fruitteeltmuseum tot het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle. Voor Historisch Museum De Bevelanden in Goes was hij betrokken bij de herpositionering van het museum en de plannen voor een mogelijke verhuizing van het museum naar de Grote Kerk van Goes.  Kees-Jan Dosker, voorzitter raad van toezicht, heeft er alle vertrouwen in dat Wilco met zijn gedrevenheid en ervaring van grote waarde zal zijn voor Erfgoed Zeeland: "Met Wilco krijgt Erfgoed Zeeland een energieke, betrokken en gemotiveerde directeur met een groot professioneel netwerk en een gerichte interesse in provinciaal erfgoed."Wilco Blaak heeft veel ervaring binnen de museale en culturele sector. Zo was hij voorheen bijna twaalf jaar directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. Hier was hij onder andere betrokken bij de restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk. Maar ook bij de uitbreiding van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. Wilco over zijn nieuwe functie: "Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met de organisatie en samen met alle medewerkers verder te bouwen aan een mooie toekomst voor Erfgoed Zeeland."Wilco neemt het stokje over van interim-directeur Ad de Korte die sinds november 2023 voortvarend aan de toekomst van Erfgoed Zeeland bouwt.

20 uur geleden
Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp is gezond bezig, kinderen bedenken verantwoorde snack voor museum

NIEUWDORP - Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele heeft donderdag het certificaat 'Gezonde Locatie' uitgereikt aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. 

22 uur geleden
Goes beleeft topavond met 'Muziekfeest op het Plein' op bomvolle Grote Markt

GOES - Een bomvolle Grote Markt in Goes heeft woensdagavond genoten van het 'Muziekfeest op het Plein'. Artiesten als Jan Smit, 3JS, André Hazes en Frans Bauer bezorgden het publiek, jong en oud, een feestelijke avond vol meezingers. 

1 dag geleden
Volle Grote Markt in Goes geniet van 'Muziekfeest op het Plein'

GOES - De Grote Markt in Goes is woensdag volgestroomd voor het 'Muziekfeest op het Plein'. Nog de hele avond geniet het publiek van een keur aan bekende Nederlandse artiesten. 

1 dag geleden
De Meidoorn in Nisse viert aanbouw

NISSE - Het nieuwe lokaal van basisschool de Meidoorn in Nisse is klaar.Om dit te vieren mocht de Borselse wethouder Marga van de Plasse het naambordje van de 'doornloze Meidoorn' in het nieuwe voedselbos onthullen. De school heeft een nieuwe speel-leeromgeving met een vernieuwde moestuin, voedsel- en insectenbos, informatief bord over wat er rondfladdert, speelveld en een 'buitenlokaal' voor de natuurlessen. "Ook dorpsbewoners zijn welkom om van een rondje over ons plein te genieten", vertelt locatieleider en leerkracht Marion Geene. "Alles is tot stand gekomen door enorm veel inzet van ouders, medewerking van de gemeente Borsele, financiële steun van bijvoorbeeld de Rabobank, bedrijven van ouders en enkele bedrijven uit de omgeving en door de sponsorloop die we gehouden hebben."

2 dagen geleden