
Liander wil dat particulieren zonnestroom zelf gaan opslaan
ARNHEM (ANP) - Netbeheerder Liander wil dat particulieren gestimuleerd worden om een eigen opslag voor hun zonnestroom te laten installeren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een thuisbatterij waar de stroom van de eigen zonnepanelen in wordt opgeslagen als die niet direct gebruikt kan worden. Die thuisbatterijen kunnen namelijk helpen om de druk op het netwerk te verlichten.
Momenteel is er de zogenoemde salderingsregel waardoor door particulieren opgewekte zonnestroom aan het net wordt teruggeleverd als ze die zelf niet kunnen gebruiken. Op verschillende plaatsen raakt het elektriciteitsnet echter overbelast en kunnen particulieren die overtollige zonnestroom niet meer terugleveren aan het net. Daarmee gaat die stroom onnodig verloren. Als de stroom standaard naar een thuisbatterij zou gaan, zouden Liander en andere netbeheerders het stroomnet bovendien op minder plaatsen hoeven te verzwaren.
De salderingsregel geldt nog heel volgend jaar en wordt dan in acht jaar geleidelijk afgebouwd. Liander geeft toe dat die regeling goed was voor het aanjagen van de interesse in zonnepanelen, maar wil nu dat die versneld wordt afgebouwd. Daarmee worden consumenten en ondernemers "gestimuleerd om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie zodat het elektriciteitsnet efficiƫnter wordt gebruikt en betaalbaar blijft".
De overheid kan bovendien het geld dat bespaard wordt door de salderingsregeling eerder stop te zetten ook inzetten om de opslag te stimuleren, suggereert Liander zonder daar specifieke voorbeelden van te geven. Thuisbatterijen zijn er met verschillende opslagcapaciteit, maar kosten al snel tussen de 5000 en 10.000 euro.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Wereldwijd komt er dit jaar een recordhoeveelheid aan nieuwe zonnepanelen, windmolens en andere bronnen van hernieuwbare energie bij. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Voor een deel gaat het om inhaalprojecten, nadat projecten de afgelopen jaren vertraging opliepen door toeleveringsproblemen en coronalockdowns in China.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in Nederland zal dit jaar nog licht doorzetten, maar volgend jaar bijna stilvallen. Dat voorspelt het UWV in zijn arbeidsmarktprognose. De oorzaak ligt volgens de uitkeringsinstantie bij de krapte op de arbeidsmarkt en de lagere economische groei.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.
50 minuten geledenBORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiƫle markten kan veroorzaken.
6 uur geleden